hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    VENEDİK’TE ‘ALTIN ASLAN’I PEDRO ALMODOVAR HAKKIYLA KAZANDI

    08.09.2024 Pazar | 12:33Son Güncelleme:

    81. Venedik Uluslararası Film Festivali’nin magazin ve şov boyutuna geçen yazımda değinmiştim. Lido Adası’na gökten yıldız yağdı adeta. Hiçbir yıl Kırmızı Halı’da bu kadar ünlü bir arada görülmemişti. Kimler geldi, kimler geçti, ama iz bırakanlar mutlak ‘Wolfs’ filminin iki kafadarı George Clooney ve Brad Pitt oldu. Festivalin en üzücü olayı ‘Babygirl’ filmindeki başarılı rolüyle ‘Coppa Volpi’ ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görülen Nicole Kidman’ın annesinin yaşamını yitirmesiyle ülkesine erken dönmek zorunda kalması oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapanış törenine katılması beklenen ve yaşadığı yasak aşk yüzünden istifa etmek zorunda kalan İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano’nun yerine atanan Alessandro Giuli ilk uçakla Venedik’e giderek ‘Altın Aslan’ ödülünü sundu.

    Festivalin en prestijli ödülü olan ‘Altın Aslan’ bu yıl tartışmasız uzak ara hak edene gitti. Jüri başkanlığı yapan Fransız yıldız Isabelle Huppert ‘The Room Next Door’ filminin İspanyol yönetmeni Pedro Almodovar’ı ‘Altın Aslan’ ödülünün galibi ilan etti. Tamamen İngilizce çevrilen filmde Julianne Moore ve Tilda Swinton başrolleri paylaşırken yasa dışı bir ötanazi girişimi işleniyor.

    Venedik’te ‘En İyi Yönetmen’ ödülü olarak verilen ‘Gümüş Aslan’ı ise Amerikalı Brady Colbert ‘The Brutal’ filmiyle kazandı.

    VENEDİK’TE ‘ALTIN ASLAN’I PEDRO ALMODOVAR HAKKIYLA KAZANDI

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Coppa Volpi’ adıyla bilinen ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülleri ‘Babygirl’ ile Nicole Kidman ve ‘The Quiet Son’la Fransız aktör Vincent Lindon’a layık görüldü. ‘En İyi Senaryo’ ödülü ‘Ainda Estou Qui’nin iki senaristi

    Marilo Hauser ve Heitor Lorega’ya verildi.

    Geleneksel ‘Jüri Özel Ödülü’ ise İtalya’yı temsil eden Maura Delpero’nun ‘Vermiglio’ filmine gitti.

    Festivalin yan yarışma bölümlerinden olan ‘Orizzonti’ (Ufuklar) de ‘Jüri Özel Ödül’ü ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ filminin yönetmeni Murat Fıratoğlu tarafından kazanıldı. Filmde rolleri Ali Barkın, Güneş Sayın ve Fırat Bozan paylaşırken senaryoyu yine Murat Fıratoğlu üstlendi. ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ Türk yönetmenin ilk uzun metrajlı filmiydi.

    81. Venedik Uluslararası Film Festivali kanımca çok başarılı geçti. Sanat Direktörü Alberto Barbera bu yıl dersini çok iyi çalışmış. Zengin yıldız konuklar dışında kaliteli filmler ezeli rekabette olduğu Cannes Film Festival’i için bir mesaj niteliğindeydi.