SRC Belgesi Nedir, Nereden Alınır? SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
SRC belgesi, yolcu ve yük taşımacılığı işi yapan ticari araçların alması zorunlu olan belgeler arasında yer alıyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3 dönem olarak düzenlenen SRC belgesi, almak için düzenlenen sınavlarından 100 üzerinden en az 60 puan alma şartı bulunur. SRC belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi olacak da geçer.
SRC Belgesi Nedir?
SRC belgesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ehliyeti olan ve sınava girmek için gerekli olan tüm şartları sağlayan kişilere, 3'er aylık dönemler halinde yapılan sınavlarla verilen bir belgedir. SRC belgesini ise, yolcu ve yük taşımacılığı için ticari amaçlı olarak araç kullanabilmek isteyen kişilerin alması gerekir.
SRC Belgesi Nereden Alınır?
SRC belgesi için Ulaştırma Bakanlığı tarafından sınav açılıyor. Bu nedenle SRC belgesi, bakanlığın düzenlemiş olduğu 3’er dönemlik sınavları başarı ile geçen kişilere yine Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir.
SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
SRC belgesi alabilmek için başvuru sırasında muafiyetli ya da kurslu olma durumunuza göre farklı bir işlem yapılır. Bakanlığın belirlemiş olduğu kriterlere göre 25 Şubat 2003 den önce ehliyet sahibi olan kişiler kursa ve sınava girmeden de SRC belgesi alabilirken bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise, kursta eğitim aldıktan sonra, yapılacak olan sınavda başarı elde etmeleri durumunda SRC belgelerini alabilirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet sınıfı B olan kişiler, SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler SRC-2, SRC-3, SRC4 belgeleri için başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce sahip olduğu ehliyet sınıfı E olanlar ise, SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediklerini alma hakkına sahip olabilirler.
25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet sahibi olan kişilerden de yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta ya da Bağ-Kur primlerinin ödenmiş olması gerekir. 65 yaşından gün alan kişiler ise SRC belgesi için başvuru yapamazlar. Bu şartları sağlayamayan kişiler ise, kursa gitmek zorundadır. Toplam 30 saatlik derse katılan kursiyerlerin bakanlığın belirleyeceği sınav takvimine göre yapılacak olan sınavdan da, en az %60 başarı sağlaması gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı çıtır, içi pamuk gibi! Yiyen müptelası oluyor! Evde kumpir tarifi ve püf noktaları! '15 dakikada hazırlanıyor!'
Seviyor mu, sevmiyor mu? ABD'li psikolog ipucunu verdi! Bu 5 işarete dikkat!
Hepsi Ev Yapımı! Malzemesi Az, Yapımı Kolay... Kış Soğuklarında Şifalı Ve İçinizi Isıtacak 3 Tarif
Güney Amerikalıların sağlık sırrı! Kışın her yaştan insana şifa oluyor! Kaşık kaşık yiyen nezle ve grip olmuyor!
Hafif Tatlı Kifaye, Artık Coğrafi Tescilli: Konya’nın Lezzetli Mirası!