AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD Türkiye deprem risk haritası yenilendi! Deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Türkiye deprem haritası yenilendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada deprem riski yüksek ve düşük olan iller belirlendi. Toplamda 23 il deprem riski düşük seviye olarak açıklandı. 6 Şubat 2023'te gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurt genelinde deprem haritası ve deprem bilgilendirmeleri yakından takip ediliyor. Türkiye'de birinci, ikinci, üçüncü derece riskli yerler ve az riskli yerler belli oldu. Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleştiği bu kritik dönemde, AFAD'ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) güncellediği deprem haritası, vatandaşlarımızın ve yetkililerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu harita, ülkemizin sismik riskini detaylı bir şekilde ortaya koyarak, deprem tehlikesine karşı alınması gereken önlemler konusunda hayati bilgiler sunuyor. Peki, AFAD deprem haritasına göre birinci, ikinci, üçüncü ve az riskli iller neresi? Hangi iller yüksek deprem riski taşıyor?

AFAD'ın yeni deprem haritası, Türkiye'nin deprem riskini daha detaylı ve güncel bir şekilde ortaya koyuyor. AFAD'ın interaktif olarak erişime açtığı bu harita, fay hatlarının yoğunlaştığı bölgeleri, olası deprem şiddetlerini ve risk derecelerini göstererek, her bireyin kendi yaşadığı bölgenin deprem potansiyelini anlamasına yardımcı oluyor. Özellikle, son yıllarda yaşanan depremlerin ardından yapılan bilimsel çalışmalar ve elde edilen yeni verilerle güncellenen bu harita, riskli bölgelerin daha net bir şekilde belirlenmesini sağlıyor. Harita, sadece deprem tehlikesinin yoğunlaştığı bölgeleri değil, aynı zamanda bu bölgelerdeki zemin özelliklerini ve olası deprem şiddetlerini de gösteriyor. Bu sayede, vatandaşlar kendi yaşadıkları binaların ve bölgelerin deprem riskine karşı ne kadar dayanıklı olduğunu daha iyi anlayabiliyorlar. En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlık tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. İşte AFAD deprem haritası sorgulama ekranı...

AFAD 2025 yılına ait deprem risk haritasını yayımladı. Ege, Akdeniz ve son günlerde Van ve Amasya'da gerçekleşen depremlerin ardından vatandaşlar deprem riski olan bölgeleri araştırmaya başladı. AFAD Türkiye’de aktif fay hatlarından uzak ve sismik aktivitesi düşük 23 şehir olduğunu açıkladı.

AFAD tarafından açıklanan verilere göre 4. ve 5. derece deprem bölgesi olan iller belli oldu ve bu illerde büyük deprem olasılığı oldukça düşük:
-Aksaray: 5. derece deprem bölgesinde yer alıyor.
-Niğde: Tamamı 4. ve 5. derecede.
-Karaman: En düşük risk grubunda.
-Nevşehir: 4. derece deprem bölgesinde.
-Yozgat: 3. dereceye kadar düşen risk oranı.
-Kırıkkale ve Kırşehir: 3. ve 4. derece bölgelerde.
-Ankara: Başkent olmasına rağmen Etimesgut, Mamak gibi ilçeleri 4. derecede.

Bu şehirler, aktif fay hatlarından uzakta bulunuyor. Uzmanlara göre, deprem riski düşük ve yapılaşma açısından güvenlik seviyesi yüksek bölgeler arasında:
-Bartın: Fay hattına 132 km uzaklıkta.
-Zonguldak: 2. derece olmasına rağmen sismik aktivite az.
-Sinop: Deprem geçmişi oldukça sakin.
-Giresun ve Trabzon: Karadeniz'in güvenli bölgeleri arasında.

Bazı bölgeler deprem riski yüksek olsa da, iç kısımlarda kalan ilçeleri daha güvenli kabul ediliyor:
-Mardin: 3. derece deprem bölgesi.
-Antalya: Zemin yapısına göre ilçeler değişiyor.
-Artvin: Sahil ilçeleri riskli ama iç kesimleri daha güvenli.


Niğde, Karaman ve Aksaray deprem riski en düşük iller arasında yer alıyor.
Türkiye'de Deprem Riski Yüksek Olan İller
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan, deprem riskinin en yüksek olduğu iller ise Erzincan, Tokat, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Karabük, Düzce, Bolu, Adapazarı, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa'dır.

10 Nisan 2025 tarihinden itibaren yoğun bir şekilde sarsıntılar hissediliyor. Hafta sonu Van ve Amasya'da peş peşe gerçekleşen depremler vatandaşları korkuttu. Önce Van'da 2 saat içerisinde gerçekleşen 10 deprem, sonrasında da Amasya'da yaşanan 4.6'lık sarsıntı bölge vatandaşlarını oldukça korkuttu.



Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.
Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF): Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, KAFH kadar aktif olmasa da önemli bir sismik aktiviteye sahiptir.
Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Denizi ve Batı Anadolu'da yer alan bu fay hattı, özellikle Ege Bölgesi'nde sismik aktiviteye neden olmaktadır.
Çankırı Fay Hattı: İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, bölgesel olarak önemli sismik aktivitelere neden olabilir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
Doğu Anadolu Fay Hattı, Anadolu Levhası ve Arap Levhası sınırı boyunca uzanır. İran-Irak sınırında yer alan ve Afrika levhasının ana parçalarından biri olan Bitlis-Zagros Fay Hattı ise, Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uygulamaktadır ve bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmektedir. Bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükselmektedir. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çöküntüsü'nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur. Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Saroz Körfezi'nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır. AFAD'dan edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu iller: Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. 1992 yılındaki Erzincan, 1983 yılındaki Erzurum 1966 yılındaki Varto, 1999 yılında yaşanan İzmit, Düzce ve Adapazarı depremleri bu fay kuşağında meydana geldi.
BATI ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan deprem alanıdır. Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Hatları yanal atılımlarla gerçekleşirken, Batı Anadolu Fay Hattı ise normal faylarla gerçekleşerek Ege'nin genişlemesine sebep olmaktadır. Ülkemizdeki en aktif ve tehlikeli olan fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak görülse bile en aktif olanı Batı Anadolu Fay Hattı'dır.