Vertigo'da ilaç fayda etmeyebiliyor ancak çözümü imkansız değil!
Dengeyi sağlayan organların hareket etmesi üzerine, bazen yukarıdan aşağı ve sağdan sola kayması şeklinde ortaya çıkan baş dönmesine Vertigo hastalığı adı veriliyor. Genelde bu hareket hissi eğilip kalkma, yatıp kalkma, sağ veya sola dönme, dikleşme ve ani pozisyon değişikliklerinde daha çok ortaya çıkıyor. Rahatsız edici, kişinin günlük konforunu bozan bir hastalık olan Vertigo'da kişide ekstradan kaygı da varsa, baş dönmesi ölüyormuş gibi hislere dahi neden olabiliyor. Ayrıca güvensizlik hissi kişiyi korkutuyor. Vertigo pek çok farklı nedenden kaynaklanabiliyor. Bazı durumlarda ilaçla çözüm bulunabilirken kulak kristal kopmasında ilaç fayda etmiyor. Peki çözümsüz mü? Tabii ki hayır!
Vertigo sorunu yaşayan kişiler, dış dünyanın sürekli hareket ettiği hissini yaşıyor. Kişide kaygı var ise baş dönmesinin ölüyormuş hissi yaşattığını belirten uzmanlar, güvensizlik hissinin de korkuya yol açtığını ifade ediyor. Uzmanlar, nadiren beyincikle ilgili de olsa vertigoya daha çok iç kulak terazindeki bozulmanın yol açtığını, tedavide ilaç kullanımının fayda sağlamadığını ve özel bir manevra ile kulak kristallerinin yerine oturtularak sorunun giderildiğini vurguluyor.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, vertigo rahatsızlığının belirtileri, yarattığı etkiler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı.
Vertigo hastalığında hasta dış dünyanın sürekli döndüğü hissini yaşıyor
Vertigo sorununu dış dünyanın sürekli hareket etmesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Dengeyi sağlayan organların hareket etmesi üzerine, bazen yukarıdan aşağı ve sağdan sola kayması şeklinde ortaya çıkan baş dönmesidir. Genelde bu hareket hissi eğilip kalkma, yatıp kalkma, sağ veya sola dönme, dikleşme ve ani pozisyon değişikliklerinde daha çok ortaya çıkar. Vertigo, rahatsız edici bir durumdur. Kişide kaygı var ise baş dönmesi ölüyormuş gibi hislere neden olabiliyor. Ayrıca güvensizlik hissi kişiyi oldukça korkutabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, baş dönmesinin iki sebebi olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam ediyor.
Sebeplerden biri beyincik hastalıklarıdır. Genellikle damar tıkanıkları sonucu ortaya çıkar ama bu çok nadir görülüyor. Vertigo sorununun temel sebebi kulak kaynaklıdır. Kulakta denge organlarımız vardır. Su terazisine benzeyen bu organlar, vücudun hareket dengesini sağlıyor. Normal yaşantımızda bu organlar bozulduğunda dış dünyanın sallandığını hissederiz. Kulak vertigolarının en sık nedeni nezle, grip, hapşırma ve boğaz yanması gibi sebeplerden iç kulaktaki terazinin etkilenmesidir. Mikrop direkt girmese de uzaktan etkileme ile vertigoyu yaratır. Kulak basıncının artması ve denge toplarının kopup başka yere gitmesi de hastalığı oluşturuyor.
Vertigo (sürekli baş dönmesi) tedavisinde hastayı dinlemenin tedavide en önemli kısım olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Muayene ve hasta öyküsü ile tanı koymak mümkün. Kulak kaynaklı belirtiler şiddetlidir, hasta ölecekmiş gibi hisseder, hayatında kusmadığı kadar kusar ve dünya şiddetli şekilde döner. Beyincik kaynaklılar ise dengesizlik ile tanımlanıyor ve yürürken dengesizlik görülüyor. Muayene teknikleri ile hastayı yürüterek yatırıp kaldırarak kaynağını tespit ediyoruz. Kulaktan ise hangi kulak içinden olduğunu da tespit edebiliyoruz" diyor.
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre yapılıyor. Örneğin orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılıyor. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebiliyor. Menier hastalığında hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar veriliyor.
Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Vertigo, kulaktaki terazinin bozulması nedeniyle oluşmuşsa tedavi seçeneklerinin değiştiğini belirtiyor ve tedavi yaklaşımı ile ilgili ilginç bilgiler veriyor.
Tedavide kulağın kan akışını hızlandıran ilaçlar kullanılıyor. Ancak kulak kristal kopmasında ilaç tedavileri çok fayda sağlamıyor. Kopmanın hangi kulakta olduğunu bulduğumuzda kulak ve başı aynı yöne özel bir manevra ile çeviriyoruz. Bu yöntem ile kristalleri olması gereken yere gönderebiliyoruz. Kulak su basıncı ile ilgili rahatsızlıklarda su üretimini ya da basıncı azaltacak ilaçlar kullanıyoruz.
Vertigo diye düşünülen rahatsızlığın aslında vertigo olmayabileceğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Bu yüzden öznel bir deneyim olarak kişinin yaşadıklarını sıkı bir şekilde sorgulamak gerekiyor." diyor.
Bazı baş dönmeleri kulak terazisi değil de boyun kireçlenmesi ve boyuna giden damarların zayıflığına bağlanabiliyor.
Tansiyon ve şeker düşmesi atakları, bazen !başım dönüyor! şeklinde yorumlanabiliyor.
Bu durumlarda hasta öyküsü, yani kişilerin anlattıkları hastalıkları ayrıştıran en önemli faktör oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler
Yorgun ya da sıçrayarak uyanıyorsanız aman dikkat! Uykuda ense terlemesi de önemli bir belirti... Meğer hepsi bu hastalığın sinyaliymiş