hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dino Zoff: 80 yaşında bir delikanlı

    26.02.2022 Cumartesi | 15:19Son Güncelleme:

    1982 Dünya Kupasına İspanya ev sahipliği yapmıştı. Görevim finalde Batı Almanya’yı yenerek şampiyon olan İtalya Milli Takımını takip etmekti. İtalya Milli takımı eleme maçlarını İspanya’nın Galiçya bölgesinde oynayacaktı. O dönemde ‘Gökmavili’lerin hocası Enzo Bearzot idi ve İtalyan spor medyası ile arası pek iyi değildi. Hatta günlük basın toplantılarına bile kapıyı kapatmıştı İtalyan meslektaşlarına.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RAİ Televizyonundan arkadaşım Gianpiero Galeazzi müthiş bir uyanıklığa imza attı. İtalyan gazeteciler Bearzot’a soracakları çoğu iğneleyici soruları bana veriyorlar ve basın toplantısında ben teknik direktöre soruyordum. Birkaç gün böyle idare ettik. Ancak benim sorduğum sorular İtalyan gazetelerinde manşet olunca ilk uyanan kaptan Dino Zoff oldu. Foyam meydana çıkınca bende basın toplantılarından kovuldum.

    Dino Zoff ile daha önce İtalya – Türkiye maçı sonrası Napoli’de röportaj yapmıştım. Karşılaşma o gün Milli Takımızın kalesini koruyan merhum Sabri Dino (İlginç biri kalecinin adı, diğerinin soyadı Dino) muhteşem kurtarışlarıyla 0 – 0 sona ermişti.

    Dino Zoff: 80 yaşında bir delikanlı

    Dino Zoff inanılmaz bir kalecilik kariyeri ile 41 yaşına kadar file bekçiliği yaptı. Dünya Kupasını Madrid’te havaya kaldırdığı zaman 40 yaş 4 ay ve 13 günlüktü. Daha önce de Avrupa Futbol Şampiyonu İtalya’nın kalesinde oynamıştı. Toplam 112 kez milli oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sovyet Lev Yaşin ve İngiliz Gordon Banks’tan sonra 20. yüzyılın en iyi üçüncü kalecisi seçildi. Efendiliği ile hep dikkatleri üzerine topladı. Disiplinli olduğu kadar formasını giydiği takımlarda ağabeylik görevini üstlendi.

    Halen 1.141 dakika ile gol yememe rekorunu elinde tutuyor. Udinese’de başlayan futbolculuğu sırası ile Mantova, Napoli ve Juventus’ta devam etti. Toplam 642 lig maçında oynadı. 86 Avrupa Kupaları karşılaşmasında eldiven giydi. Kalesini bıraktıktan sonra bir süre antrenörlük yaptı. İtalya Milli takımının başına geçti ama kaleciyken yakaladığı başarıyı tekrarlayamadı ve kabuğuna çekildi.

    Birkaç yıl önce Roma Açık Tenis Turnuvasında karşılaştık.1982 yılında ki İtalyan meslektaşlarım için yaptığım casusluğu hatırlattım. ‘Demek o Türk gazeteci sendin. Şimdi hatırladım güzel günlerdi’ demekle yetindi.

    Dino Zoff Pazartesi günü 80 yaşına basacak. Hala fit ve formda. Sanki bir delikanlı.

    ‘Yaşadıklarım bir daha asla yaşanmayacağı için değerini çok iyi biliyorum’ sözleri hayatının özetiydi. Doğum günün kutlu olsun Dino Zoff.