Bakliyat Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Bakliyat Çeşitleri...

Bakliyat, bitkisel protein ihtiyacının karşılandığı, kıymetli bir besin grubudur. Vitamin ve besin değerleri bakımından zengin olan bakliyatlar aynı zamanda birer şifa deposudur. Özellikle vücudun bağışıklığını destekleyen bakliyat grubu, çeşitli tarifleriyle de zengin bir menü çeşidi olmaktadır.
"Bakliyat" terimi, fasulye, mercimek, nohut, bezelye, barbunya, soya fasulyesi, kara fasulye, kırmızı fasulye, ak fasulye, mung fasulyesi, adzuki fasulyesi, bamya, bakla ve daha birçok farklı türdeki kuru meyveyi ifade eder. Bu ürünler genellikle yüksek protein, lif, vitamin ve mineral içeriği ile bilinir.
Bakliyat Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde sıklıkla tüketilen bakliyatlar, Türk mutfaklarının vazgeçilmez ögeleridir. Bu sebeple birçok tarifte kendine yer bulmaktadır. Bakliyat çeşitleri şu şekildedir:
Pirinç
Fasulye
Kırmızı mercimek
Nohut
Barbunya
Bezelye
Bulgur
Sarı mercimek
Yulaf
Yeşil mercimek
Mısır
Yer fıstığı
İrmik
Bakla
Soya fasulyesi
Börülce
Demirhindi
Tarhana
Gerek çorbalar gerekse tencere yemekleri bakımından oldukça zengin tarifleri bulunan bakliyatların, lezzetle birlikte birer şifa kaynağı olduğu da bilinmektedir.
En Çok Bilinen Bakliyat Çeşitleri
Mısır: Mısır, ülkemizde yetiştirilen ve birçok tarifte kendine yer bulan bir besindir. Salatalardan atıştırmalıklara, ekmeklerden, çorba ve yemeklerine kadar zengin bir tarif mönüsü bulunmaktadır.
Nohut: Geleneksel lezzetlerden biri olan nohut gerek yetiştiriciliği gerekse tüketimi anlamında en çok bilinen ve tercih edilen bakliyatların başında gelmektedir. Tatlılar ve tuzlular dahil birçok alanda yemek tarifi üretildiği için hemen hemen her evde bulunmaktadır.
Fasulye: En çok bilinen bakliyat çeşitlerinden bir de fasulyedir. Kolay pişmesi, lezzeti ve zengin içeriği ile sıklıkla tercih edilmektedir.
Barbunya: Fasulyegillerden olan barbunya, özellikle sindirim sistemine iyi gelmesi sebebi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra sıcak ve soğuk olmak üzere çeşitli tariflerle de Türk mutfaklarında kendine yer edinmiştir.
Pirinç: Sulu yemeklerin ve etlerin en büyük eşlikçisi olan pilavın ham maddesi ve en sık tüketilen ürünlerden biri pirinçtir. Yetiştiriciliği bir hayli zahmetli ancak tüketimi oldukça güzel olan pirinçler, mutfakların temek besin grubu arasında en başı çekmektedir.
Mercimek: Osmanlı mutfaklarından bu günlere taşınan en kıymetli bakliyatlardan biridir. Özellikle çorba olarak tüketimi yaygın olan mercimeğin; kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere 3 alternatifi bulunmaktadır. Hepsinin de kendi içerisinde zengin tarifi bulunan mercimek hem sağlık hem de lezzet deposu olarak bilinmektedir.
Bulgur: Anadolu’ nun neredeyse her yemeğinde bulunan, en eski ve en bilinen bakliyatlardan biridir. Glisemik indeksi düşük olduğu için herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Bakliyatın Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Bitkisel protein kaynağıdır. Böylelikle et tüketmeyenler ya da tüketmek istemeyenler için oldukça sağlıklı bir kaynaktır.
Doğru pişirme teknikleri ile bağırsak düzenleyici etkileri bulunmaktadır.
Demir, C vitamini, kalsiyum, A vitamini ve potasyum bakımından oldukça zengindir.
Beynin çalışmasına katkı sağlar, hafızayı güçlendirir.
Vücut direncinin artmasını sağlar, enerji verir.
Bakliyatlar, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptirler. Bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırırlar.
Düzensiz kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
Lifli yapısı sayesinde kabızlığın tedavisini destekler.
Özellikle demir eksikliği yaşayanlar için oldukça etkilidir.
Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar.
Şeker hastalarının ya da diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği besin değerlerine sahiptir.
Bakliyat Yemekleri Nelerdir?
Bakliyatlar, Türk kültüründe kendine zengin bir yelpazede yer edinmiştir. Bu sebeple, birçok meşhur tarife de ev sahipliği yapmaktadırlar. En bilinen bakliyat yemekleri şöyle sıralanmaktadır:
Pirinç pilavı
Bulgur pilavı
Mısır ekmeği
Nohut yemeği
Kuru fasulye
Barbunya pilaki
Mercimek çorbası
Bezelye yemeği
Tarhana çorbası
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tavuk Ne Kadar Sürede, Nasıl Haşlanır?
Nohut Kaç Dakikda Pişer? Düdüklü veya Tencerede Ne Kadar Süreyle Pişer?
Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır? Yumurta Kıvamı Nasıl Ayarlanır?
Patates Suda Kaç Dakika Haşlanır? Patates Nasıl ve Hangi Yöntemlerle Haşlanır?
Bayram sofralarının yıldızı olacaksınız! Arda Şef püf noktasını verdi! Çıtır çıtır paşa böreği, resmen ağızda dağılıyor