hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | Çelik Kubbe'nin Kritik Unsuru: GÖKDEMİR

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Türkiye’nin katmanlı hava savunma sistemi 'ÇELİK KUBBE'nin en önemli bileşenlerinden biri de ‘GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi' olacak. ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin birlikte geliştirdiği sistemle havadan havaya kullanılan füzelerin, karadan havaya kullanımı da mümkün hale gelecek. Sistem, orta menzil ve orta irtifa hava savunmasında da kullanılarak hedefleri etkisiz hale getirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin yerli teknolojiyle ve kendi imkanlarıyla geliştirdiği hava savunma sistemi ÇELİK KUBBE'nin içerisinde yer alacak silah sistemleri özellikleriyle dikkat çekiyor.

    Bu kapsamda farklı irtifalarda hava savunma sistemlerinin bir araya geleceği projenin en kritik parçalarından biri de ‘GÖKDEMİR fırlatma sistemi’ olacak.

    ASELSAN ile TÜBİTAK SAGE'nin birlikte geliştirdiği sistemle operasyonel esneklik sağlanacak. Kısa sürede konuşlanarak tehditlere karşı hava ve füze savunma görevleri icra edilecek.

    'ÇELİK KUBBE' ailesinde önemli bir görev üstlenecek olan GÖKDEMİR savaş uçakları, silahlı/silahsız insansız hava araçları, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler ve helikopterler gibi tehditlere karşı hava ve füze savunma görevini gerçekleştirecek.

    Sistem ile havadan havaya füzelerin karadan havaya kullanımı mümkün hale gelecek. Her fırlatıcı GÖKDEMİR'e 8 veya 12 gökdoğan füzesi entegre edilecek. Sistem, orta menzil ve orta irtifa hava savunmasında kullanılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gökdemir 360 derece tehdit imha kabiliyeti, çoklu angajman ve ardışık ateşleme özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne önemli askeri kabiliyet kazandırıyor. Ayrıca sistem füze yükleme platformu, vinç sistemi ve telsiz haberleşme gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyor.

    İlk kez uluslararası savunma sanayii fuarı olan İDEF 2023'te görücüye çıkan GÖKDEMİR, ilk atışlı testini Haziran 2022’de gerçekleştirilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow