hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | Somali-Etiyopya gerilimi! Ankara çözüm için devrede…

    KAYNAKCNN TÜRK

    Somali-Etiyopya gerilimi sürerken, taraflar Türkiye'nin arabuluculuğunda ikinci kez bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görüşmelerde kayda değer bir ilerleme sağlandığını belirtti. Taraflar üçüncü tur görüşmeleri için 17 Eylül’de Ankara’da bir araya gelme kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Somali-Etiyopya geriliminde Ankara devrede girdi. Etiyopya, dünyada denize erişimi olmayan en büyük nüfusa sahip ülke ve deniz yoluyla ticaretini canlandırmak için yaptığı anlaşma karşılığında Somaliland'i tanıyan ilk ülke olma sözünü verdi. Bu gelişme Somali'nin büyük tepkisini çekti. Taraflar birbirlerini askeri güç kullanmakla tehdit etti. Türkiye, Etiyopya'nın resmi talebi üzerine arabulucu oldu.

    Taraflar ikinci kez Türkiye'nin ev sahipliğinde bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın koordinasyonunda Türk heyeti ‘Mekik Diplomasisi’ yürüttü. Taraflarla ayrı ayrı görüşüldü. Ortak bir anlayış çerçevesinde uzlaştırılmaya çalışıldı.

    Bakan Fidan, "İlk tura kıyasla çok daha fazla sayıda konuyu, çok daha kapsamlı bir şekilde ele aldık. Taraflar arasında bazı temel ilkeler ve spesifik unsurlar üzerinde önemli yakınlaşma sağlandı. Bu bakımdan kayda değer bir ilerleme sağlandı" ifadelerini kullandı.

    Ankara süreci olarak adlandırılan görüşmelerde atılabilecek somut adımların ayrıntıları ve teknik boyutlarına odaklanıldı. Görüşmelerin ardından üç isim kameraların karşısına geçti. Görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etiyopya ve Somali Dışişleri bakanları inisiyatif aldığı için Türkiye'ye teşekkür etti. Taraflar üçüncü tur görüşmeleri için 17 Eylül’e randevu verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow