Tatlı Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Tatlı Çeşitleri...
Tatlılar genellikle şeker, vanilya, kakao ve şerbetle hazırlanan aperatiflerdir. Geleneksel Türk mutfağında 100'den fazla tatlı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları "saray tatlısı" olarak bilinir. Genellikle yemeklerden sonra tüketilen ve misafirlere de ikram edilen tatlılar, sütlü ve şerbetli olmak üzere ikiye ayrılır.
Tatlı Çeşitleri Nelerdir?
1- Sütlaç
Sütlaç, adından da anlaşılacağı üzere süt ve pirinçle hazırlanan geleneksel Türk tatlılarından biridir. Genellikle Ramazan ve Kurban Bayramında ikram edilen sütlaç, kalorisi düşük olduğu için de tercih edilmektedir.
2- Tavuk Göğsü
Tavuğun göğüs etinden bir parça alınarak sütle birlikte hazırlandığı için bu ismi alan tavuk göğsü, genellikle tarçın ile birlikte tüketilir.
3- Sufle
Fransız mutfağına ait olan sufle, diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de en sık tüketilen çikolatalı bir tatlıdır. Yoğun bir kıvama sahip olan sufle, sıcak servis edilir.
4- Puding
Yapımı son derece kolay puding, hem tek başına hem de pasta gibi diğer tatlı türleriyle birlikte tüketilebilir. Çilek, muz ve kakaolu pudingler marketlerde hazır olarak da satılmaktadır.
5- Kazandibi
Dibi hafifçe yakıldığı için bu ismi alan kazandibi, kalorisi en düşük olan sütlü tatlılardan biridir.
6- Güllaç
15. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı Sarayı'na giren güllaç, yufka ve gül suyu ile hazırlanır. Yapımı oldukça zahmetli olduğu için genellikle usta aşçılar tarafından hazırlanan bir tatlı türüdür.
En Çok Bilinen Tatlı Çeşitleri
1- Baklava
Baklava hem Türkiye'de hem de Azerbaycan, Özbekistan ve Tacikistan gibi Türki ülkelerde en çok yapılan şerbetli tatlılardan biridir. Ceviz ve bade gibi kuruyemişlerle de hazırlanan baklavanın yirmiden fazla çeşidi bulunmaktadır. Klasik baklava dışında en çok tüketilen çeşitleri, şöbiyet ve bülbül yuvasıdır.
2- Künefe
Arap Yarımadası'ndan ülkemize gelmiş olan künefe, peynirle ve özel pişirme teknikleriyle hazırlanan ve sıcak tüketilen bir şerbetli tatlıdır. Hatay'da dondurmalı servis edilen künefenin Urfa, Kilis ve Antep'e özgü çeşitleri de mevcuttur. Peynirli künefe Urfa yöresine, Cennet çamuru ise Kilis'e özgüdür. Bazı yörelerde kaymakla ve şeker şurubuyla da hazırlanır.
3- Kadayıf
Kadayıf, 16. yüzyıldan bu yana hem Osmanlı sarayında hem de Anadolu'da en çok yapılan tatlıların başında gelir. Kaymaklı ekmek kadayıfı dışında, Şam'a özgü fodula kadayıfı ve adi yassı kadayıf çeşitleri de mevcuttur.
4- Kara Kız Keki
Kakao ve şekerle hazırlanan kara kız keki, evlerde en çok pişirilen kek türüdür. Kara kız kekinin üstüne genellikle Hindistan cevizi eklenir.
5- Kaymaklı Ayva Tatlısı
Tarçın, limon ve karanfil ile hazırlanan ayva tatlısı, kaymakla birlikte servis edilir.
6- Keşkül
"Türk mutfağının pudingi" olarak bilinen keşkülün yapımında diğer tatlılardan farklı olarak patates unu ve badem kullanılır.
7- San Sebastian Tatlısı
Genellikle İzmir ve çevresinde bilinen bir tatlıdır.
8- Cheesecake
Genellikle vişne, frambuaz ve çilek gibi orman meyveleriyle hazırlanan cheesecake, peynirli bir tatlıdır. Alman usulü olan versiyonuna Kasekuchen adı verilir. İrmiksiz hazırlanan türüne ise yalancı cheesecake denir.
9- Revani
Adını Erivan'dan alan revani, hem Trakya'da hem de Anadolu'da en çok tüketilen şerbetli tatlıların başında gelir. Güllü, limonlu ve cevizli revani çeşitleri mevcuttur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU'NDAN EVDE LAHMACUN TARİFİ! Bildiğiniz tüm yöntemleri unutun: 'Hamuruna 1 kaşık eklemek yetiyor!'