Sodyum İçeren Besinler Nelerdir? Sodyumu En Yüksek Gıdalar...

Vücudun normal fonksiyonları yerine getirebilmesi için belirli miktarlarda sodyuma ihtiyacı vardır. Ama gerekenden daha fazla sodyum tüketimi durumunda, kalp krizi, böbrek hastalığı ve yüksek tansiyon riskini de artırır. Sağlık Bakanlığı tarafından insanlara tüketilmesi tavsiye edilen günlük sodyum miktarı ise en çok 2.4 g’dır.
Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?
Sodyum, insanların sağlığı için çok hayati bir öneme sahip olan mineraldir. Kas ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışması, elektrolit dengesi ve sıvı, kan basıncının kontrolü ve hücresel aktivitenin korunması için de gereklidir. Vücutta fazla ya da düşük miktarlarda bulunması ise oldukça zararlıdır.
Vücut için gerekli sodyum miktarı ise, böbrekler tarafından belirlenir. Eksikliği durumunda artan insülin direnci, halsizlik, sinir sisteminde bozulma, kolesterol artışı ve fazlalığında yüksek tansiyon, böbrek ve kalp sağlığında sıkıntılar ve kanser gibi çeşitli komplikasyonlar da meydana gelebilir.
Gündelik hayatı kapsayan gıdaların ise çoğu; paketlenmiş ve işlenmiş ürünler, sofra tuzu, et ve balık ürünleri başta olmak üzere bazı besin maddeleri belli miktarlarda sodyum içerir. Sporcuların sağlığı için sodyumun vücuttaki miktarının belirli bir seviyenin altına ise düşmemesi gerekir. Günlük tuz tüketiminin ise, bir çay kaşığını geçmemesine dikkat edilmesi gerekir.
Sodyumu En Yüksek Gıdalar
Besinlerde bulunan sodyumun içeriği, işlenme şekline ve kaynağına göre değişkenlik gösterir. Meyve ve sebzelerde en az bulunan tüm gıdalar belirli oranda sodyum içerir. Bunu tahıllar ve yağlar da takip eder.
Hazır ve işlenmiş yiyecekler sodyumdan en zengin kaynaklar olarak bilinir. Hamsi, karides, ceviz, füme, kabartma tozu, şalgam, muz gibi ürünlerde bol miktarda sodyum bulunur. Sodyum şu yiyeceklerde boş miktarda bulunur;
Meyveler, tahıllar, sebzelerin 100 gr içinde 20 mg,
Kabuklu deniz ürünlerinin içinde 100 gr da 500 mg,
Balık ve et ürünleri 100 gr da ise, 40 ila 100 mg,
Tam yağlı sütün içinde 100 gr da 50 mg
Peynirlerde 100 gr içinde 2500 mg a kadar sodyum yer alır.
Sodyumun Faydaları
Kaslara ve sinirlere sinyal göndermeyi önemli ölçüde kolaylaştırarak sıvının kan hücrelerinin dışında ve içinde kalmasına önemli ölçüde yardımcı olur. Aynı zamanda vücutta suyun oluşturduğu basıncı, hücrelerde yer alan sıvının düzenlenmesi sonucunda dengeler. Tuz ve su miktarı vücudun metabolik hızı için oldukça önemlidir.
Hiponatremi ise, kanda bulunan sodyumun miktarı düştüğü zaman oluşur. Bu durumda da vücutta yer alan su kandan çıkarak hücrelere girmeye çalışır. Bu da ödeme ve şişliğe neden olur. Kronik ya da akut seyirli de olabilir.
Vücudun çok yüksek bir ısıya maruz kalması durumunda tuz ve su kaybı meydana gelir. Sodyumun görevi ise, elektrolitlerin kaybını önemli ölçüde önleyerek güneş çarpmasına engel olur.
Beynin sağlıklı bir şekilde çalışması için de sodyum oldukça gereklidir. Beyin fonksiyonlarının düzgün işlemesine ve zihnin açık kalmasına yol açar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tavuk Ne Kadar Sürede, Nasıl Haşlanır?
Nohut Kaç Dakikda Pişer? Düdüklü veya Tencerede Ne Kadar Süreyle Pişer?
Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır? Yumurta Kıvamı Nasıl Ayarlanır?
Patates Suda Kaç Dakika Haşlanır? Patates Nasıl ve Hangi Yöntemlerle Haşlanır?
Bayram sofralarının yıldızı olacaksınız! Arda Şef püf noktasını verdi! Çıtır çıtır paşa böreği, resmen ağızda dağılıyor