Yeni istifa olur mu?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura’da iki kuvvet komutanlığına yapılacak atamaların tepki istifalarına yol açabileceği belirtiliyor. Balyoz davasında tutuklu bulunan generallere ait terfi dosyalarının akıbeti de merakla bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında TSK’nın komuta kademesi yeniden şekillenecek.
Yaşanan istifaların ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin getirileceğine ilişkin farklı formüller konuşuluyor. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına hükümet ve Çankaya Köşkü’nün soğuk bakması nedeniyle TSK’nın komuta kademesinde yeni istifaların yaşanabileceği de kulislerde dile getiriliyor.
1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması durumunda, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 2015 yılında Orgeneral Necdet Özel’den TSK’nın 1 numarası koltuğunu devralabilecek.
Hükümetin vetosu nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten’in atanamaması halinde, bir tümgeneralin bu göreve getirileceği iddiasının gerçekleşmesi halinde de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda istifaların yaşanabileceği kaydediliyor.
Berk emekli edilecek
TSK’nın Necdet Özel’den sonraki en kıdemli komutanı konumunda kalan EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in TSK teamülleri doğrultusunda kuvvet komutanlığına atanması gerekiyor. Ancak, Erzincan’daki İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının 1 numaralı sanığı olan ve Erdoğan’ın hakkında hakaret davası açtığı Berk’in hükümetin vetosu nedeniyle bu göreve gelemeyeceği ve emekli edileceği belirtiliyor.
YAŞ üyelerinin kendileri ve kendilerinden daha kıdemli komutanların dosyalarıyla ilgili görüşmelere giremeyeceğine ilişkin kanun hükmü nedeniyle Berk’in dosyası görüşülürken Çakmak Salonu’nda üç kişi olacak; Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanvekili Özel. Özel’in TSK teamülleri doğrultusunda hareket etmesi durumunda dahi Berk’in emekliliği yönünde 2 oy çıkacağı için Berk emekli edilecek.
Aslan Güner’in durumu
Berk için belirtilen senaryonun Güner için de geçerli olduğu ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün KKTC’ye gidişi sırasında Hayrünnisa Gül ile el sıkışmamak için kırmızı halıdaki yerini terk ettiği gerekçesiyle Çankaya Köşkü’nün soğuk baktığı Güner’in dosyasının görüşüleceği toplantıya ise 4 üye katılacak.
Özel ve Berk, Güner lehine oy kullansa da, Erdoğan ve Yılmaz’ın Güner aleyhine oy kullanmaları durumunda oylamada eşitlik meydana gelecek. Eşitlik durumunda başkanın tarafının tavrı dikkate alındığı için Erdoğan’ın isteği doğrultusunda Güner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilemeyecek.
Güner, bu durumda, ya emekli olacak ya da Berk’ten boşalacak EDOK Komutanlığı’na veya 1. Ordu’ya atanacak.
Jandarma Genel Komutanlığı için en güçlü aday olarak Orgeneral Kalyoncu ya da 2. Ordu Komutanı Orgeneral Yörük gözüküyor. Hakkında yakalama emri çıkarılmasına ilişkin talep bulunan Orgeneral Taşdeler’in ise Ege Ordusu gibi önemli bir ordunun başında bulunmasına hükümetin soğuk baktığı, Taşdeler’i karargâhta bir göreve atanması için hükümetin baskı yaptığı belirtiliyor.
Oramiral Eşref Uğur Yiğit’ten boşalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Kıvrıkoğlu için durum kritik
Kara Kuvvetleri için Berk ve Güner elenirse, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun dosyası görüşülecek. Orgeneral Kıvrıkoğlu’na ilişkin görüşmeye ise kıdem sıralamasına göre, iki sivil ve 3 asker üye katılacak. Bu durumda Gül’ün KKTC ziyaretinde Ercan Havaalanı’nda karşılamayan Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması ve 2013 yılına kadar bu görevde kalması bekleniyor.
