hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

    VERİMLİLİK ARTIŞI YOLUNDA..

    13.03.2025 Perşembe | 16:53Son Güncelleme:

    Trump tarafından tetiklenen gümrük vergileri/ticaret savaşları temelinde, deyim yerindeyse; karşılıklı salvolar devam ediyor. Makro plandaki bu gelişmelerin, doğrudan işin içinde olanlar ile birlikte tüm ekonomiler ve ekonomik aktörleri etki sahasına çektiğine dair kuşku bulunmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel planda bu hızlı tempolu gelişmeleri radarda tutmak ve takipte kalmak, elbette gerekiyor. Ancak, kontrol ve inisiyatif alanımız dışında kalan bu büyük resmi gözden kaybetmeden, daha küçük ve yönetilebilir planları da görme ihtiyacı da ortadan kaybolmuyor. Bu cümleden olmak üzere, mesela “verimli çalışma ve verimliliği arttırma” başlığı ön plana taşınabiliyor.

    İşletme-Yönetim disiplini, her iş’in; “verimli/etkin/etkili” şekilde tamamlanmasını öngörüyor. Bu tespit çerçevesinde, her gün için daha verimli olmanın; verimliliği arttırmanın yolu, değişik teknik ve yaklaşımlar ile literatürde ortaya konuluyor. Çoğu bilinen ve ortak sağduyu/basit mantık temelinde formüle edilen bir kısım yaklaşım ile teknikleri hatırlamakta fayda bulunuyor.

    Günlük bazda verimliliği sağlama ve arttırma bakımından, bir gece önce gerçekleştirilmesi gereken hazırlık çalışmasında üç farklı yaklaşım ön plana çıkıyor:

    S.M.A.R.T. Hedefler Sınıflandırması

    Üzerinde çalışılacak hedef; üstesinden gelinecek sorun; karara konu edilecek başlıklarının, SMART ibaresi baş harflerinin işaret ettiği kapsama dahil olduğu irdelenerek, Belirgin (S); Ölçülebilir (M); Ulaşılabilir (A); Kayda Değer (R) ve Takvime Bağlanabilir (T) vasıflarıyla temel şablona oturtulması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eisonhower Matrisi

    Savaş kahramanı ve ABD başkanlarından Dwight Eisenhower’a ithafen adlandırılan bu teknikte; iş ve görevler, “önem” ve “aciliyet” faktörleri temelinde 2x2’lik bir matris üzerinden değerlendirmeye alınıyor; hem önemli, hem de acil kutusundaki işler, yapılacaklar listesine hemen taşınırken, önemli ancak acil olmayan işler karara; yeniden değerlendirmeye bırakılıyor. Önemli olmayıp acil olan ve ne önemli, ne de acil bulunmayan görevler ise başkalarına delege edilecek/vakit harcanmayacaklar klasmanına atılıyor.

    Biyo-Ritim ve Kişisel Enerji

    Kişilere ve/veya dönemlere göre değişen vücut saati ve değişken enerji / konsantrasyon dinamikleri göz önüne alınarak, en önemli ve/veya zorlu iş ile görevlerin gün içi programlanması sağlanıyor.

    Her mesai gününün ilk saatlerinde ise iki önemli yaklaşımı devreye almak gerekiyor:

    İki Dakika Kuralı

    Güne başlarken, tamamlanması çok kısa (birkaç dakika) sürecek tüm işlerin hemen ve öncelikle sonuçlandırılması, ajandanın hafifletilmesi bakımından salık veriliyor.

    Zaman Dilimleri Yaklaşımı

    İşlerin tekil ve/veya gruplandırılmış haliyle düzenlenmesi ve her birisi için net zaman dilimlerinin tahsis edilmesi ( toplantılar; elektronik postalar; yaratıcı çalışmalar ve benzeri gibi ) öneriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günün ilerleyen saatlerinde ve mesai akışında kullanıma sokulabilecek üç yaklaşım/teknik daha bulunuyor:

    İş-Görev Gruplandırma

    Farklı yapıdaki görevler arasındaki intikallerde vakit kaybını azaltmak bakımından benzer işlerin bir arada ve birlikte ele alınarak sonuçlanması anlayışına dayanır. Örnek olarak, elektronik postaların cevaplandırılması veya toplantıların düzenlenmesi gibi benzer görev gruplarının kendilerine ayrılan zaman dilimlerinde ele alınması ifade edilebilir.

    Pomodoro Tekniği

    Dinamik bir zaman yönetimi aracı olarak işlerin kısa süreli ve fakat yüksek düzeyde odaklanmış bir süre ve kısa aralık/dinlenmeler yolu ile ele alınması yaklaşımıdır. Yaygın uygulama; “25 dakika yoğun çalışma / 5 dakika dinlenme” çevrimleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Kanban Tahtası

    Japon kaynaklı bir yönetim sistemi Kanban Yaklaşımı; özellikli tablo ve kartlar üzerinden tüm iş elemanları ve seyrini takip ile yönetime dayanıyor. Bu metot ile iş akışı; “Yapılacaklar”; “Devam Eden” ve “Tamamlanmış” kategorileri üzerinden etiketlenmiş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nihayet, günün sonunda, iki ilave başlık altında adeta bir verimlilik icmaline ulaşılması sağlanıyor:

    Gün Sonu Envanteri

    Mesai bitiminde genel bir değerlendirme-gözden geçirme ve ertesi güne hazırlık oluşturma açısından bir rapor oluşturma pratiğine işaret ediyor. Uygulamada, mesainin son onbeş dakikası ayrılarak gerçekleştirildiğinde, kazanımları tespit ve sonuçları güncelleme ile ertesi günün önceliklerini belirleme açısından fayda sağladığı görülüyor.

    Verimlilik Güncesi

    Kişisel Günce yaklaşım ve anlayışıyla, gün boyu gerçekleştirilen faaliyet ve girişimlerin, verimlilik penceresinden samimi ve özel dokunuşla bir değerlendirmesinin “kendimiz ile” paylaşılması uygulamasını ifade ediyor. Verimlilik kavrayış ile uygulamalarının “içselleştirilmesi” ve farkındalık artışı bakımından faydalı bulunuyor.

    Değerli okurlarımız huzurunda, verimli-etkin-etkili dokunuşlar ile taçlanmış; “Katma Değeri Yüksek ve Yüksek Katma Değerli Günler” dileklerimizi (*), bu vesileyle bir kere daha paylaşıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    (*)Hafta içi her gün 08.05’ de Canlı ve sonrasında Podcast ile NTV Radyo programımız “Evdeki Hesap” kapanış cümlesi.