Turşu nasıl yapılır?
Turşu, kış hazırlıklarında önemli bir yer tutmaktadır. Bahar ve yaz aylarında toplanan ürünlerden hazırlanan turşu, kış öğünlerinde önemli yer tutmaktadır. Ancak her şeyde olduğu üzere turşu kurmanın da çeşitli incelikleri vardır. Meraklıları için, "Turşu nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı ve turşu kurmanın inceliklerini derledik.
Turşu hazırlığı kışa dönük önemli hazırlıklardandır. Kış öğünlerinde afiyetle tüketilen turşular, bahar ve yaz aylarında özenle seçilen malzemelerden hazırlanırken bu süreçte bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Görünürde kolay olan turşu kurmak, aslında dikkat ve özen gerektirmektedir. Özellikle sebze seçimi, kullanılan tuz, turşu hazırlamada büyük önem taşımaktadır.
Turşu nasıl yapılır?
Öncelikle "Cam sağlıktır" diyerek turşu hazırlamak için cam kavanozları tercih etmenizi öneriyoruz. Tüketim miktarına göre kavanoz büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Çok fazla turşu tüketiliyorsa 5 litrelik büyük kavanozlarla hazırlamakta fayda var.
Turşu için kullanacağınız sebzelerin taze, sert, diri olmasına özen gösterin. Böyle sebzeleri tercih etmek hazırladığınız turşunun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Tuz tercihi ise iri taneli kaya tuzundan yana kullanılmalıdır. Bu noktada kararında tuz ayarı yapmak önemlidir. Tuz miktarının az olması halinde turşunuzun tadı hayli yumuşak olurken, bakteri üretimine de açık olacaktır. Diğer yandan fazla tuz kullanımı durumunda ise turşuyu tüketmeniz hayli zor olacaktır. İri tuz kullanmak turşu suyunun lezzetini olumlu etkilemektedir. Böylece turşunuz da lezzetli olacaktır. Burada ölçü 5 litre için 1-1,5 su bardağı tuz olmalıdır.
Turşunuz için içme suyu kullanın. Kullanacağınız suyu önce kaynatıp ardından soğumaya bırakın. Sebzeleri iyice yıkayın. İçme suyu kullanımı ile turşunun raf ömrünü artırabilirsiniz. Ayrıca içme suyu turşunun lezzetine de olumlu etki edecektir.
Turşunuza sirke ya da limon suyu kullanmak tercihinize bağlıdır. Ancak sirke turşunuzu bakteri ve mantarlardan korumaktadır. Diğer yandan mide hassasiyeti olanlar için limon suyu kullanımı daha doğru olacaktır. Yahut sirkeyi seyrelterek kullanmak da bir seçenek olabilir.
Turşu hazırlarken kavanozunuzun dibine nohut kullanmanızı öneriyoruz. Az miktarda nohut kullanarak turşunuzun olgunlaşma süresini kısaltabilirsiniz. Yine olmazsa olmazlardan biri de sarımsak kullanmaktır. Hem verdiği tat hem de turşunun ömrünü uzatması nedeniyle sarımsak, turşu kurarken vazgeçilmezlerdendir. Ayrıca küçük acıbiberler, maydanoz, dereotu, defne yaprağı, tane karabiber gibi ek malzemeler de turşunuza aroma katmanıza yardımcı olacaktır.
Turşunuzu kurduktan sonra kapağını sıkıca kapatın ve hava almadığından emin oldu. Güneş görmeyen, serin bir yerde muhafaza edin ve mümkünse her gün kavanozları sallayın. Turşunuz 1-2 hafta içinde hazır olacaktır.
Son olarak turşu kavanozunu açtıktan sonra buzdolabında ağzı kapalı şekilde tutun.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dubai çikolatası nasıl yapılır? Dubai çikolatası tarifi ve malzemeleri...
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?