hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Lahey'de müdahil olacak mı? Bakan Fidan açıkladı

    Türkiye Laheyde müdahil olacak mı Bakan Fidan açıkladı
    expand

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Fidan, Türkiye'nin Lahey'deki dava sürecine müdahil olup olmayacağı konusunda da önemli açıklamalar yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Fidan NTV canlı yayınında gündeme ilişkin merak edilenleri yanıtlıyor. Bakan Fidan'ın açıklamaları özetle şöyle:

    DIŞİŞLERİ YAPILANMASINDA DEĞİŞİKLİK

    Latin Amerika, Afrika, benden önce başlatılmış büyük atılımların olduğu yerler. Bunlar politik olarak başlatılıyor. Uygulamada başarılı olmak için belli yapısal değişikliklere girilmesi gerekiyor. Öyle bir sistem kuralım ki biz bir kriz ile uğraşırken devlet olarak, diğer olaylar ve fırsatlarla da ilgilenebilelim. Yeni yapılandırmada çok makro baktığımız bazı ülkeleri daha mikro hale getirdik. Ayrı genel müdürlükler yapıyoruz. Türk devletleri ile ilgili ayrı bir müdürlük kuruyoruz örneğin. Bir de denkleme yeni disiplinler getirmemiz gerekiyor. Yeni tecrübe alanları bilim teknoloji alanları çok önemli. Uluslararası arabulucuk mekanizması bizim için çok önemli. Konsolosluk ve yurt dışında yaşayan Türkler ile ilgili ayrı bir genel müdürlük getirdik. Amacımız bizim için önemli olan konuları ve disiplinleri daha odaklı bir şekilde yönetmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD İLE GÖRÜŞMELER

    Onlar kayıtsız şartsız İsrail'i destekliyorlar, biz ise Filistinlileri destekliyoruz. Yetişkin devletlerin bir özelliği vardır. Konular arasında ayrım yapabiliyor mu? Kavga ettiği konularda kavga edip, iş birliği yaptığı konularda iş birliği yapmaya devam ediyor mu? Bizim ABD ile iş birliği yaptığımız alanlar da var, NATO'da beraberiz. Ticaret hacmimiz giderek artıyor.

    ABD'nin desteği olmadan İsrail'in böyle bir soykırıma kalkışması mümkün değil. Bunu ABD Başkanı bizzat kendi ağzı ile söyledi. Bunlar anlaşamadığımız nokta. Ateşkes sağlanması isteği ve yardımların ulaştırılması konusunda aynı fikirdeyiz. Bu konuyu konuştuk bugün ABD'li mevkidaşımla. Şimdi şu soru ile ABD'yi baş başa bırakıyoruz. Tamam biz senin ile aynı fikirdeyiz de bunun gerçekleşmesi için İsrail'e ne tür bir baskı kuracaksın?

    Seçime gidilirken ABD'de üniversitelerde muazzam bir protesto aktivitesi var. Bu da siyasilere gerekli mesajları veriyordur. Güvenlik Konseyinde ABD, İsrail istememesine rağmen insani yardımlar konusunda çekimser kaldı, bu önemli bir şey. Dünya bu meselede o kadar çok şuurlu ki, ABD'nin bunu eskisi kadar kolay bir maliyet ile unutturması mümkün değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LAHEY'DE SOYKIRIM DAVASI

    Güney Afrika başvuru yapabilecek en mükemmel ülkeydi. Beyaz adamın zulmünden yeni kurtulmuş tarafsız bir ülkeydi. İnsanlığın vicdanının ayna olduğu bir yer. Bunu Filistin davası olarak şans olarak görüyorum. Uluslararası ortaklarımız ile hareket edelim dedik. Attığımız adımların zamanlamasını yaparken bütün boyutlarına baktık. Biz bu işi ciddiye alıyoruz. Biz elimizdeki araçları ve opsiyonları anında hemen kullansaydık elimizde hiçbir araç kalmayacaktı ve oyundan düşecektik. Bu sebeple zamana yaydık. Bizim istediğimiz sadece bizim başvurmamız değil, ne kadar etkili olacağımız. Biz müracaat ettik ardından Libya geldi, sonra Mısır çıktı açıklamada bulundu. Diğer ülkelerin de adım attıklarını görüyoruz. Ateşkes tek başına olmuyor dedik ve bunun yanına iki devletli çözümü ekledik önceki deneyimlerimize dayanarak. ABD ve Fransa'ya bakarsak bir yaptırım uygulanması zor gözüküyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow