hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baklava Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Baklava Çeşitleri...

    Baklava Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Baklava Çeşitleri...
    expand

    Önemli bir hamur tatlısı olan Baklava, bazı kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Yörelere göre değişen baklava çeşitleri her kişinin damak tadına uymaktadır. Ceviz, Antep fıstığı, badem ya da fındık konulan bu tatlı, ince yufka ile yapılmaktadır. Üzerine şerbet dökülmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baklavalar yufkanın ince açılarak, içerisine badem, fıstık, fındık veya badem de konularak yapılan bir tatlıdır. Üzerine baldan veya şekerden yapılan şerbet dökülür. Birçok ulus baklavayı sahiplendirmek istemiştir. Baklava, kelime olarak Türkçe kökenlidir. Türkiye'de özellikle Gaziantep baklava ile çok meşhurdur.

    Baklava Çeşitleri Nelerdir?

    Gaziantep baklavasına Antep baklavası konmaktadır. Bu bile lezzeti etkiler. Her yöre kendine göre fıstık, ceviz veya badem kullandığı için bu detay bile lezzeti etkilemektedir. Baklava çeşitleri arasında sütlü baklava, havuç dilimli baklava, midye baklava, muska baklava, fıstıklı dolama, gül baklavası, cevizli baklava. 

    En Çok Bilinen Baklava Çeşitleri 

    Yöreye göre değişen baklava çeşitleri bulunmaktadır. Herkesin damak zevki farklı olsa da, baklava seçenekleri çok geniştir. Bu durumda herkesin sevebileceği ve lezzetli bulacağı bir baklava seçeneği vardır. Burma baklavası, cevizli, fıstıklı baklava, soğuk baklava gibi çeşitler en çok bilinen baklava seçeneklerindendir. Yine havuç dilimli baklava ve midye baklavası en çok tercih edilen ve bilinen bakla seçenekleri arasındadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baklava Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Baklava Çeşitleri...

    Yöreye Göre Baklava Çeşitleri Nelerdir?

    Diyarbakır yöresine ait olan ve son dönemlerde çok popüler hale gelen soğuk sütlü baklava oldukça lezzetlidir. Türkiye'de patentini almış baklava ise Antep baklavasıdır. Kelebek şeklinde yapılan ve Gaziantep şehrinin meşhur baklavalardan biridir. Gaziantep'te midye baklavası, havuç dilimli baklava oldukça meşhurdur. Bartın beyaz baklavası, Sivrihisar muska baklavası, Devrek beyaz baklavası, Erzurum pekmezli baklava gibi birçok farklı seçenek var. Bu baklavalar farklı yörelere ait lezzetlerdir. Lor peynirden yapılan baklava İzmir'de oldukça meşhurdur. Bu baklavanın kökeni ise Osmanlı Dönemine kadar uzanıyor.

    Künefe peynirden yapılan Edremit peynirli baklava oldukça sevilmektedir. Van baklavası, Uşak baklavası gibi farklı illere ait olan baklava lezzetleri de mevcuttur. Bazı baklava çeşitleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işareti alınmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Mutfağının Baklava Çeşitleri Nelerdir?

    Osmanlı mutfağında çeşitli baklavalar yapılmaktaydı. Melceü't- Tabbahin yemek kitabında bazı baklava çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. Osmanlı mutfağından yapıla baklavalar; Adi baklava, kaymak baklavası, musanna kaymak baklavası, kavun baklavası, pirinç baklavası ve soğuk baklavadır. 

    Ülkemizde baklava sık sık tercih ediliyor. Özellikle bayramlarda baklava olmazsa olmazlardan olan yiyecektir. Geleneksel tatlılardan olan baklava 15 yüzyılda yapılmaya başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde ilk defa baklava yapılmıştır. Daha sonraki dönemlerde ise baklavanın çeşitleri artmıştır.

    Yöresel bir lezzet olan baklavanın tarifi aslında kolaydır. Ancak burada el yatkınlığı ve ince detaylar devreye girmektedir. Genelde baklava ustadan çırağa aktarılmaktadır. Öğrenilen tarifler bu şekilde devam etmektedir. Baklava içeriğinde su, un, nişasta, şeker, kabartma tozu, tereyağı gibi ürünler gerekmektedir. 

    Sultan sarması ve midye baklava en çok bilinen ve sevilen ürünlerin başında gelmektedir. Günümüzde daha çeşitli baklava seçenekleri de bulunmaktadır. Diyet baklava seçenekleri de artık üretilmeye başlanmıştır. Yufkanın inceliği, yapımında kullanılan en ufak malzeme bile ciddi oranda fark yaratacak güçtedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow