Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
09:00-13:15
Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük ve Şubeleri
1
Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %20 ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir.
Fon katılma payları A Grubu ve B Grubu olarak ikiye ayrılmıştır. A Grubu payların alım satımı Türk Lirası (TL), B Grubu payların alım satımı ise Amerikan Doları (USD) üzerinden gerçekleştirilir. Fon katılma paylarının satış başlangıç tarihinde bir adet B Grubu katılma payının nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 Amerikan Doları (USD), bir adet A Grubu katılma payının nominal fiyatı (birim pay değeri) ise bir önceki işgününde TCMB tarafından ilan edilen Amerikan Doları (USD) döviz alış kuru esas alınarak hesaplanacak olan 1 Amerikan Doları (USD) karşılığı Türk Lirası (TL)'dır. Takip eden günlerde Fon'un birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir. Fon birim pay değeri yukarıda belirlenen pay grupları çerçevesinde, Türk Lirası ve ABD Doları cinsinden hesaplanır ve ilan edilir.
ING Bank A.Ş. Genel Müdürlük ve Şubeleri
Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır. A Grubu katılma paylarının alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar, pay alımlarının gerçekleştiği tarihe kadar yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle bu izahnamede belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılır. B Grubu katılma paylarının alım talimatının karşılığında yatırımcılardan tahsil edilen tutarlar nemalandırılmayacaktır.
B Grubu payların Amerikan Doları (USD) cinsinden değerinin hesaplanmasında; ilgili gün için hesaplanan TL cinsi pay fiyatının TCMB tarafından saat 15:30'da ilan edilen gösterge niteliğindeki Amerikan Doları (USD) döviz alış kuruna bölünmesi suretiyle tespit edilir. Türk Lirası (TL) veya Amerikan Doları (USD) ödenerek satın alınan fon payının, fona iade edilmesi durumunda ödeme aynı para birimi cinsinden yapılır. İşlem Günleri aşağıdaki günlerden oluşacaktır: Her takvim yılının 7 Şubat, 23 Mart, 10 Mayıs, 25 Haziran, 8 Ağustos, 25 Eylül, 7 Kasım ve 21 Aralık günleridir. Bu günlerden herhangi biri, yurt içinde BIST Borçlanma Araçları Piyasası ya da Amerika Birleşik Devletleri veya İngiltere'de tatil olan bir güne rastlarsa İşlem Günü, bu piyasaların tümünün birlikte açık olduğu takip eden ilk iş günü olacak şekilde belirlenir. Ayrıca İşlem Günü yarım güne denk geliyorsa, İşlem Günü anılan piyasaların tümünün birlikte açık olduğu takip eden ilk iş gününe kaydırılır.
Burgan Bank A.Ş. Genel Müdürlük ve Şubeleri
İşlem Günleri haricindeki ara dönemlerde, müşteriler tarafından fona giriş veya fondan çıkış gerçekleştirilemeyecektir. İşlem Günleri haricindeki ara dönemlerde verilen talimatların gerçekleştirilmesi için işbu İzahname'nin 5.2 maddesi kapsamında hesaplanan ve talimatın verilmesini izleyen ilk İşlem Günü geçerli olacak pay fiyatı dikkate alınır. İşlem günleri dışında ilan edilen fiyatlar referans fiyat olarak hesaplanacak ve herhangi bir işleme esas teşkil etmeyecektir. Pay alım ve satım işlemleri 1 pay ve katları şeklinde gerçekleştirilecektir. Fon'un satış başlangıç tarihi 11/09/2023'tür.
Alternatif Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Katılma Payı Alım Esasları: Yatırımcıların iş günlerinde saat 13:15'e kadar verdikleri katılma payı alım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. İlgili İşlem Günü saat 13:15'den sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. İş günü olmayan günlerde ise talimat kabul edilmeyecektir.
Alternatif Bank A.Ş.
Katılma Payı Satım Esasları Yatırımcıların iş günlerinde saat 13:15'e kadar verdikleri katılma payı satım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. İlgili İşlem Günü saat 13:15'den sonra iletilen talimatlar ise, ilk pay fiyatı hesaplanmasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. İş günü olmayan günlerde ise talimat kabul edilmeyecektir.
Fon portföyündeki varlıkların işlem gördükleri organize veya tezgâh üstü piyasalarda etkin bir fiyatının oluşmadığının veya söz konusu varlıklara piyasada talep olmadığının veya likidite koşullarının yetersiz olduğunun veya portföydeki varlıkların satışının yatırımcıların zararına olacağının ya da mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, Kurucu katılma paylarının geri alımlarını kısmen (katılma payı geri alım taleplerini oransal olarak) gerçekleştirebilir ve/veya bir sonraki ihbar tarihine kadar erteleyebilir. Söz konusu durum detaylı gerekçeleri ile birlikte katılma payı sahiplerine bildirilir.
Satım Bedellerinin Ödenme Esasları: Katılma payı bedelleri; iade talimatının, iş günlerinde saat 13:15'e kadar verilmesi halinde, talimatın verilmesini takip eden ilk İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden İşlem Gününde yatırımcılara ödenir. İlgili İşlem Günü saat 13:15'den sonra verilmesi halinde ise, iade talimatı ilk fiyat hesaplanmasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen İşlem Günü için ilan edilecek pay fiyatı üzerinden, İşlem Gününde yatırımcılara ödenir.
Pay Grupları: Fon katılma payları A Grubu ve B Grubu olarak ikiye ayrılmıştır. A Grubu paylar, fiyatı Türk Lirası (TL) olarak ilan edilen ve Türk Lirası (TL) cinsinden ödeme yapılarak alınıp satılan payları; B Grubu paylar ise fiyatı Amerikan Doları (USD) olarak ilan edilen ve Amerikan Doları (USD) cinsinden ödeme yapılarak alınıp satılan payları ifade eder. Bu çerçevede, Türk Lirası cinsinden katılma payı alım satım talimatları A Grubu katılma payları ile Avro cinsinden katılma payları ise B Grubu katılma payları ile gerçekleştirilir.
Pay grupları arasında geçiş yapılamaz. Türk Lirası (TL) ve Amerikan Doları (USD) ödenerek satın alınan fon payının fona iade edilmesi durumunda ödeme aynı para cinsinden yapılır. Pay gruplarına uygulanan yönetim ücreti oranında farklılık bulunmamaktadır. Fon'da oluşan kar, Fon'un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon'a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kardan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Bu yatırım fonunun payları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Menkul Kıymetler Kanunu (Securities Act) kapsamında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kayda alınmış durumda değildir. Bu nedenle; işbu yatırım fonu paylarının Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde ve/veya herhangi bir ABD'li Kişi* tarafından ya da onun hesabına veya yararına alınıp satılması uygun değildir. Bu şekilde bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda, fon kurucusu olarak TEB Portföy'ün işbu işlem nezdinde hiçbir sorumluluğu bulunmayacaktır.
