hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Orhan Şen Prof. Dr. Orhan Şen

    Tarımda pestisit ve gübre kullanımlarını önemli ölçüde azaltabilen yeni yöntemler

    15.04.2025 Salı | 19:11Son Güncelleme:

    Gübreler, böcek ilaçları ve herbisitler dahil olmak üzere çiftçiler tarafından kullanılan tarımsal spreylerin miktarını azaltmak, çevreye karışan kirletici akış miktarını azaltırken aynı zamanda çiftçilerin maliyetlerini azaltabilir ve hatta belki de üretkenliklerini artırabilir. Klasik bir kazan-kazan-kazan durumu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni teknolojiyle bu tür ilaçlar, bir tarlaya püskürtülürken damlacıkların etrafına ince bir kaplama ekleyerek, yapraklardan sıçrama ve zeminde boşa gitme eğilimlerini büyük ölçüde azaltılabiliyor. Kaplanmış ilaç damlacıkları amaçlandığı gibi yapraklara yapışır.

    Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çiftçilerin pestisit kullanmaması durumunda meyvenin yüzde 78'ini, sebzenin yüzde 54'ünü ve tahıl üretiminin yüzde 32'sini kaybedeceklerini açıklamaktadır. Pestisit kullanmada etkiyi artırmak için aşırı püskürtülme uygulanır, bu da akışa ve kimyasalların su yollarına karışmasına veya toprakta birikmesine neden olur.

    Dünyadaki tarım topraklarının yüzde 31'inin pestisit kirliliği nedeniyle yüksek risk altındadır. Tarım ilaçları çiftçiler için büyük bir masraftır: İlaçlamayı daha verimli hale getirmek, gıda üretimini daha sürdürülebilir ve ekonomik hale getirmenin en iyi yollarından biridir.

    Pestisit damlacıklarının yüzeyini küçük bir miktar yağ ile kaplandığında yapıştığı yerinde kalabiliyor. Bu su miktarı, damlacık sıvısının yüzde 1'inden daha azını oluşturmaktadır. Bu yolla, damlacıkların "yapışkanlığı" yüz kata kadar fazlalaştırılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yolla çiftçilere pestisit harcamalarında yüzde 30 ila 50 tasarruf sağlanmaktadır. Bu sistem 2025 yılında Kaliforniya, Teksas, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere 920.000 dönümlük mahsule uygulanmış ve başarı elde edilmiştir. Araştırmacılar, sistemde yeni nozullar geliştirilerek, verimliliğin en az iki katına çıkması beklemektedirler. Ayrıca bu yolla toprağa ve yeraltı sularına karışan tarımsal ilaçların miktarı da azaltılmakta dolayısıyla denizlerin ve akarsuların kirlenmesi de önlenebilmektedir. Örneğin Marmara denizinin kirlenmesinde en büyük etkenin Trakyada kullanılan tarım ilaçlarından kaynaklandığı bilinmektedir.