Ankara’da Kıvrıkoğlu’nun Gül’ü Ercan Havaalanı’nda karşılamadığı için bu göreve gelmesine engel olacağı yorumlarının yapılmasına karşın, Ankara’daki sivil otoritenin bu yoruma sahip olmadığı, Kıvrıkoğlu’nun o dönemdeki protokol gereği Gül’ü Ercan Havaalanı’nda değil, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde düzenlenen törende karşıladığı belirtildi.
Bu atama, Özel’in 2015 yılında boşaltacağı Genelkurmay Başkanlığı koltuğunu da etkiliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması halinde, Genelkurmay Başkanlığı yolu kapanacak olan ve bu yıl Jandarma Genel Komutanlığı için de adı geçen Kalyoncu, Kıvrıkoğlu Kara Kuvvetleri’ne atanırsa, 2015’te Genelkurmay Başkanı olabilecek.
Koşaner’e de madalya yok
Genelkurmay Başkanlığı görevinin 11. ayını doldurduktan sonra sürpriz bir kararla emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner’e Devlet Şeref Madalyası verilmesi beklenmiyor. Madalya için gerekli Bakanlar Kurulu teklifi henüz çıkartılmadı.
100. yıla “kor”la girecekler
Tutuklamalarla sarsılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin geleceği hala belirsizliğini koruyor. Orgeneral Aksay’ın istifa etmesinin ardından TSK teamülleri doğrultusunda bu koltuğa oturmasına kesin gözüyle bakılan Orgeneral Balanlı’nın da tutuklu bulunması, bu yıl terfi alacak korgenerallerden birinin doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı olmasının önünü açtı. Ancak bu yıl terfi sırasında bulunan korgenerallerden önce 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, daha sonra da Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler’in tutuklanması, terfi denkleminde tek ismin Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten olarak kalmasına neden oldu.
Ancak, bazı basın organlarına yansıyan haberlere göre hükümet, Erten’in kuvvet komutanı olmasına soğuk bakıyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na pilot olarak katılmasına karşın yaklaşık 23 yıldır karargâhlarda, lojistik ve ulaştırma üslerinde görev yapan Erten’in savaş jetlerinin bulunduğu komutanlıklarda görev yapmamış olmasının, onun kuvvet komutanı olmasına engel teşkil edeceği ileri sürüldü.
5 korgeneralin sıkıntısı
Bu durumda bu yıl korgeneralliğe terfi edecek bir tümgeneralin kuvvet komutanlığına vekaleten getirilebileceği iddia edildi. Ancak, 100. yılını kutlayan komutanlığın bu önemli yılda bir “korgeneral” ile yönetilmesinin sorun yaratabileceği belirtiliyor. Bu iddia gerçekleşirse, bu yıl terfi alacak korgeneralden daha kıdemli 5 korgeneralin bulunduğu Hava Kuvvetleri’nde yeni bir istifa dalgası yaşanabileceği belirtiliyor.
Hukuki herhangi bir problemleri de bulunmayan bu isimler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal, NATO nezdindeki Türkiye Temsilcisi Korgeneral Veysi Ağar, Genelkurmay Lojistik Başkanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler, 2. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Akın Öztürk ve Harp Akademileri Komutanvekili Korgeneral Nejat Bilgin.
3 yeni orgeneral
Orgeneral Berk’in emekliye sevki durumunda 3 korgeneral bu yıl orgeneralliğe terfi alacak. Terfi için kuvvetli adayların 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, 8. Kolordu Komutanvekili Korgeneral Galip Mendi, EDOK Muharebe Destekler Hizmet Eğitim Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır ve Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanı Korgeneral Abdullah Atay olduğu kulislere yansıdı. Terfi alan isimlerden ikisinin karargâha, birinin ise kıta görevine getirilmesi bekleniyor.
Siteye istifa rötuşu yapıldı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerinin ardından Orgeneral Koşaner’in profili Genelkurmay Başkanlığı’nın, Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in profili ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesinin ana sayfasından çıkarıldı.
Koşaner’in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanvekilliği’ne atanan Necdet Özel’in profili de Jandarma Genel Komutanlığı’nın sayfasından çıkartılarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sayfasına yerleştirildi. Özel, henüz Genelkurmay Başkanlığı’na atanmadığı için profili Koşaner’den boşalan kısma konulmadı.
Milliyet