* ABD'li Kişi; Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları (reşit olmayan çocuklar dahil); Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet edenler; Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Amerika Birleşik Devletleri yasaları uyarınca oluşturulan veya düzenlenen şirketler, ortaklıklar veya sınırlı sorumlu şirketler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere tüzel kişiler; ve Amerika Birleşik Devletleri yasaları uyarınca oluşturulan tröstler veya mülkler anlamına gelir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Kurucu, Fon'un katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu Fon'a ait varlıklar üzerinde kendi adına ve Fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fon'un faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon, katılma payları Tebliğin ilgili hükümleri çerçevesinde nitelikli yatırımcılara satılacak serbest (döviz) fon statüsündedir. Fon portföyüne alınacak finansal varlıklar Kurul'un düzenlemelerine ve bu izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak seçilir ve portföy yöneticisi tarafından mevzuata uygun olarak yönetilir. Fon toplam değerinin en az %80'i oranında döviz ve döviz cinsi varlık ve işlemlere yatırım yaparak döviz bazında getiri sağlamayı hedeflemektedir. Bu kapsamda fon toplam değerinin en az %80'i devamlı olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacaktır. Fon toplam değerinin geri kalan kısmı ise TL cinsinden para ve sermaye piyasası araçları ve /veya yabancı para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılabilir. Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen varlıklar ve işlemleri ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden serbest şemsiye fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ'in 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır. Fon'a yapılacak işlemler ve alınacak varlıklar olarak; repo, ters repo, Takasbank Para Piyasası ve yurtiçi organize para piyasası işlemleri, devlet iç borçlanma araçları, Türkiye'de mukim şirketler tarafından ihraç edilen ortaklık payı ve borçlanma araçları, kamu ve/veya özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikaları ile varlığa dayalı menkul kıymetler ve/veya varlık teminatlı menkul kıymetler, sertifikalar ve söz konusu varlıklara ve/veya söz konusu varlıklar üzerinden oluşturulan endekslere dayalı swap işlemleri/sözleşmeleri dahil türev araçlar, yapılandırılmış yatırım araçları ile yurt içinde ve/veya yurt dışında kurulmuş Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları dahil olmak üzere yatırım fonu katılma payları ile her türlü yatırım ortaklığı paylarına, Türk Devleti, il özel idareleri, Kamu Ortaklığı İdaresi ve belediyeler ile Devletin kefalet ettiği diğer kuruluşlar tarafından yurt dışında ihraç edilen Eurobondlara, sukuk (kira sertifikaları) ihraçlarına, Türk özel şirketlerinin yurt dışında ve/veya yurt içinde ihraç ettiği Eurobondlar ve sukuklar dahil döviz cinsi borçlanma araçlarına, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına (eurobond, hazine/devlet bono/tahvili, sukuk (kira sertifikaları) ve/veya benzer yapıdaki diğer borçlanma araçları), gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yatırım fonlarına (yabancı fonlar) yatırım yapılabilecektir. Ayrıca, fon portföyünde, sözü geçen tüm varlıklara ve/veya bu varlıklar üzerinden oluşturulan endekslere yönelik organize ve/veya tezgahüstü türev araçlara ve her türlü yatırım ortaklığı paylarına da yer verilebilecektir. Fon portföyünün vadeli mevduat ve katılma hesaplarında da değerlendirilmesi de söz konusu olabilecektir. Fon, Kurul'un ilgili düzenlemeleri çerçevesinde, ödünç menkul kıymet alabilir, verebilir, kredili menkul kıymet işlemi ve açığa satış işlemleri gerçekleştirebilir. Fon serbest fon niteliğinde olmasından dolayı ödünç menkul işlemlerine dair Tebliğ'in 22. maddesindeki sınırlamalara tabi değildir. Ödünç işlemlere dair uygulanacak esaslar Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.2.5. maddesinde belirtilmiştir. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla kaldıraç yaratan işlemlerden; döviz, faiz, ortaklık payı, ortaklık payı endeksleri, altın, emtia ve diğer sermaye piyasası araçları üzerine yazılan türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi varant, sertifika, ileri valörlü tahvil/bono ve altın işlemleri ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan işlemler dahil edilecektir. Fon portföyüne alınan kaldıraç yaratan işlemlerin fonun yatırım stratejisine uygun olması zorunludur. Fon hesabına kredi alınması mümkündür. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Yabancı para ve sermaye piyasası araçları Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.1.5 inci maddesinde yer alan aşağıdaki esaslar dahilinde fon portföyüne dahil edilebilir. Yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve Fon'un fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likidasyona sahip olması şartıyla, yurt dışında borsa dışında Fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür. Fon portföyüne OECD üyesi ülkelerde kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir. Portföye fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olarak borsada işlem gören, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilen bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanan yapılandırılmış yatırım aracı dahil edilebilir. Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına yatırım yapılırken; ihraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi, fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likiditasyona sahip olması şartları aranır. Yurtdışında ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına yatırım yapılırken; öncelikle fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olmasına dikkat edilir. Ayrıca bu araçlardan ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Tebliğ'in 32'nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması şartlarını sağlayanlar tercih edilir.
USD-2 TL-6