hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Adım Dikeç.. Yusuf Dikeç

    11.08.2024 Pazar | 15:07Son Güncelleme:

    Önce bir soru: Paris Olimpiyatları Atıcılık dalında Karışık 10 Metre Havalı Tabanca yarışmasında altın madalya alan sporcuların ülkesini ve adlarını hatırlıyor musunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bence hayır. Onlar Sırbistan takımından Damir Mikec ve Zorana Arunoviç’ti. Ama onlar sadece ülkelerinde tanınıyorlar. Boyunlarında ki madalyaların rengi Sırbistan’ı sevindirdi ve gururlandırdı. O kadar.

    Peki gümüş madalya kime gitti. Ay yıldızlı ikili Yusuf Dikeç ile Şevval İlayda Tarhan’a. Sırp atıcılar her türlü donatım zenginiydi. Konsantre olmak için ses geçirmeyen kulaklıklar, hedefi daha kusursuz görmek için tek gözü kapatma bandı, diğer gözde büyütücü mercek ve elin titrememesi için geliştirilmiş aerodinamik eldiven.
    Bunlara hiç gerek görmeyen ve sadece 1.75 miyop + 2.15 astigmat camlı klasik bir günlük gözlükle hedefi 12’den vurmaya çalışırken, sol elini cebine sokan emekli Jandarma Astsubayı Yusuf Dikeç birdenbire Olimpiyatların fenomeni haline gelmesi. O görüntü patladı ve bütün dünyaya spor alanlarının sevinç ve zafer pozu olarak yansıdı. Eminim kendisi de şaşırmıştır tek bir görüntüyle şöhreti yakalaması. Bir anda sosyal medya kahramanı olan Yusuf Dikeç için en güzel yorumu Sırp rakibi Damir Mikeç yaptı. Hem de kendisini arayarak ‘Yusuf anlayamadım altın madalyayı biz mi aldık yoksa siz mi? Kendi ülkemde bile bir numara sensin!’ demiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine sosyal medyaya dönersek her Olimpiyat oyunlarında genelde bir kahraman yaratılır ve bu mutlak branşında çok madalya kazanan bir sporcu olur. Ama verdiği rahat görüntü ile üstelik şeref kürsüsünün en üst basamağına çıkamayan bir sporcunun böyle şöhreti yaklaması ve diğer sporculara ilham kaynağı halne gelmesi mutlak bir ilk olarak Olimpiyatlar tarihine geçecek.

    Birinci olanın soyadı Mikec, Yusuf’unki ise Dikeç. Tek baş harf yüzünden ilk aşamada bir karışıklık olmuş ve altın madalya kazandığı haberi özellikle uzak doğuda yayılmış. Ama hatadan çabuk dönülünce Japon animasyoncular hemen Yusuf Dikeç’i sahiplenmişler. Zaten illüstrasyon nişan alma pozu Yusuf Dikeç’e haklı şöhretin kapısını açtı diyebiliriz. Bir çok yabancı arkadaşım benimle temasa geçti. Kimi cep telefonunu istedi. Kimi reklam filminde oynatma fikrini paylaştı. Acaba sponsoru var mıydı? İş insanı Elon Musk gerçekten kendisini aramış mıydı ve acaba Hollywood’dan film önerisi gelmiş miydi? Ülkesinde üstün hizmet madalyası alacak mıydı, çizgi film kahramanı olmaya sıcak bakıyor muydu? Sorular, sorular ve sabırla beklenen yanıtlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Spor alanlarında, sahalarında başarı kazananlar başparmak, işaret ve orta parmağı birleştirerek namluyu, yüzük ve serçe parmaklarıyla tetiği simgeleyerek Yusuf Dikeç usulü hedefe nişan alma pozunu çok benimsediler. Burada saymayayım kadar sporcu var. Ülkemizde ise Lille’e frikikten gol atan Fenerbahçe’li İrfan Can sahalarımızda bir Yusuf Dikeç ilkine imza attı. Şöhreti 51 yaşında yakalayan atıcımız Gazze’de de çilekeş Filistinliler’e ilham kaynağı oldu. Bu arada bir çok işletme Yusuf Dikeç’in atış pozunun grafitisini duvarlara çizdirdi.

    2024 Paris Olimpiyatları bu gece sona erecek ama sanırım en çok hatırlanacak olay Yusuf Dikeç çılgınlığı olacak.

    Sosyal medyada Yusuf Dikeç’in siyah smokinli bir resmi paylaşıldı. Altında ‘İşte yeni James Bond’ yazıyordu. Ben de başlığı şöyle attım ‘Ben Dikeç.. Yusuf Dikeç’ Yakışıyor da hani. 

    Adım Dikeç.. Yusuf Dikeç