Hükümet bu sorunun yanıtını bekliyor
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Koşaner'in bahsettiği konularla ilgili yapılmış veya yapılacak tahkikatların açıklanmasını istedi.
Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in, ses kaydındaki açıklamalarını ‘özeleştiri’ olarak niteleyip, “noktasına ve virgülüne kadar arkasında” olduğunu ifade etmesi de tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Koşaner’in konuşmasında gündeme getirilen konular hakkında yapılmış ya da yapılacak tahkikatın sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurguladı, Bozdağ, “Kamuoyunun haklı olarak bu konularda neler yapıldığını da merak edeceği aşikârdır” dedi.
Koşaner, bir süre önce kamuoyuna yansıyan ses kaydında yer alan konuşmalarıyla ilgili önceki gün açıklama yapmıştı. Koşaner, ifade ettiği konuların hukuki olarak gereğinin yapılması için emir verdiği konular olduğunu vurgulamıştı. Ancak Koşaner’in, ses kaydına ilişkin yaptığı bu açıklamalar tartışmayı daha da alevlendirdi. Koşaner’in açıklamasını Radikal’e değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şunları söyledi:
“Sayın Koşaner’in kamuoyuna yansıyan ses kaydının kendisine ait olduğunu açıklamasından sonra, bu ses kaydında yer alan konuların yetkililer tarafından ciddiyetle ele alınmasında fayda vardır. Çünkü bu açıklamalarda, mevzisini bırakıp kaçan komutandan, nereye döşendiği bilinmeyen mayınlardan, emirkomutadaki zafiyetten, kendi askerimizi alnından vurmaktan, karakolların yerleri ve mevzilerin yanlışlığından, askeri askerlik dışı hizmetlerde kullanmaktan, yasa ve yönetmelikleri çiğnemekten, bunu yol yapmaktan ve benzeri pek çok konu gündeme getirilmiştir. Gündeme getirilen konular hakkında, varsa yapılmış, yoksa yapılacak tahkikatın kamuoyu ile paylaşılması insanımızın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne olan güvenini daha da pekiştirecektir. Kamuoyunun haklı olarak bu konularda neler yapıldığını da merak edeceği aşikâdır.”
Hukukçular Koşaner’in itiraflarını değerlendirdi
‘Koşaner’e cezai işlem gerekli’
Reşat Petek (Emekli Başsavcı): “Bir askerin alnından vurulması veyahut bir ihmal nedeniyle PKK baskınının önlenememesi gibi şu anda da kamuoyunun infiale sevk edecek açıklamaların sonuna kadar arkasında durduğunu ifade etmesinin ardından hangi işlemleri yaptığını da kamuoyuna açıklamalıdır. Burada ihmali görülen askerler hakkında şu işlemleri yapmak üzere tarafımdan talimat verildi diyebiliyor mu? Ben Koşaner hakkında cezai işlem uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Soruşturmalarla gereğini yapıp yapmadığı ortaya çıkacaktır. Bu kesinlikle soruşturulur, neleri yapmış, neleri yapmamış ise gereği yapılır.
‘Nerden baksan tutarsızlık’
Turgut Kazan (Eski baro başkanı): Özeleştiri değil, böyle özeleştiri olmaz. Temel hukukla ilgili böyle bir değerlendirme haber bile olamaz. Hukuk devletinde bir kere bunun asla aleniyete dökülmesine imkân verilmemesi gerekir. İkincisi Genelkurmay’ın bile dinlenildiğini dehşet içerisinde görmüş olduk. Üçüncüsü Koşaner açıklama yapmaya karar verdiğine göre, böyle bir vurgu içerisinde bir kere açıklamayı kendisi yapması gerekir. Avukat birinin sözcüsü değildir. Dünyada hangi ordunun orduevi var? Sen karakolun orda yapıldığını ilk kez genelkurmay başkanı iken mi fark ediyorsun?
O yüzden neresinde bakarsanız tutar yanı yok.
Hantepe gazisi: Bizi yem olarak kullanmışlar
Koşaner’e ait ses kaydındaki ‘ihmal itirafları’, 20 Temmuz 2010’da 7 askerin şehit düştüğü Hakkâri Hantepe saldırısında gazi olan Yücel Köksal’ı da harekete geçirdi. Zaman gazetesine konuşan Köksal, “Baskın anında yaşananlar, ortaya çıkan Heron görüntüleri ve son olarak Işık Koşaner’in açıklamaları sonrasında baskının zafiyet mi, yoksa ihanet mi olduğunu anlayamadım” diyor. Köksal, dünkü Zaman gazetesinin manşetine konu olan röportajında, Koşaner’in sözlerinin ‘yem olarak kullanıldıklarını gösterdiğini’ belirterek, “Baskından 14 saat önce nöbetçi arkadaşlardan biri tam karşımızda bulunan Kumtepe isimli yerde görüntü aldığını söyledi. Çıplak gözle bile tespit edilebilen teröristlerin 7-8 kişi olduklarını öğrendik ve durumu şehit olan Üsteğmenimiz Çetin Aylar’a bildirdik. Tim komutanımız durumu Hantepe’de bulunan tabura bildirdi. Görüntü alınan tepe obüslerle 15-20 dakika vuruldu. Fakat sonrasında hiçbir önlem alınmadı” dedi. Hantepe gazisi Köksal, ihmali bulunan komutanlardan davacı olmaya hazırlandığını da söyledi.
Hantepe’de ilk saatlerinden itibaren kayda alınan çatışmanın Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere 30 ayrı birimde canlı izlendiği ortaya çıkmıştı.