Boy kısalığı tedavi edilebilir mi?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, boy kısalığının ne zaman tedavi gerektirdiğini ve tedavisinde hangi yöntemlerin uygulandığını sizler için anlattı.
Boy kısalığı, doktor ve hastaların bakış açısına göre farklılık göstermektedir. Biz doktorlara göre; patolojik yani hastalıklı sınırlarda boy kısalığı onların belli normallerin altında ya da yaşına göre üstünde veya altında olmasına göre bakılmaktadır. Ancak, hastalar kendilerini daha uzun boylu göstermek isteyebilmektedirler. Boy kısalığının gerçekten tıbbi nedenler sebebiyle tedavi edilmesi gerektiğinde boy uzatma ameliyatları yapılmaktadır. Bu ameliyatlar arasında; bacağın dışından kullanılan cihazlar, hem içinden hem de dışından kullanılan cihazlar ya da manyetik, kendiliğinden uzayan çivilerle uzatılması gibi birçok alternatif bulunmaktadır. Hormonal eksikliklerden kaynaklanan çocukluk çağındaki boy kısalıkları ilaçla tedavi edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
-
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı