Tereyağı Besin Değeri: Tereyağı Kaç Kalori?
Tereyağı, ülkemizin her yerinde kullanılan ve mutfakların vazgeçilmezi olan bir yağdır. Tereyağının 100 gramında ortalama olarak 717 kalori bulunur. İşte tereyağı besin değeri ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar ve tereyağının kalori hesaplaması...
Tereyağı Besin Değeri
Mutfakların ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan tereyağı ülkemizin tüm yörelerinde kullanılır. Tereyağının 100 gramında 0,06 g karbonhidrat, 0,85 g protein ve 81,11 g yağ bulunur. Tereyağında lif yoktur. 100 gramında 191 mg kolesterol, 11 mg sodyum ve 24 mg potasyum da bulunur. 100 gram tereyağında 24 mg kalsiyum, 559 mg A vitamini ve 0,02 mg demir olduğu bilinmektedir.
Tereyağı Kaç Kalori?
Tereyağı hemen hemen her sofrada ve mutfakta bulunan yağlardan biridir. Kalorisi yüksek olsa da ülkemizin her yerinde kullanılır. Tereyağının 1 porsiyonunda ortalama 215 kalori bulunur. 1 paketinde 1793 kalori bulunurken 100 gramında da 717 kalori bulunur. 100 gram tereyağının 0,06 gramı karbonhidrat, 0,85 gramı protein ve 81,11 gramı da yağdır. Bu da %1 protein ile %99 yağa denk gelir.
Tereyağı Nasıl Üretilir?
Tereyağı en kolay şekilde inek ve koyundan elde edildiğinden diğer hayvanlardan üretilen tereyağları çok fazla tercih edilmez. Geleneksel şekilde üretilen tereyağı özel olarak yapılmış olan yayıklarda sütün 2-3 gün bekletilmesi ile yapılır.
Üst katmanı krema kıvamına geldiğinde bu kısım farklı yere alınır ve olgunlaşması adına biraz daha bekletilir. Belirli kimyasal reaksiyonların da yardımı ile krema çırpılır ve süt yağının dağılması sağlanır. Daha sonra bu krema yayık ile beraber sütün içine karıştırılır.
Bu işleme dövme işlemi denir ve bu aşamadan sonra tereyağı tüketime hazır hale gelir. Günümüzde tereyağı tüm dünyada üretilir fakat en kalitelisinin Fransa'da üretildiği kabul edilmiştir. Türkiye'de en çok Trabzon ve çevresindeki şehirlerde üretilir. En iyi tereyağının Karadeniz mutfağında ve Trabzon'da üretildiği bilinmektedir.
Tereyağının Rengi
Tereyağı beyazın ve sarının farklı tonlarında karşımıza çıkar. Fakat doğal yollarla üretilen tereyağının rengi sarı olur. Örneğin inek sütünden yapılan tereyağının rengi o hayvanın ne kadar organik beslendiğine göre değişebilir. Eğer çimen yiyerek beslenmiş bir hayvansa sütün yüksek oranda karotenoid olduğundan yağı da sarı rengi alır.
Eğer suni yemlerle ya da samanla beslenmiş bir ineğin sütünden tereyağı yapılırsa bu yağ daha beyaza dönül olur. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke kış aylarında mandırada kullanılan yemlerin içine beta-karotenoid eklemeye başlamıştır. Bu sayede inek her ne ile beslenmiş olursa olsun tereyağı da daha sarı renkte olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dubai çikolatası nasıl yapılır? Dubai çikolatası tarifi ve malzemeleri...
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?