hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meze Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Meze Çeşitleri...

    Meze Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Meze Çeşitleri...
    expand

    Meze, dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile bilinir. Özellikle Orta Doğu ve Türkiye'de özel bir yeri vardır. Bu yemekler hafif ve lezzetli olması nedeniyle sıklıkla tüketilir. Çeşit olarak farklı damak tatlarına hitap eden mezeler bulunur. Mezeler, sofra zenginliği dışında yemeği keyifli hale getirme özelliğine de sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Meze Çeşitleri Nelerdir?

     Meze çeşitleri son derece fazla olması ile dikkat çeker. Bu sebeple farklı tatlar denemeyi seven kişiler tarafından sıklıkla tüketilir. Her ana yemeğin yanına yakışacak bir meze çeşidi muhakkak bulunur. Bunun yanında sofraların çok daha dolu ve şık görünmesini sağlar. Meze çeşitleri;

    Mercimek köftesi

    Fava

    Acısız ezme

    Acılı ezme

    Deniz börülcesi

    İçli köfte

    Paçanga

    Pastırmalı humus

    Humus

     Haydari

    Kabak tarator

    Yaprak sarması

    Kuru dolma

    Semizotu salatası

    Yoğurtlu patates

     En Çok Bilinen Meze Çeşitleri

     Mezenin her türlüsü son derece lezzetli olması ile dikkat çeker. Mezeler çoğunlukla zeytinyağlı kategorisinde yer alır. Balık, et ve tavuk gibi ürünler ile yapılan meze çeşidi son derece azdır. Bunun nedeni, mezeler genellikle et yemeklerine eşlik etmesi için yapılır. Mezelerde sıklıkla kullanılan malzemeler arasında yoğurt yer alır. Bunun yanında patlıcanlı mezeler de bu kategoride sıklıkla tüketilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Meze kültürü günümüzde son derece yaygındır. Bu lezzetler masaya küçük tabaklarla gelir. Masada bulunan herkes tarafından paylaşılan sıcak ve soğuk yemekler çoğunlukla meze olarak isimlendirilir. Meze Farsça bir kelimedir ve lezzet anlamına gelen maza kelimesinden ortaya çıkmıştır. 

    Meze Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Meze Çeşitleri...

     Turşu, Ezine peyniri, yoğurtlu otlar, zeytinyağlı sebzeler, kavun, zeytinyağlı sarma, lakerda, haydari, roka salatası, közlenmiş patlıcan salatası, marina edilmiş balık, roka salatası, karides söğüş, ahtapot salatası, sotelenmiş yabani otlar, fava, zeytin, pilaki, şakşuka, zeytinyağlı enginar en çok bilinen mezeler arasında yer alır. 

     Meze Kültürü

     Mezenin ilk olarak kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte zeytinyağını ilk bulan Giritliler tarafından yapıldığı düşünülür. Türkiye'de ve Orta Doğu'da meze olarak isimlendirilen bu yemekler İtalya'da antipasti Fransa'da ordövr, İspanya'da ise tapas olarak isimlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Lübnan'dan başlayarak Akdeniz'in kuzey kıyılarında, Anadolu'da ve Yunanistan'da küçük tabaklarda sunulan farklı lezzetler meze olarak isimlendirilir. Meze kelimesinin Türkçe karşılığı tatmak, tadını almak şeklindedir.

     Meze dendiğinde akla ilk olarak alkollü içecekler ile tüketilen yiyecekler gelir. Ancak meze kültürünün gelişmesi ile beraber bu yiyecekler yalnızca içki yanında atıştırmalık olarak değil, bir yemek kültürü olarak da Türk mutfağında kendine yer edinmiştir. 

     Türk mutfağında masanın meze ile donatılması sofranın zenginliğini gösterir. Görsel bakımdan farklı renkli görüntüleri ile sofranın albenisini artırma özelliği da bulunur. Bunun yanında bu yiyeceklerin yemek yemeyi karın doyurmak kavramından uzaklaştırma özelliği de vardır.

     Mezeler çoğunlukla karın doyuracak boyutlarda sunulmazlar. Mevsime uygun sebzeler ile hazırlanan meze çeşitleri vardır. Yaz aylarında patlıcan ve biber ile bahar aylarında enginarla, kışın mantarla hazırlanan meze çeşitleri vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mezeler içerisinde muska böreği, midye, tuzlu balık türleri, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu, lahana, domates dolması, kuzu söğüş, patlıcan, biber ilk akla gelenlerdir. Türk mutfağı yörelere göre farklı lezzetler barındırdığı için listenin uzatılması da mümkündür. Bunun yanında meyveler de çoğunlukla sofralarda meze olarak kabul edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow