Yürüyen Zatürre Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yürüyen Zatürre Nasıl Bulaşır?
Sonbahar mevsimiyle birlikte çocuklar arasında yürüyen zatürre vakalarında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Okul çağındaki çocuklarda sıkça karşılaşılan "yürüyen zatürre" terimi, zatürre (pnömoni) hastalığının detayları bu nedenle merak ediliyor. Bu hastalık genellikle okulda yakalanan ve daha sonra aile üyelerini enfekte eden küçük çocuklar tarafından eve getirilir.
Yürüyen zatürre, tıbbi adıyla “atipik pnömoni,” genellikle bakterilerden kaynaklanan bir zatürre çeşididir. Bu enfeksiyon, klasik zatürreye göre daha hafif belirtilerle seyrettiği ve kişiler günlük aktivitelerine devam edebildiği için “yürüyen” olarak adlandırılır. Atipik zatürre, özellikle çocuklar ve genç yetişkinler arasında yaygındır.
Yürüyen Zatürre Nasıl Bulaşır?
Soğuk algınlığının 7 ila 10 günden uzun sürdüğü, özellikle de öksürük kötüleşiyorsa veya geçmiyorsa, yürüyen zatürre olabilir. En sık çocuklarda, özellikle 5 ila 15 yaş arasındakilerde görülür. Okul, askeriye, ofis gibi kapalı alanlarda çalışanlar da risk altındadır. Yürüyen zatürre bulaşıcıdır. Öksürme, hapşırma veya konuşma gibi yakın temaslardan kaynaklanan havadaki damlacıklar yoluyla yayılır. Bağışıklığı düşük olan kişiler daha ağır hastalanabilir.
Yürüyen Zatürrenin Nedenleri
Yürüyen zatürre, en yaygın olarak Mycoplasma pneumoniae bakterisi tarafından meydana gelir. Bu tür zatürre, klasik zatürreye kıyasla farklı bir seyir izler ve bulaşma özellikleri bakımından da farklıdır. Bazen virüsler ve diğer bakteriler de yürüyen zatürreye neden olabilir.Yürüyen Zatürre Belirtileri
Yürüyen zatürre belirtileri genellikle enfeksiyonun nerede yoğunlaştığına bağlıdır . Enfeksiyonu akciğerlerin üst veya orta kısmında olan bir çocuk muhtemelen zor nefes alacaktır. Enfeksiyonu akciğerlerin alt kısmında (göbeğe yakın) olan bir başka çocukta solunum problemi olmayabilir ancak mide bulantısı, mide bulantısı veya kusma olabilir. Yürüyen zatürre belirtileri, klasik zatürreye göre daha hafif seyreder ve yavaş gelişir. Yaygın belirtiler şunlardır:
Hafif Ateş: Genellikle yüksek olmayan bir ateş söz konusudur.
Kuru Öksürük: Uzun süren ve kuru karakterde öksürük, yaygın belirtilerden biridir.
Halsizlik ve Yorgunluk: Günlük aktiviteleri etkileyebilecek düzeyde enerji kaybı yaşanabilir.
Baş Ağrısı, Kas Ağrısı ve Kulak Ağrısı: Soğuk algınlığına benzer semptomlar da görülebilir.
Boğaz Ağrısı ve Burun Akıntısı: Bu belirtiler özellikle başlangıç döneminde görülür.
Nefes Darlığı: Nadir olmakla birlikte bazı hastalarda görülebilir. Hızlı nefes alma veya hırıltılı veya hırıltılı seslerle nefes alma. Göğüs ağrısı veya mide ağrısı da görülebilir.
Kusma ve İştahsızlık (büyük çocuklarda) veya yetersiz beslenme (bebeklerde)Tedavi ve Korunma Yolları
Yürüyen zatürre vakalarının çoğu, antibiyotik tedavisi ile iyileşir. Mycoplasma pneumoniae kaynaklı vakalarda kullanılan spesifik antibiyotikler hızlı bir şekilde semptomları hafifletir. Ancak, erken teşhis önemlidir. İyileşme sürecini hızlandırmak için bol sıvı tüketimi ve dinlenme önerilir.
Hijyen: Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun kapatılması önemlidir.
Kalabalık Ortamlardan Kaçınma: Özellikle kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması önerilir.
Bağışıklık Güçlendirme: Sağlıklı bir beslenme düzeni, düzenli uyku ve egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Hasta Kişilerden Uzak Durma: Enfekte kişilerle temas etmemek bulaşma riskini azaltır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir
'Hamileler, gribe karşı C vitamini içeren besinler tüketmeli'
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası! Ülkemizde yaklaşık 35 bin kişi organ bağışı bekliyor