Arabaşı çorbası nerenin? Arabaşı çorbası nasıl yenir? Arabaşı çorbası nasıl yapılır?

Yozgat'ın en ünlü yemeklerinden olan, yutulan çorba adı ile anılan Arabaşı çorbası tarifi, biber salçasında gizli. Türkiye'de ekmek yerine hamur ile yenilen Arabaşı çorbası malzemeleri az olup yapılışı oldukça kolaydır. Birok insan Arabaşı çorbasının nasıl yendiğini merak ediyor. İşte size özel Arabaşı çorbası tarifi!
Kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından olan Arabaşı çorbası, Yozgat'a has bir yemek türüdür. Çorbanın asıl adı "Ara aşı" olmakla birlikte zamanla Arabaşı adını almıştır. Yozgatta ekmek yerine hamur ile tüketilen Arabaşı çorbanın nasıl yapılacağı, hangi malzemelerin kullanılacağı aşağıda yer alıyor:
Arabaşı çorbası malzemeleri
Hamuru için; 5 kg su, 650gr un (12 kişiliktir) 5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet siniye dökülüp soğutmaya terk edilir.
Arabaşı çorbası tarifi
Çorbası için; Tavuk veya Hindi eti (göğüs), 5 kg su, 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un), 2 kaşık salça, 1 kaşık pul biber, 150 ve 200 gr yağ Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Mutfağından Günümüze! Arda Türkmen Püf Noktasını Verdi! Pastane Şekerparesi Dediğin Böyle Olur!
MASTERCHEF ŞAMPİYONU SERHAT DOĞRAMACI SIRRINI VERDİ! İftar ve sahur için ideal! Bafra pidesi dediğin böyle olur
İftar Sofraları İçin İdeal! Osmanlı Mutfağından Günümüze Kadar Ulaşan Lezzet! Arda Şef Burma Tatlısının Püf Noktasını Verdi!
Ramazan'ın 4. Günü İftar Menüsü: Günün İftar Menüsü Bugün Ne Pişirsem?
Lezzetine hayran kalacaksınız! Mantar sote dediğin böyle olur! '1 kaşık ekleyin, farkı görün!'