hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mavi Yengeç: Denizin canavarı, sofranın lezzeti

    03.09.2023 Pazar | 14:12Son Güncelleme:

    Mavi yengeç, bilimsel adıyla ‘Callinectes sapidus’ giderek balıkçıların kabusu oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabuklular sınıfının denizlerdeki en canavarı sayılan mavi yengeç şu sıralar İtalya’da ve özellikle Adriyatik Denizi’nde balık çiftliklerine büyük zararlar veriyor. Diğer kabuklular midye, istiridye, karides dışında küçük balıkları canavarca katleden mavi y engeçler ayrıca çipura, levrek gibi çiftlik balıklarını havuzların ağlarını yırtarak yiyebiliyorlar.

    Mavi Yengeç: Denizin canavarı, sofranın lezzeti

    Kuzey Atlantik kökenli mavi yengeçlerin Avrupa’ya ulaştığı ve canavarlıklarını bu kıtada da sürdürdüklerine tanık olunuyor. Zaman zaman deniz suyu ile tatlı suların birleştikleri deltalarda kümeleşen mavi yengeçler için İtalya’da Tarım Bakanlığı önlemler almaya başladı.

    Midye, istiridye, karides ve balık çiftliklerine 2022 yılında yaklaşık 100 milyon Euro’luk zarar veren yırtıcı, hızlı, acımasız ve çabuk üreyen bu tür kabuklular için 2.9 milyon Euro’luk destek sağlayacağını açıkladı. Yırtılan ağların onarılması dışında her türlü zarar karşılanırken mavi yengeç avcılığı için özel balıkçılık sektörü de teşvik primi verme kararı aldı. Yakalanan mavi yengeçlerin Kuzey Amerika’ya ihracatı için ABD ve Kanada ile bir dizi anlaşmalar yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mavi Yengeç: Denizin canavarı, sofranın lezzeti

    Mavi yengeç Türkiye’de Ege’de fazlasıyla var. Balıkçılar her gün yakaladıkları bu deniz canavarlarını çoğunlukla restoranlara satıyorlar. Çünkü mavi yengeçlerin eti neredeyse kabukluların kralı sayılan ıstakozu aratmıyor çünkü hırçın kabukluların eti inanılmaz bereketli ve lezzetli.

    Bizim Güllük Körfezinde sıkça yakalanan mavi yengeçler geçen yıl tanesi 5 liradan alıcı buluyordu. Bu yıl 10 lira oldu. Yine de çok ucuz. Ancak Bodrum’daki balık restoranlarında hayli pahalı. Boyu ortalama 9 santimi, kıskaçları ile birlikte eni 30 santimi bulan bu deniz canavarlarını Türkiye en çok Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya’ya ihraç ediyor.

    Birazdan limana inip balıkçı Kel Hasan ve eşi Çakır Ayşe’den bu çok lezzetli deniz canavarlarından birkaç tane alacağım.