hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köfte Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Köfte Çeşitleri...

    Köfte Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Köfte Çeşitleri...
    expand

    Mutfak kültüründe en fazla tüketilmekte olan yiyecekler arasında köfte türleri yer almaktadır. Ülke mutfağımız son derece geniş bir köfte kültürüne sahiptir. Her ilin kendine özgü birçok köfte çeşidi bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Genel olarak köfte denildiği zaman aklınıza kıyma ile hazırlanan köfteler gelse bile, bulgur veya sucuk kullanılarak hazırlanan köftelerin olduğu da bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köfte Çeşitleri Nelerdir?

    Köfte, mutfağımızda oldukça sevilerek tüketilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Her yörenin kendisine göre hazırladığı birçok farklı köfte çeşidi bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Bu köfte çeşitlerinin bazıları kullanılan baharatlar yönüyle bazıları da pişirme teknikleri nedeniyle farklılık göstermektedir. Aynı zamanda köftelere verilen şekillerin de köfte türüne göre farklılık gösterdiği bilinmektedir. Köfte çeşitleri;

     

    Akçaabat Köftesi,

     

    İzmir Köfte,

     

    İnegöl Köftesi,

     

    Sucuk Köfte,

     

    Dalyan Köfte,

     

    Balkan Tarzı Köfte,

     

    Manisa Kebabı ( Turgutlu Köftesi),

     

    Hasan Paşa Köftesi,

     

    Sivas Köftesi,

     

    Merzifon (Çiloşoğlu) Köftesi,

     

    Fellah Köftesi,

     

    İçli Köfte,

     

    Tire Köfte,

     

    Tekirdağ Köfte,

     

    Islama Köfte,

     

    Çiğ Köfte,

     

    Kadınbudu Köfte,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Hasanpaşa Köfte,

     

    Patates Köftesi olmak üzere bilinen birçok farklı köfte çeşidi bulunmaktadır.

     

    Köfte çeşitleri malzemelerine ve şekillerine göre de farklı şekillerde isimlendirilebilmektedir. Köftelerinizi hazırladıktan sonra kızartarak veya fırında pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Daha sağlıklı olan bir pişirme yöntemi tercih etmek isterseniz ızgara veya fırında pişirmeyi tercih etmeniz önerilmektedir.

     

     Ancak hem lezzetli olsun hem de sağlıklı olsun diyenlerin tercihi ızgara köfteden yana olmaktadır. Tabi ki bazı köfte türlerini hazırlamak için ise haşlama tekniğini kullanmanız gerekebilir. Özellikle fellah köftesi hazırlanırken haşlama yöntemi kullanılmaktadır. İçli köfte için ise hem haşlama hem de kızartma seçeneklerinin değerlendirilmesi mümkün olmaktadır.

     

     En Çok Bilinen Köfte Çeşitleri

     

     Mutfağımızda tüketilmekte olan yiyeceklerin en sevilenleri arasında da köfte çeşitleri yer almaktadır. Büyük küçük herkesin severek tükettiği köfte çeşitlerinin ise birçok farklı türü bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

     

     Hazırlanan köftelerin içerisine eklenen malzemeler, baharatlar ve pişirme türlerine göre her köfte çeşidinin farklı bir şekilde isimlendirildiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Köfteler, yöresel lezzetler olarak da her yöreye göre farklı bir şekilde isimlendirilebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Sevilerek tüketilen köftelerin içerisinde en fazla bilinen köfte türleri ise; anne köftesi, İzmir köftesi, dalyan köfte, kadınbudu köfte, Tekirdağ köfte, çiğ köfte, içli köfte, fellah köftesi, hasan paşa köftesi olarak ifade edilebilir.

     

     Her yöreye göre köfte hazırlarken kullanılan baharatlar da çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı yörelerde hazırlanan köfte harcının içerisine kaşar ve benzeri peynirler eklenirken, bazı yörelerde ise daha yoğun baharat ve acılı köfteler hazırlanmaktadır.

     

     Köfte, ızgarayla birlikte pişirildiğinde ise kebapların vazgeçilmez lezzetini oluşturmaktadır. Her köftenin temel malzemesi kıyma olarak düşünülse bile kıyma kullanılmadan hazırlanan köfte çeşitleri de bulunmaktadır.

     

     Kıyma kullanılmadan hazırlanan köfte çeşitleri arasında; patates köftesi, çiğ köfte ve fellah köfte en fazla bilinenler arasında yer almaktadır. Bulgur ve kıymanın eşsiz uyumuyla hazırlanan içli köfte ve pirinçlerle kıymanın buluşmasıyla ortaya çıkan kadınbudu köfte her birinin kendine özgü bir lezzeti bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     Yöresel lezzetler arasında yer alan köfte türlerinin ise kendisine özgü bir şekli, baharatı ve lezzeti bulunmaktadır. Mutfaklarımızda en fazla tüketilen köfteler arasında ise hiç şüphesiz anne köftesi yer almaktadır.

     

    Sıradaki Haber adv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow