hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yulaf Ezmesi Besin Değeri: Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?

    Yulaf Ezmesi Besin Değeri: Yulaf Ezmesi Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kısıtlı zayıflama ve beslenme sürecinde yulaf ezmesi, diyet kahvaltılarda yoğurt ve süt ile birlikte, fit tatlılarda öğütülerek unun yerine sıkça kullanılabilen çok zengin bir kaynaktır. Kendine özgü belirleyici bir lezzeti bulunmasa da yardımcı malzemelerle kolaylıkla zenginleştirilebilen yulaf ezmesinin protein ve lif değeri de oldukça yüksektir. Kilo kontrolü sürecinde ise, 1 çorba kaşığı yulaf ezmesinin 1 dilim ekmeğe tekabül ettiğini kabul etmek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yulaf Ezmesi Besin Değeri

     Ölçülü ve düzenli miktarlarda yulaf ezmesi tüketmek içeriğinde bulunan lif sayesinde koruyucu bir görev de üstlenerek arter duvarlarını kolaylıkla temizler, kolesterol ve kalp, damar gibi hastalıkları da önler. Yüksek protein değeri sayesinde ise vücutta bulunan dokuları yenilemeye yardımcı olur.

     Doğal bir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Aynı zamanda spor programları ile desteklenen diyet menüleri için de günün ilk saatlerindeki öğünlerde sıkça tercih edilebilir. Akşam saatleri için de fazladan kalori alınmasına neden olabilir. 

     Yulaf ezmesinin 100 gramında yaklaşık olarak 389 kalori bulunur. Yulaf ezmesinin 1 su bardağı (70 gr) 272 kalori ve 1 çorba kaşığının (10 gr) içinde ise, 39 kalori vardır. Yulaf ezmesinin 100 gramında 66.27 gram karbonhidrat, 6.9 gram yağ, 16.89 gram protein, 10.6 gram lif içerir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?

     Yulaf ezmesi, meyvelerle, yarım yağlı sütlerle ya da yardımcı tahıllarla birlikte kahvaltılarda da tercih edilebilecek olan bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde uzun bir süre tok tutan yulaf ezmesi, düşük kalorisi sayesinde zayıflama süreci için de çok ideal bir seçim olarak bilinir.

     Folik asit, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Yulaf ezmesi ile birlikte hazırlanan bir öğünde 1.5 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi kullanıldığı zaman 1 dilim ekmek yerine geçer. Yani, yulaf ezmesi ile birlikte ekstra ekmek tüketimi de zayıflama sürecinde tavsiye edilmez. 

     Yulafın Faydaları Nelerdir?

     Buğdaygiller ailesinin bir üyesi olan yulaf “Avena sativa” ismi ile de biliniyor. Özellikle de son zamanlarda kahvaltılık gevreklerde sıkça kullanılan yulaf yüksek miktarda nişasta da içeriyor. Pişirildiği zaman doyurucu ve lezzetli bir besine dönüşen bu bitki ise, lezzetli ve kaliteli bir besin değerleri nedeni ile her geçen gün daha sık tercih edilen karbonhidrat çeşitleri arasında da yer alıyor.

     Çözünmez ve çözünür posa bakımından da çok zengin olan bitkide yüksek miktarda fosfor, magnezyum, tiamin, manganez, folik asit, bakır, pantotenik asit, demir ve çinko yer alıyor. Yüksek protein içeriği ile de çok dikkat çeken yulaf, çözünür posa içeriğindeki bulunan beta ve glukan adı verilen bileşen ile ön plana çıkıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yulafta bulunan beta-glukan lifi hem LDL hem de total kolesterol seviyelerini önemli ölçüde düşürme konusunda etkili bir rol oynuyor. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltıyor. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler, C vitamini ile birlikte LDL kolesterolünün de dokulara verdiği hasarı önemli ölçüde önleyerek felç ve kalp krizi riskini ortadan kaldırıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow