Akdeniz'de göçmen krizi
Akdeniz'de 147 göçmeni kurtaran bir sivil toplum örgütü, İtalya'yı ikiye böldü. İtalyan Mahkemesi, örgütün başvurusu üzerine "Ülkenin kara sularına giriş" yasağını askıya aldı. İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Salvini ise bir daha yasak getirdi. Göçmen karşıtı politikaları için ise, "Asla vazgeçmem" dedi.
14 gün sonra limana yanaştılar, ama karaya çıkamadılar.
"Open Arms" isimli sivil toplum örgütü, Akdeniz'de kurtardığı 147 göçmenle birlikte iki haftadır denizde Avrupa Devletleri'nin güvenli liman vermesi için bekliyordu.
Örgüt, göçmenleri kabul etmeyen İtalya'da da, konuyu mahkemeye götürdü. Başvuruları olumlu sonuçlandı ve Lazio Bölge İdare Mahkemesi yasağı askıya aldı. Göçmenler için umut ışığı doğdu.
Ancak çabalar son anda sekteye uğradı. Göçmenler İtalya'nın Lampedusa Adası yakınlarındaki limana indirilemedi. Nedeni İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Salvini'nin koyduğu yasaklardı.
Salvini, Bölge İdari Mahkemesi'nin kararının itirazında etkili oldu. Ayrıca bir kez daha ülkeye giriş yasağı getirdi. Göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan İtalyan siyasetçi yaklaşımından asla vazgeçmeyeceğini açıkladı.
Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi Afrika'dan Avrupa'ya düzensiz göçün ana rotası.
Akdeniz’de sadece 2019’da 844 göçmen yaşamını yitirdi. Sivil toplum örgütleri, pek çok ölümün yaşandığı bölgede, göçmenleri güvenli İtalya ve Malta'ya taşımak istiyor.
Ancak İtalya ve Malta, son yıllarda düzensiz göçmenleri kabul etmiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…