Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
GENEL ESASLAR Yalnızca Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ile özel portföy yönetim sözleşmesi imzalayan nitelikli yatırımcılar Fonun yatırımcısı olabilir ve söz konusu yatırımcılar adına Ak Portföy Yönetimi A.Ş.nin portföy yöneticileri tarafından fon katılma payı alım satımı yapılabilir. Fon katılma payları, A Grubu (TL) ve B Grubu (USD) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Fon birim pay değeri yukarıda belirlenen pay grupları çerçevesinde, Türk Lirası ve Amerikan Doları (USD) cinsinden hesaplanır ve ilan edilir. KATILMA PAYI ALIM ESASLARI Yatırımcılar adına BIST Borçlanma Araçları Piyasası, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasaları ve ilgili döviz transferlerinin birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30a kadar verilen katılma payı alım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Belirtilen yurtiçi ve yurtdışı piyasaların birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasası, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasaları ve ilgili döviz transferlerinden herhangi birinin kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar, izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
1
A grubu katılma paylar nemalandırılır. B grubu katılma payları nemalandırılmaz.
Yalnızca Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ile özel portföy yönetim sözleşmesi imzalayan nitelikli yatırımcılar Fonun yatırımcısı olabilir ve söz konusu yatırımcılar adına Ak Portföy Yönetimi A.Ş.nin portföy yöneticileri tarafından fon katılma payı alım satımı yapılabilir.
KATILMA PAYI SATIM ESASLARI Yatırımcılar adına BIST Borçlanma Araçları Piyasası, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasaları ve ilgili döviz transferlerinin birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30a kadar verilen katılma payı satım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Belirtilen yurtiçi ve yurtdışı piyasaların birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30dan sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. BIST Borçlanma Araçları Piyasası, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasaları ve ilgili döviz transferlerinden herhangi birinin kapalı olduğu günlerde iletilen talimatlar, izleyen ilk işgünü yapılacak ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir.
Fon katılma payları, A Grubu (TL( ve B Grubu (USD) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Fon birim pay değeri yukarıda belirlenen pay grupları çerçevesinde, Türk Lirası ve Amerikan Doları (USD) cinsinden hesaplanır ve ilan edilir. B Grubu payların Amerikan Doları (USD) cinsinden birim pay değerinin hesaplanmasında; ilgili gün için TCMB tarafından saat 15:30da ilan edilen gösterge niteliğindeki Amerikan Doları (USD) döviz alış kuru esas alınarak B Grubu Paylarının birim pay değeri tespit edilir. Fonun birim pay değeri, Fonun fiyat hesaplama günü (değerleme günü ) olan her ayın 8. iş günü hesaplanır ve ilan edilir. Döviz cinsinden alınan paylar döviz cinsinden nakde çevrilirken Türk Lirası olarak alınan paylar Türk Lirası olarak nakde çevrilir.
SATIM BEDELLERİNİN ÖDENME ESASLARI Katılma payı bedelleri; iade talimatının BIST Borçlanma Araçları Piyasası, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasaları ve ilgili döviz transferlerinin birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30a kadar verilmesi halinde, talimatın verilmesini takip eden ikinci işlem gününde, belirtilen yurtiçi ve yurtdışı piyasaların birlikte açık olduğu günlerde saat 13:30dan sonra verilmesi halinde ise, talimatın verilmesini takip eden üçüncü işlem gününde yatırımcılara ödenir. Katılma payı satım talimatının verildiği gün ile emrin gerçekleştirileceği gün arasında, New York Stock Exchange (ABD), London Stock Exchange (İngiltere) piyasalarından herhangi birinin tatil olması durumunda, katılma payı bedellerinin ödeneceği valör, tatil gün sayısı kadar artar. Ödeme günü Türkiyede resmi tatil olması halinde, katılma payı bedelleri tatil gününü takip eden ilk iş günü yatırımcılara ödenir. