hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tutmayan Yoğurt Ne Yapılır? Tutmayan Yoğurdu Değerlendirme Yöntemleri..

    Tutmayan Yoğurt Ne Yapılır Tutmayan Yoğurdu Değerlendirme Yöntemleri..
    expand

    Mayalanan yoğurdun bazı durumlarda tutmaması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Ancak yoğurt yapmak için sütü kaynatırken sütün kesilmesi veya mayaladığınız yoğurdun tutmaması durumunda uygulayabileceğiniz çeşitli değerlendirme yöntemleri bulunmaktadır. Peki, tutmayan yoğurt ne yapılır? İşe tutmayan yoğurdu değerlendirme seçenekleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle uygun sıcaklığın olmadığı durumlarda veya yoğurdun taze olmadığı hallerde yoğurt istenilen kıvama gelmez ve sıvı bir halde kalır. Böyle durumlarda ise hem malzemenizin hem de emeğinizin boşa gittiğini düşünebilirsiniz. Ancak yoğurdu tekrar değerlendirebileceğinizin mümkün olduğunu bilmelisiniz. 

     Tutmayan Yoğurt Ne Yapılır?

     Mayalanan yoğurdun belirli durumlarda tutmaması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Henüz sütün kaynama aşamasında kesilmesi de mayalama aşamasında karşılaşabileceğiniz sorunlar arasında yer almaktadır. Ancak sütün kesilmesi veya yoğurdun tutmaması halinde uygulanabilecek çeşitli değerlendirme yöntemleri bulunmaktadır. 

     Kullanılan sütün taze olmaması durumunda veya çok yüksek ısılarda sütün kaynatılması halinde sütün kaynatılma aşamasında kesilme meydana gelebilir. Ancak sütün kesilmesi durumunda sütü dökecek değilsiniz. Değerlendirmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden birisi de kesilen sütü peynire çevirmek olmalıdır.

     Sütü kaynatırken kesilmesi halinde kesilmelerin bir miktar daha artması için içerisine limon veya sirke eklenebilir. Süt tam olarak kesildiğinde ise lor peynir yapılması için istenilen kıvama gelmiş demektir. Kesilen tüm parçalar toplanarak tülbendin üzerine aktarılır. Suyunu tamamen süzdükten sonra ise isteğe göre içerisine tuz ilave ederek lor peynirinizi hazır hale getirebilirsiniz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sütün kaynatılma aşamasında herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda bile yoğurdun mayalanması sırasında problem oluşabilmektedir. Mayalama süresinin sonunda yoğurdu açtığınız zaman her zaman ki kıvamına sahip olmadığını ve sıvı kaldığını gördünüz.

     Ancak bu yoğurdun da tekrar döndürülmesi için uygulanacak olan yöntemler bulunmaktadır. Yoğurdunuzun mayalanma işlemi sırasında her şeyin tam ve doğru yapıldığından eminseniz eğer tutmamasının tek nedeni büyük ihtimalle ısısından kaynaklanmaktadır. Özellikle yoğurdun beklediği oda ısısı da tutmamasına neden olabilmektedir. 

     Tutmayan Yoğurdu Değerlendirme Yöntemleri

     Tutmayan yoğurdun değerlendirilmesi için uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır. Uygulanacak olan yöntemlerle yoğurdunuzu tekrar değerlendirmeniz mümkün olmaktadır. İlk olarak mayaladığınız ancak tutmayan yoğurdunuzu ısıya dayanıklı bir kabın içerisine almanız gerekmektedir. Büyük bir kap bulunmaması halinde ise ısıya dayanaklı küçük kapların içerisine alınması da mümkün olabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kapların üstü açık bırakılarak bir fırının içerisine yerleştirilir. 75 derece sıcaklıkta fansız programda fırın çalıştırılır. 1 saat boyunca bu şekilde fırında yoğurtlar mayalanması için bırakılır. 1 saatin sonunda ise fırın kapağı açılır ve soğuduktan sonra üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat bekletilir. Uygulayacağınız bu yöntem sayesinde tutmayan yoğurdunuzun tekrar mayalanması mümkün olacaktır. 

     Ev yoğurdunun lezzeti her zaman için başkadır. Ev yoğurdunun istenilen kıvamda olması ve her zaman tutması için ise sütün ve odanın doğru sıcaklıkta olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Süt kaynadıktan sonra biraz ılımasını beklemeniz gerekir. Serçe parmağınızı süte koyduğunuz zaman 8'e kadar saydığınız da serçe parmağınız yanmıyorsa ancak 9'dan sonra yanmaya başlıyorsa süt ideal sıcaklığa ulaşmış demektir.

     Bu aşamada sütün mayalanması için uygun sıcaklık oluşmuş demektedir. Bir termometrenizin olması durumunda ise sütü 42 ila 45 derece arasında mayalamanız tavsiye edilmektedir. Sütü mayalarken çok fazla maya kullanmamaya ve doğru ölçüleri korumaya özen göstermelisiniz. Sütün içerisine maya ilave ettikten sonra güzelce sararak oda sıcaklığında mayalamaya bırakmanız gerekmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow