Mantar Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Mantar Çeşitleri...

Mantar, tüm dünyada en sevilen besinler arasında yer alır. Bazen ana yemeklerde bazen de garnitür olarak kullanılabilir. Mantarların yağ ve karbonhidrat oranlarının düşük olması nedeniyle oldukça sağlıklı besinlerdir. Bunun yanında bitkisel protein açısından da oldukça zengindir.
Mantar Çeşitleri Nelerdir?
Mantar türleri yetiştikleri bölgelere ve besin değerlerine bağlı olarak sınıflandırılır. Türkiye'de ve dünyada yetiştirilen pek çok mantar çeşidi bulunur. Zehirli mantarların tüketilmesi durumunda ölümcül durumlar söz konusu olabilir.
Mantar, nemli bölgelerin güneş alması ile hızlı şekilde büyüyen bir besindir. Türkiye, mantar açısından oldukça elverişli bir iklime sahiptir. Bu nedenle Türkiye'de pek çok farklı mantar çeşidi bulunur. Bu mantarlardan bazıları yenebilirken bazıları ise zehirlidir.
Bilinçsiz bir şekilde mantar toplanması veya satın alınması durumunda zehirli mantarlar ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda ölümle sonuçlanmaya kadar çeşitli problemler meydana gelebilir.
Türkiye'de yetişen ve toplumun talep gösterdiği çeşitli mantar çeşitleri vardır. En fazla tüketilen mantar çeşitleri;
Kanlıca mantarı
Bal mantarı
Biftek mantarı
Kara kız mantarı
Borazan mantarı
Trüf mantarı
Kar çanı mantarı
Dede sakalı mantarı
Kaypak mantarı
Dünyada ve Türkiye'de yetişen zehirli mantar türleri de bulunur. Bu mantarların tüketilmemesine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Zehirli olduğu bilinen mantar çeşitleri;
Ölüm meleği mantarı
Şeytan mantarı
Ağulu mantarı
Amanita pantherina mantarı
Sinek mantarı
Yalancı dede mantarı
En Çok Bilinen Mantar Çeşitleri
Dünyada kaç çeşit mantar olduğu günümüzde hala bilinmemektedir. Fakat on binden fazla mantar çeşidi kayıt altına alınmıştır. Bu mantarlar içerisinden %1'lik kısmı ölümcül bir etkiye sahiptir. %20'lik kısmı ise tüketildiği zaman ciddi zehirlenme durumlarına neden olur.
Kültür mantarları botanikçiler tarafından kültür şeklinde üretilen mantarlardır. Bütün dünyada en fazla tüketilen mantar türü olma özelliği bulunur. Kültür mantarı ile lezzetli yemekler hazırlanabilir. Bu mantarların hemen her markette satışı vardır.
Taze bir şekilde sunulan bu mantarlar satın alınırken üretim ve tüketim tarihlerine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Kültür mantarının kalorisi düşük olsa da besleyici özellikleri oldukça yüksektir.
Kuzugöbeği mantarı kültür olarak yetiştirilmesi son derece zor olan bir mantar türüdür. Kuzugöbeği, doğal mantar çeşitlerinden biridir. Yayla ve köylerde sıklıkla toplanan kuzugöbeği mantarı, sote ve pilavlara lezzet vermesi ile dikkat çeker. Bu mantarlar doğal ortamlarında toplanırken üzerlerinde küf veya derin lekelerin bulunmamasına özen gösterilmelidir.
Portobello mantarı doğada kendi kendine yetişen bir mantar çeşididir. Son derece büyük olan bu mantarlar özellikle vegan ya da vejetaryen beslenen kişiler tarafından tercih edilir. Portobello mantarının demir ve vitamin ihtiyaçlarını karşılama özelliği vardır.
Enoki mantarı çiğ bir şekilde yenebilme özelliği ile diğer mantar türlerinden ayrılır. Özellikle Doğu Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilen mantar türlerinden biridir. Chanterelle mantarı biberimsi, meyvemsi bir tada sahiptir. Sarı ya da turuncu gibi farklı renkleri bulunur.
İstiridye mantarı olası nükleer saldırılardan sonra çevrenin radyoaktif atıklardan temizlenmesine yardımcı olma özelliğine sahiptir. Bu mantar kültür ortamlarında yetiştirilir ve kendine özgü bir lezzeti vardır.
Trüf mantarı ise gastronomi dünyasının en sevilen mantar türlerinden biridir. Kültür ortamında yetiştirilemeyen bu mantar doğada nadir olarak görülür. Yanmış ormanlarda veya toprak altında yetişen bir mantar olması ile dikkat çeker.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tavuk Ne Kadar Sürede, Nasıl Haşlanır?
Nohut Kaç Dakikda Pişer? Düdüklü veya Tencerede Ne Kadar Süreyle Pişer?
Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır? Yumurta Kıvamı Nasıl Ayarlanır?
Patates Suda Kaç Dakika Haşlanır? Patates Nasıl ve Hangi Yöntemlerle Haşlanır?
Bayram sofralarının yıldızı olacaksınız! Arda Şef püf noktasını verdi! Çıtır çıtır paşa böreği, resmen ağızda dağılıyor