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, gerçekleşme valörü yarım güne denk gelen talimatlar, izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir. Ödeme günü para transfer sistemi kapalıysa, katılma payı bedelleri döviz para transferinin açık olduğu ilk gün ödenir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Fonun yatırım stratejisi: Fon toplam değerinin en az %80i oranında döviz cinsi varlık ve işlemlere yatırım yaparak döviz bazında getiri yaratmayı hedefleyecektir. Bu hedefe ulaşmak için makroekonomik ve finansal verileri analiz ederek oluşturulan öngörüler doğrultusunda yönlü ve/veya mutlak getiri sağlayabilecek yatırımlar yapılacaktır. Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirlenmiş asgari ve azami sınırlamalar bulunmamaktadır. Fon portföyü, Tebliğin 4.2nci maddesinde belirtilen tüm varlık ve işlemlerden oluşabilir. Fon portföyüne dahil edilen yabancı ihraççıların ihraç ettiği para ve sermaye piyasası araçları, fon toplam değerinin azami %75i kadar olabilir. Portföy yöneticileri global ekonomide yaşanan gelişmeleri ve varlık fiyatlarını analiz ederek kısa ve orta vadeli alım satım kararları oluşturacaktır. Bu kararların oluşturulmasında global faizler, faiz farkları, dönemlik getiriler, varlık volatiliteleri ve korelasyon seviyeleri göz önünde bulundurulacaktır. TL cinsi varlık ve işlemler içinde kamu ve özel sektör borçlanma araçları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, yurt dışında ihraç olan TL cinsi menkul kıymetler, ortaklık payları, varantlar, yapılandırılmış yatırım araçları, sertifikalar, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları dahil yatırım fonu katılma payları, yatırım ortaklıkları payları, repo, ters repo yer alabilir. Bu varlıklara dayalı veya bu varlıklardan oluşan endekslere dayalı borsada işlem gören veya tezgahüstü piyasa işlemler yapılabilir. VİOPta işlem gören vadeli sözleşmeler ve opsiyonlar fona dahil edilebilir. Döviz cinsi varlık ve işlemler içinde gelişmiş ülkelerin, Türkiye de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin kamu ve özel sektörlerinin ihraç ettiği döviz cinsi/döviz endeksli borçlanma araçları, eurobondlar, ortaklık payları, depo sertifikaları (ADR,GDR), yatırım fonları, emtia, altın ve diğer kıymetli madenler, yapılandırılmış yatırım araçları, varantlar, sertifikalar, borsa yatırım fonları, borsada işlem gören yatırım ortaklıkları payları, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları yer alabilir. Bu varlıklara dayalı veya bu varlıklardan oluşan endekslere dayalı borsada işlem gören veya tezgahüstü türev işlemler yapılabilir. Fona getiri yaratmak ve risk kontrolü amacıyla kaldıraçlı işlem yapılabilir. Bu işlemler içinde forward, vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyon, swap, saklı türev araçları, varant, sertifika, ileri valörlü işlemler, repo işlemleri, kredi kullanımı, açığa satış ve diğer kaldıraç yaratan benzeri işlemler yer alabilir. Kaldıraç kullanımı fonun volatilitesini artırabilir ancak risk düzeyinin bu izahnamede yer alan sınırlar içinde kalmasına dikkat edilir. Fon yapılan işlemlerle ilgili olarak varlıklarını teminat olarak gösterilebilir.
B grubu USD cinsi paylar için 3 A grubu TL cinsi paylar 6
Fon varlıklarının piyasa şartlarından kaynaklanan zaruri durumlarda ve süreklilik arz etmeyecek şekilde mevduatta değerlendirilmesi söz konusu olabilecektir. Fon ödünç menkul kıymet alabilir, verebilir, kredili menkul kıymet işlemi ve açığa satış gerçekleştirebilir. Fon portföyünde bulunan tüm ortaklık payları ödünç işlemine konu edilebilecektir. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde ortaklık payları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, altın ve diğer kıymetli madenler, faiz, döviz/kur ve finansal endekslere dayalı türev araçlar (Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), swap sözleşmeleri, saklı türev araçlar, yapılandırılmış borçlanma araçları, varantlar ve sertifikalar dahil edilir. Fon ileri valörlü borçlanma araçları işlemleri ve ileri valörlü altın işlemlerine taraf olabilir. Türev araç işlemleri hem organize piyasalar hem de tezgahüstü piyasalarda yapılabilecektir. Fon hesabına kredi alınması mümkündür. Portföye borsa dışından türev araç, swap sözleşmesi, repo ve ters repo sözleşmesi dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Portföye borsa dışından dahil edilen dayanağı endeks olan türev araçların dayanağı olabilecek endekslere ilişkin genel bilgiler aşağıdaki gibidir. Markit Kuruluşu tarafından oluşturulan ve hesaplanan aşağıda belirtilen endeksler türev araç sözleşmelerine dayanak teşkil edebilir. Markit CDS Endeksleri: Markit CDS endeks aileleri farklı coğrafyaları ve varlık sınıflarını kapsayan, kurala bağlı olarak oluşturulan ve dönemsel olarak yenilenen CDS endekslerinden oluşmaktadır. Likiditesi yüksek CDS sözleşmelerini içeren ve genel piyasa durumunu yansıtmaya çalışan bu endeksler 6 ayda bir yenilenir. Endekslere dahil edilecek olan varlıklar kurallara bağlı olarak belirlenir. Endeksler fiyat veya faiz farkı bazlı olarak işlem görebilir. Fiyat ve faiz farkı ters korelasyonlu olarak hareket eder. Örneğin korunma amacıyla uzun pozisyon alınması ardından endeks spread seviyesinin artması, endeks fiyat seviyesinin düşmesi anlamına gelmektedir. Endekslerin alım satımı bir tahvil portföyünün toplu olarak alım satımına benzetilebilir. Endeksler üzerinden 3 veya 6 ayda bir ilgili kupon kadar ödeme yapılır. Koruma amaçlı pozisyon alan taraf, baz varlıkların riskini alan karşı tarafa ilgili sabit ödemeyi yapar. Ayrıca endeksteki fiyat değişimlerin ekonomik değerini yansıtan tutar, taraflar arasında ödenir veya alınır. Endekslere dahil edilecek CDSlerin belirlenmesinde Markitin piyasa verilerine ve analizlerine dayanarak yaptığı likidite listesi baz teşkil eder. Endeks içerikleri aşağıdaki gibidir.
Markit iTraxx Europe: Yatırım yapılabilir kredi notuna sahip 125 kuruluş. Bu 125 kuruluşun sektörlere göre dağılımı şu şekildedir: 30 Otomotiv, 30 Tüketici, 20 Enerji, 20 Teknoloji-Medya-Telekom, 25 Finansal Europe Non-Financial: Enerji sektörü hariç kuruluşları kapsar. Crossover: Yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip en fazla 50 kuruluş. Kuruluşların en az 100 milyon Euro tahvil ihracı bulunmalıdır. Endeksler eşit ağırlıklıdır. Her yıl 20 Mart ve 20 Eylül tarihlerinde yeni seriler oluşturulur. Kontrat vadeleri 3, 5, 7 veya 10 yıl olabilmektedir. Markit CDX Markits North American Investment Grade: Yatırım yapılabilir kredi notuna sahip 125 kuruluş. Endekse girebilmek için her kuruluşun en az 100 milyon ABD Doları borçlanma ihracı bulunması gerekmektedir. North American High Yield CDX Index: Yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip 100 kuruluş. Endekse girebilmek için her kuruluşun en az 500 milyon ABD Doları borçlanma ihracı bulunması gerekmektedir. Bu büyüklük 100 milyon ABD Dolarının altına indiyse endekste yer alan kuruluş endeksten çıkarılır. Endeksler eşit ağırlıklıdır. Her yıl 20 Mart ve 20 Eylül tarihlerinde yeni seriler oluşturulur. Kontrat vadeleri 3, 5, 7 veya 10 yıl olabilmektedir. Markit iBoxx: Markit iBoxx EUR Liquid High Yield Index: Euro cinsi yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip kuruluşların ihraç ettikleri tahvillerin getirilerini yansıtma amacıyla kurulmuştur. Piyasa değerine göre ağırlıklandırılmış olup %3 ağırlık limiti uygulanmaktadır. Her ayın son iş günü yeniden ağırlıklandırma yapılır. Endeksin belirlenmesinden iki komite sorumludur. Teknik komite piyasa yapıcıları ve bankalardan, gözetim komitesi ise varlık yöneticileri ve danışmanlardan oluşur. Gözetim komitesi, teknik komitenin önerilerini ve değişiklerini gözden geçirir. Endekse yeni giren tahvillerin vadesinin en az 2 en fazla 10,5 yıl olması gereklidir. Endekste var olan tahvillerin sahip olması gereken en az vade uzunluğu kriteri bulunmamaktadır. İhraç büyüklüklerinin en az 250 milyon Euro olması gerekmektedir. Markit iBoxx USD Liquid High Yield Index: Euro cinsi endeksten farklı olarak her yeniden ağırlıklandırma tarihinde tahvillerin en az 1 yıl vadeye sahip olması gerekmektedir. Ayrıca yeni dahil olan tahvillerin en az 1,5 en fazla 15 yıl vadeye sahip olmaları ve ihraçlarının en az 400 milyon ABD Doları olması gerekmektedir.