hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yağlama Nasıl Yapılır? Evde Kayseri Yağlaması Tarifi...

    Yağlama Nasıl Yapılır Evde Kayseri Yağlaması Tarifi...
    expand

    Türk mutfağının başlıca lezzetlerinden olan hamur işi, kendi içinde birçok çeşide sahiptir. Hamur işi grubundan en çok bilinenler arasında ise şüphesiz Kayseri yağlaması vardır. Kayseri yağlaması hem yöresel bir lezzet hem de Türk mutfağının eseridir. Sizlerde evinizde vereceğimiz tarif ile Kayseri yağlaması yapabilir, bu muhteşem lezzeti tadabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yağlama Nasıl Yapılır?

     Yağlama yapmak, her ne kadar kolay olarak görülse de aşamalı ve maharet isteyen bir yemektir. İşte, yağlama tarifi şöyledir;

     Hamuru;

     2 su bardağı ılık su

     1 paket yaş maya

     1 tatlı kaşığı toz şeker 

     1 çay kaşığı tuz

     Alabildiğine un

     İç Harcı;

     400 gr yağlı kıyma 

     2 adet domates

     1 adet kuru soğan 

     4-5 adet sivri biber

     3 yemek kaşığı salça 

     Yarım çay bardağı sıvı yağ 

     1 çay kaşığı toz biber

     Tuz

     Yarım su bardağı su

     Yapılışı;

     Bir kabın içine maya, şeker ve su alınır, homojenleşene kadar karıştırılır. Maya eridikten sonra kontrollü bir şekilde un ve tuz eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. 

     Hamurun mayalanması esnasında tavaya küp küp doğranan soğanlar ve yağ alınarak kavrulur. Kavrulan soğanlara biber, domates ve salça eklenir, bir süre daha soteleme işlemi devam eder. Kıyma ve baharatlar eklenerek kavrulan harca son olarak su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İnce şebitler halinde pişirilen hamur iç harç ile güzelce soslanır. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt ile birlikte tüketilir. 

     Evde Kayseri Yağlaması Tarifi

     Evde Kayseri yağlaması yapmak için ilk olarak bir kaba bir miktar un alınarak ortası havuz yapılır. Maya, şeker, tuz ve su kontrollü olarak eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Yoğrulan hamur 45 dk dinlenmeye bırakılır.

     İç harcı için tavaya küp küp doğranan soğanlar, domates ve biber alınarak bir süre kavrulur. Salça ve kıymanın eklenmesiyle birlikte baharatlanan sos en son su eklenerek ağır ağır pişmeye bırakılır. Soslanan şebitler afiyetle yenir.

     Yağlama Yapmanın Püf Noktaları

     Kayseri yağlamasını yapmak için bilinmesi gereken ilk püf nokta, hamurun mayalanma işlemini tamamlamış olmasıdır. Tam mayalanmayan hamur güzel açılmaz. Ayrıca hamur yumuşak kıvamda olmalıdır. Bu yüzden un azar azar eklenerek doğru kıvam elde edilmelidir.

     Kayseri Yağlaması Nasıl Servis Edilir?

     Kayseri yağlaması hem lezzeti hem görseli ile doyuran bir lezzettir. Servisi ise kat kat ve yoğurtlu olarak yapılır. Üst üste dizilmiş ve yağlanmış olan hamurdan 4 parçaya kesilerek kat kat olarak servis edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow