Göz altı morluklarına doğal çözüm: Patatesin Faydaları Nelerdir? Patates Nelere İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?
Karbonhidrat bakımından zengin olan patatesin uzmanlar tarafından aşırı tüketilmesi önerilmiyor. Ama vücudun ihtiyacı olan belirli miktarda karbonhidrat porsiyon şeklinde tüketilebilir. Patlıcan ailesinden olan patates, yer altında yetişen besinler arasında yer alır. Toprak üstünde bitki haline gelerek çiçeklenen patates, toprağın altında yetişir. Toprakta bulunan tüm vitamin ve mineralleri içeren patates, ülkemizde ise en fazla Nevşehir'de yetiştirilir.
Patatesin Faydaları Nelerdir?
Patates, nişasta bakımından oldukça zengindir. Patatesin özellikle de suyu, vücuttaki sıvı oranı, şeker hastalığı ve mide temizliği gibi pek çok şeye faydası vardır. Patatesin en bilinen başlıca faydaları;
Çok bilinmese de patates, cilt yanıklarına da iyi gelir. Kesilen patates dilimleri, sıcak su ya da güneş yanıkları nedeni ile oluşan cilt yanıklarının daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
Özellikle de ileri yaşlarda ortaya çıkan göz altı morlukları ve çizgileri için doğal bakım yöntemi olarak kullanılır. Patatesin içinde bulunan güçlü asidikler, yüzeyin hızla yenilenmesini sağlar.
Patates, düzenli olarak tüketildiği zaman vücuda enerji sağlar. Sindirim sistemi için lif barındıran patates, midenin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
Haşlanmış patates, kandaki şeker oranını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda patates, şeker hastalarının rahatça tüketebileceği bir besindir.
Patates, çok güçlü bir B vitamini kompleksine sahiptir ve vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.
Patates Nelere İyi Gelir?
Patates gibi patates suyu da pek çok hastalığın iyileşmesinde oldukça faydalıdır. Her sabah aç karnına patates suyu içmenin faydaları ise;
Patates suyu, ileri yaşlarda şiddetli ağrılara yol açan eklem iltihaplanmasını önleyerek uzun ömürlü ve sağlıklı bir kemik yapısını destekler. Uzmanlar, özellikle de bel, boyun ve sırt eklemlerinde ağrı yaşayan kişilerin düzenli olarak aç karnına patates suyu tüketmesi gerektiğini söylüyor.
Kronik sindirim problemi yaşayan kişilerde sıkça görülen mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Özellikle de şişkinlik, kabızlık, reflü ve mide yanması gibi yediğiniz yiyecekler sonucunda oluşan hastalıkların oluşumunu önleyerek mide rahatsızlıklarından sizi korur.
Yüksek antioksidan içerdiği için çiğ olduğu hali daha etkili olan patates suyu, safra kesesi ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücuttaki toksinlerin azalmasını sağlar. Bu atıkların böbreklerde oluşturduğu taş ve kumu önemli ölçüde önler. Tüm bunların idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar.
Ağız içi ve dışı yara oluşumunu önemli ölçüde önler. Hem iltihapları azaltır hem de ciltteki deformenin azalmasına yardımcı olur. İçinde bulunan B vitamini sayesinde yara oluşumunun tekrarlanmasını önler.
Anemi hastalıklarının etkilerini hafifletir.
Patates Nasıl Kullanılır?
Patates, geçmişten günümüze yöreden yöreye göre farklı şekillerde kullanılan en önemli besinlerimizden birisidir. Patates yemeklerde, kızartmalarda, salatalarda, haşlanarak, püre halinde ve daha pek çok şekilde kullanılabilen önemli bir besindir. Aynı zamanda patatesin suyunu içerek de patatesin pek çok faydasından yararlanabilirsiniz. Yöreden yöreye göre tüketim şekli değişen patatesin topraktan alındıktan sonra evde yumru şeklinde cücüklemesine uzmanlar ciddi uyarılarda bulunur.
Patatesin Tarihçesi
Patatesin ana vatanı Güney Amerika’dır. Patates, 7000 yıl önce Peru dağlarında yaygın bir şekilde yetiştirilir. Pek çok çeşidi olan patatesin ekimi ve dağıtımı 1540'lı yıllara dayanır. Patates, bu şekilde tüketildiği zaman zehirli maddeler içererek sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir. Ama patates suyu, özellikle pek çok hastalığı önlemek için tüketilir.
Patatesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uzman doktorlar, patatesin aşırı tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda herkesi uyarıyor. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan patatesi ideal oranda tüketerek sağlığınızı koruyabilir ve yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU'NDAN EVDE LAHMACUN TARİFİ! Bildiğiniz tüm yöntemleri unutun: 'Hamuruna 1 kaşık eklemek yetiyor!'