Çiğ Börek Nasıl Yapılır? Evde Çiğ Börek Tarifi...
Son zamanlarda popülerlik kazanan ve sıklıkla yapılmakta olan tariflerden birisi de çiğ börek olarak bilinmektedir. Yağ çekmeyen çiğ börek yapılması için dikkat edilmesi gereken bir takım püf noktalar olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Çiğ börek özellikle Eskişehir'in her köşesinde yapılan ve sevilerek tüketilen bir lezzet olduğu da bilinmektedir.
Sevilerek tüketilmekte olan çiğ börek aslında Tatarlar'ın bize bir armağanı olarak bilinmektedir. İncecik açılan hamurun içerisine konulan kıymalı harçla birlikte kızgın yağın içerisinde pişirilen bir börek olma özelliğine sahiptir. Çiğ böreğin özelliği ise içerisine konulan kıymalı harcın pişirilmeden konulması olarak bilinmektedir. Hamurun yağda kızartılması sırasında yaşanılan sorunlardan birisi de hamurun çok fazla yağ çekmesi olmaktadır. Bunu önlemek için ise çiğ börek hamurunun hazırlanmasına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çiğ Börek Nasıl Yapılır?
-Bir kabın içerisinde kıyma, soğan, karabiber, tuz ve su karıştırılır.
-Çiğ börek harcı hazırlanırken, harcın sulu olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
-Çiğ böreğin iç harcı kadar önemli olan bir diğer nokta ise hamurun hazırlanmasıdır.
-Farklı bir kabın içerisinde un, su, tuz ve sirke karıştırılarak hamur hazırlanır. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilene kadar yoğurulmaya devam edilir.
-Un serpilen tezgaha alınan hamurların bezelere ayrılması gerekir.
-Bezelere ayrılan hamurların bir merdane yardımıyla açılması gerekmektedir. Böreğinizin dolgun olmasını istiyorsanız biraz daha kalın, böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız daha ince şekilde açmayı tercih edebilirsiniz.
-Açtığınız hamurların içerisine hazırladığınız harcı sürdükten sonra kızgın yağda kızartabilirsiniz.
Evde Çiğ Börek Tarifi
Çiğ börek yapmak için öncelikle böreğin harcı hazırlanmalıdır. Kıyma, soğan, baharatlar ve su katılarak hazırlanan harç bir kenara alınır ve hamur hazırlanır. Hamur için ise un, su, tuz ve sirke kullanılmalıdır. İsteğe göre çiğ börek hamurunun içerisine maya da konulabilmektedir. Hamur hazırlandıktan sonra bezelere ayrılır.
Ardından merdane yardımı ile açılan hamurun içerisine hazırlanan kıymalı harç konulduktan sonra hamur katlanır. Katlanan hamurun kenarlarının iyi bir şekilde yapılması için ise bir kapak veya pizza kesici yardımıyla kesilmesi gerekmektedir. Tüm hamurlar hazırlandıktan sonra ise kızmış yağa böreklerin atılarak kızartılması gerekir.
Çiğ börekler kızartıldıktan sonra üzerine kağıt havlu serilerek fazla yağın alınması da sağlanabilmektedir. Çiğ böreğin özelliği ise böreğin içerisine konulan iç harcın çiğden konulması olarak bilinmektedir. Çiğ olarak konulan iç harç, böreğin kızartılması esnasında pişerek yemeye hazır hale gelmektedir. Hazırladığınız çiğ böreği günün her öğününde afiyetle tüketebilirsiniz.
Kaynak: Makalenet
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU'NDAN EVDE LAHMACUN TARİFİ! Bildiğiniz tüm yöntemleri unutun: 'Hamuruna 1 kaşık eklemek yetiyor!'