Fırında Pırasa Tarifi: Pırasa Fırında Nasıl Yapılır? Fırında Nasıl Kaç Derecede Pişer? En Güzel Pırasa Yapımı
Pırasa tüm ayların en sağlıklı sebzeleri arasında bulunur. Zengin bir lif kaynağı olan pırasa çok değerli bir antioksidandır ve çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından da oldukça zengindir. Pırasa pek çok farklı şekilde tüketilebilen bir sebzedir. Zeytinyağlı pırasa, haşlanmış pırasa, pırasalı börek gibi farklı tariflerle birlikte deneyebileceğiniz pırasayı fırında da pişirebilirsiniz.
Fırın pırasa 5 çayına, ara öğünlere ve kahvaltıya çok yakışan bir besindir. Sağlıklı bir atıştırmalık olan fırın pırasayı formuna dikkat edenler de rahatlıkla tüketebilirler. Pırasa lifli bir sebze olduğu için kabızlık sıkıntısı yaşayanların sık sık tüketmesi gereken bir sebzedir. Her mevsim yetişen pırasanın kolesterolü düşürme, böbreklere ve karaciğer iyi gelme, solunum sistemini düzenleme, idrar sökme ve damar hastalıklarını önleme gibi özellikleri vardır. Bütün bu sağlıklı yönleriyle pırasa her şekilde tüketilmesi gereken bir antioksidandır. Ancak pırasayı sevmeyenler fırında pırasa tarifiyle kolaylıkla pırasa tüketebilirler.
Fırında Pırasa Nasıl Yapılır?
Fırında pırasa, pırasa yemeği sevmeyenlerin bile sıkılmadan tükettiği bir yemektir. Hem lezzetli, hem sağlıklı hem de çok kolay olan fırında pırasa tarifi herkes tarafından kısa sürede yapılabilir. Birkaç malzemenin bir araya gelerek fırında pişmesiyle yapılan fırın pırasa tarifi herkesin severek tükettiği bir yiyecektir. Fırınlanan besinler, besin değerlerini kaybetmedikleri için çok sağlıklı olurlar. Ayrıca besinlerin fırınlanması tatlarının en iyi şekilde harmanlanmasını da sağladığı için bir araya gelen bütün besinlerin ve malzemelerin tadı çok güzel bir şekilde iç içe geçer. Bu da enfes tatların ve lezzetlerin oluşmasını sağlar.
Malzemeler:
4 tane pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
1 tane havuç (rendelenmiş)
3 tane yumurta
1 tane sivri biber
250 gr peynir
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Susam ve çörek otu
Yapılışı:
1- Bulguru bir tencereye alın. Üzerine yarım çay bardağı kaynar su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
2- Pırasa, havuç ve biberi sıvı yağda tencereye alarak biraz kavurun.
3- Kavurup soğumaya bıraktığınız sebzelerin üzerine yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
4- Un, kabartma tozu, peynir, bulgur ve baharatları da ekleyerek iyice karıştırın. Karışıma eklediğiniz baharatların çeşitlerini ve miktarlarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
5- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine karışımı dökün.
6- Dilerseniz karışımın üzerine susma ve çörek otu atabilirsiniz.
7- Önceden ısıttığınız fırını 190 dereceye getirerek tepsiyi fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin.
8- Pişen fırın pırasanızı dilimleyerek servis edebilirsiniz.
9- Pırasa dilimlerini çay ile birlikte yanında kısır veya mercimek köftesi gibi atıştırmalıklar vererek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Fırında Pırasanın Püf Noktaları
Fırında pırasa yaparken kullandığınızın bulgurun pilavlık değil ince bulgur olmasına dikkat edin. Formunu korumak isteyenler esmer ince bulgur kullanarak da bu tarifi uygulayabilir.
Pişirme tepsisinin büyük olması harcın incelmesine sebep olur. Bu nedenle harcınıza uygun bir kap kullanmalısınız. Diğer türlü pırasa dilimleriniz çok ince olur.
Karışımın içine eklediğiniz peynir; beyaz peynir, lor peyniri veya tulum peyniri olabilir. Tamamen kendi damak zevkinize uygun olarak bu tarifi uyarlayabilirsiniz.
Dolabınızda kalan ve kullanılmayan başka sebze ve yeşillikleri de karışıma ekleyerek kendi pırasa tarifinizi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde hem pırasa dilimleri daha sağlıklı olacaktır hem de dolabınızdaki kullanılmayan sebze ve yeşillikler değerlendirilmiş olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BERLİNER TARİFİ... Berliner nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Avokadonun yararları nelerdir? İşte avokadonun tüm faydaları!
Doğanın Lezzetleri: Mahlep Ağacı Ve Özellikleri
Kandil simidi tarifi... Evde kandili simidi nasıl yapılır? Kandil simidi malzemeleri neler?
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU'NDAN EVDE LAHMACUN TARİFİ! Bildiğiniz tüm yöntemleri unutun: 'Hamuruna 1 kaşık eklemek yetiyor!'