hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pirinç Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Pirinç Çeşitleri...

    Pirinç Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Pirinç Çeşitleri...
    expand

    Pirinç Türk mutfağının temel gıda maddelerinden biridir. Pirinç pek çok farklı türü ve kullanım çeşitliliği ile çok sayıda tarife uygun bir gıda maddesidir. Peki, pirinç çeşitleri nelerdir? İşte en çok bilinen çeşitleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pirinç Nedir? 

     

     Pirinç tüm dünya tarafından tüketilen en önemli gıda maddelerinden biridir. Pirinç Asya’ya özgü çok yıllık kısa ömürlü bir çim türüdür. İnsanlar tarafından yetiştirilmesi ve değiştirilmesine 13 bin yıl önce başlanmıştır. Neredeyse tüm Doğu ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere dünya nüfusunun kabaca yarısı temel gıda olarak tamamen pirince bağımlıdır.

     

     Pirinç, büyümek için sıcak, nemli koşullara ihtiyaç duyar ve dünya çapında tropikal ve ılık ılıman habitatlarda yetiştirilir. Pirinç bitki çiçek açtığında ve meyve verdiğinde içinden ana gövdenin çıktığı sahte bir sap oluşturan bir dizi yapraktan oluşan tipik bir çimen yapısına sahiptir. Bazı çok yıllık çeşitler olmasına rağmen, çoğu pirinç çeşidi, meyve geliştikçe bitki yaşlanan tek yıllıklardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Dünyadaki pirinç mahsulünün yüzde 95'i insanlar tarafından tüketilmektedir. Pirinç kaynatılarak pişirilir veya un haline getirilebilir. Asya, Orta Doğu ve diğer birçok mutfakta tek başına ve çok çeşitli çorbalarda, garnitürlerde ve ana yemeklerde yenir. Pirincin kullanıldığı diğer ürünler kahvaltılık tahıllar, erişte ve alkollü içeceklerdir.

     

     Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

     

     Asya ve Hint mutfağının ayrılmaz bir parçası olan pirinç, tüm kültürlere ve mutfaklara sığacak şekilde tüm dünyaya yayılmıştır. Yeryüzünde 40 binden fazla pirinç çeşidi bulunmaktadır. Genetik, renk, kalınlık, tane uzunluğu, yapışkanlık, aroma, yetiştirme yöntemi vb. bitkilerin çeşidini etkileyen faktörlerdendir. En popüler pirinç çeşitleri şunlardır:

     

    Beyaz pirinç

    Basmati pirinç

    Baldo pirinç

    Kahverengi pirinç

    Yasemin pirinci

    Mogralı pirinç

    Kırık pirinç

    Kolam pirinç

    İndrayani pirinci

    Yabani pirinç

    Calrose pirinci

    Japon kısa taneli pirinç

    Suşi pirinci

    Siyah pirinç

    Kepekli pirinç

    Valencia pirinci

    Kırmızı pirinç

     

     En Çok Bilinen Pirinç Çeşitleri

     

     En çok bilinen pirinç çeşitleri şunlardır:

     

     Beyaz Pirinç 

     

     Beyaz pirinç geleneksel Türk mutfağında tariflerde en yaygın olarak kullanılan pirinçtir. Aynı zamanda Amerika, Meksika ve Asya mutfağında da popülerdir. Beyaz pirinç pişirildiğinde hafif bir tada ve hafif kabarık bir dokuya sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Ayrıca beyaz pirincin pişme süresi de kısadır ancak öğütme işlemi nedeniyle besin içeriği daha düşüktür. Beyaz pirinç genellikle pirinç pilavı, dolmalar, güveçler ve kızartmalar için kullanılmaktadır.

     

     Yasemin Pirinci

     

     Tayland'da yetiştirilen yasemin pirinci herhangi bir yemeğe egzotik bir hava ve lezzetli bir vurgu getiren pirinç çeşididir. Pişirildiğinde hoş bir çiçek aroması verir ve nemli, yumuşak bir doku geliştirir. Yasemin pirinci yaygın olarak köriler ve tavada kızartmalar dahil olmak üzere çeşitli geleneksel Asya yemekleri yaparken kullanılmaktadır.

     

     Kahverengi Pirinç

     

     Kahverengi pirince karakteristik bronz rengini veren, kepek ve tohum katmanlarıdır. Beyaz pirince göre daha sıkı bir dokuya ve daha lezzetli bir tada sahiptir ve porsiyon başına daha fazla lif, vitamin ve mineral içermektedir. Kahverengi pirinç beyaz pirinç gerektiren herhangi bir tarifte besin içeriğini artırmak için kullanılabilir.

     

     Basmati Pirinci

     

     Basmati pirinç pişirildiğinde pirinci taneleri uzun, kuru ve ayrık olmaktadır. Basmati pirinç Herhangi bir yemeğe hoş, fındıksı bir aroma ve tat verir. Genellikle Hint ve Asya mutfağında yaygındır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow