GERİ
SON DAKİKA CANLI YAYIN

Ötenazi nedir, ne demek? Ötenazi nerede yasal?

Son Güncelleme:

Tıp dünyasında kişinin ölümünü talep etmesi olarak bilinen ötenazi bir ülkede daha yasal hale geldi. Farklı açılardan ele alınan ötenazi bazı ülkelerde yasal bir işlem olarak uygulanırken bazı ülkelerde ise hala yasaklı. Peki, tam olarak ötanazi ne demek, hangi ülkelerde ve nerede yasal?

Tıp dünyasını ikiye ayıran konulardan biri olan ötenazi kişinin isteyerek tıbbi yolla yaşamına son vermesi olarak adlandırılabilir. Ötenazi için aktif ve pasif ötanazi olarak iki farklı tanımlama kullanılıyor.

ÖTENAZİ NEDİR, NE DEMEK?

Aktif ötenazide kişi isteyerek tıbbi yolla yaşamına son verilmesini talep ediyor. Doktor kontrolünde gerçekleştirilen ötenazi işleminde genellikle iğne kullanılarak hastanın yaşamına son veriliyor.

Pasif ötenazide ise tedavisi mümkün olmayan ya da ilerlemiş hastalığa sahip kişilerin tedavisi kesilerek hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesi ve ölümle sonuçlanması şeklinde oluyor. Yani hasta tedavi edilmeyerek hastalığın getirdiği ölüm hızlandırılıyor.

TÜRKİYE’DE ÖTENAZİ YASAL MI?

Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değil. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.

ÖTENAZİ NEREDE YASAL?

Ötenazi hakkı Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, ABD’nin bazı eyaletleri ve İspanya’da yasal bir işlem olarak uygulanıyor.

MOBİL SİTEYİ AÇ