Tarife krizi: Asya ülkelerinin tepkisi ne oldu? Farklı strateji arayışları…
ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı gümrük tarifelerine yönelik Asya bölgesi ülkeleri farklı stratejiler arayışında. Çin Trump’ın ek yüzde 50 vergi tehdidine karşı geri adım atmayacağını, haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı tedbirler alacağını bildirdi. Peki diğer Asya ülkelerinin tepkisi ne oldu? Trump'ın eski danışmanı "Tarifeler kalıcı mı olacak?" sorusunu yanıtladı. İşte detaylar…
Haberin Devamı
/

Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergilerine karşı “ekonomik zorbalık” vurgusuyla geri adım atmayacağının sinyalini verirken, Asya'daki diğer ülkeler de farklı stratejiler geliştiriyor. İşte bölge ülkelerinin tepkileri:
Endonezya
/

ABD'nin uyguladığı ek yüzde 32'lik tarifelere karşılık, müzakere çabalarının bir parçası olarak petrol, doğal gaz ve soya fasulyesi satın almayı planladığını açıkladı. Hükümet, ABD ihracatlarının yerine geçebilecek ülkeler olarak Vietnam, Tayland, Bangladeş ve Çin’i değerlendirmeye alacaklarını açıkladı.
Haberin Devamı
Sri Lanka: Doğrudan Diplomatik Temas
/

Yüzde 44 gibi yüksek tarife oranlarından etkilenen Sri Lanka’da, Devlet Başkanı'nın Trump'a bir mektup yazdığı ve iki liderin bir görüşme yapabilecekleri bildirildi.
Güney Kore: Bekle-Gör Stratejisi
/

Yüzde 26'lık tarifelerle karşı karşıya kalan Güney Kore, diğer ülkelerin tepkilerini gözlemledikten sonra müzakere stratejisini belirleyeceğini açıkladı. Hükümet aynı zamanda destek önlemleri hazırlıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Singapur: Dostane Bir Tutum Değil
/

Başbakan Lawrence Wong, ABD'nin uyguladığı yüzde 10'luk tarifeleri "bir dostuna yapılacak davranışlar değil" olarak nitelendirdi. Wong, parlamentoda yaptığı açıklamada ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşması kapsamında Singapur’un Amerikan ürünlerine sıfır gümrük uyguladığını ve ABD ile ticaret açığı verdiğini hatırlattı.
ÇİN
/

Öte yandan Trump, Çin'in karşılıklılık esaslı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34'lük gümrük vergisini geri çekmemesi halinde bu ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulayacaklarını yineledi.Çin Ticaret Bakanlığı ise Trump'ın gümrük vergilerini artırma tehdidine kararlılıkla karşı çıktıklarını vurgulayarak, kendi hak ve çıkarlarını korumak için karşı tedbirler alacaklarını açıkladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Trump'ın eski Danışmanı: TARİFELER PAZARLIK BAŞLANGICI
/

Trump'ın 2016 seçim kampanyasında danışmanlık yapan Sam Nunberg, BBC'ye yaptığı açıklamada tarifelerin kalıcı olacağını düşündüğünü ancak şu anki "devasa" oranların pazarlık başlangıç noktası olarak gördüğünü söyledi.Nunberg, “Başkan'ın bu devasa gümrük vergisi oranlarını bir müzakere başlangıç noktası olarak ortaya koyduğuna inanıyorum” dedi.
Asya borsaları pozitif seyrediyor
/

Küresel piyasalarda tarifelerde müzakerelerin gerçekleşebileceğine yönelik gelişmeler iyimserlik oluşturdu.ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şigeru İşiba'nın telefon görüşmesi tarife müzakerelerine ilişkin alınan ılımlı sinyaller ve Çin yönetiminin piyasayı destekleyici adımlarıyla bölgede alış ağırlıklı bir seyir öne çıkıyor.Japonya Başbakanı İşiba ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Trump, İşiba'ya "Ülkelerini ABD ürünlerine açmaları gerekeceğini" söylediğini aktardı.Trump, Japonya'ya neredeyse hiç otomobil satmadıklarını ama bu ülkenin ABD'ye otomobil sattığını dile getirerek, Japonya'nın ABD'nin tarım ürünlerini de almamasından yakındı.Bu doğrultuda, Güney Kore'de Devlet Başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-so da hükümetin, Ticaret Bakanı'nı müzakereler için en kısa sürede ABD'ye göndereceğini açıkladı.