Vajinismus evlilikleri tehlikeye sokuyor
Vajinismus, tedavisi mümkün olan ancak tedavi edilmediğinde hayat boyu sürebilen bir rahatsızlıktır.Vajinismus nedeniyle ertelenmesi ve kaçınılması gereken bir problem haline dönüşen cinsellik, ilişkileri de derinden etkiler.Bu sebeple tedavisi geciktirilmemelidir. Psikolog ve Cinsel Terapist Batuhan Toprak konu ile ilgili bilgiler verdi.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus halk arasında ilk gece korkusu olarakta biliniyor. Kadının cinsel organının çevresinde bulunan pelvik taban kaslarının ilişki anında kadının istemsiz duyduğu korku , kasılma , kaçınma tepkisidir.Vajinusmus % 90 psikolojik, % 10 organik nedenlere bağlıdır.Vajinismus organik sebepleri arasında daha çok doğuştan gelen kızlık zarı, vajina ve dış genital bölgede yer alan biyolojik problemlerdir.
Vajinusmus Nedenleri;
Abartılmış ilk gece hikayeleri ve mitleri
Aşırı dini ve ahlaki kurallar
Travmatik cinsel deneyim
Cinsel travmalar
Cinsel organıma hiçbir şey giremez , girerse yırtılabilir çok kanamam olur vs
Vajinismus kimlerde daha çok yaygın görünür?
•Geçmişinde cinsel tacize uğrayanlar
•Çevresindeki insanların aile , yakın çevrenin katı dini kuralları
•Çocukluktan itibaren ahlaki açıdan çok katı yetiştirilenlerde
Vajinismus kendiliğinden geçer mi?
Vajinismus kendiliğinden geçmez! Biraz zamana bırakayım geçer nasıl olsa demeyin;hem psikolojinizden hemde evliliğinizden, ilişkinizden götürür.
Vajinismus hastası gebe kalması mümkün mü?
EVET mümkündür.Ben vajinismus hastasıyım nasıl olsa gebe kalmam demeyin ! Görülme sıklığı çok azda olsa dışa boşalma ile spermin vajinaya kaçarak orada döllenmesi sonucu gebe kalınabilir.
Vajinismusun evliliğe / ilişkiye etkisi nasıldır?
Vajinismusun ertelenmemesi gerekir, ertelendiği takdirde evliliğinizde / ilişkinizde sorunlar yaşamanız mümkündür.Gelen danışanlarım arasında bu yüzden evliliğini bitirmek üzere olanlarda var , eşlerine destek olanlarda var.
Vajinismus hakkında yanlış bilinenler?
•Benim vajinam çok dar , küçük bu yüzden ilişkiye giremem ( böyle bir durum kesinlikle yoktur , vajina kasları o kadar esnektir ki düşünün bir bebek çıkıyor )
•Bazı kadınlar kızlık zarlarının çok kalın olduğuna inanırlar ve bu yüzden cinsel ilişkiye giremezler ve hatta bazı vajinismuslu hastalar ameliyat olarak kızlık zarlarını açtırırlar ( sonuç yine hüsran anestezi aldıkları yetmezmiş gibi ilişkilerinde sorunlar çıkabiliyor )
•Sakinleştirici kullanmak , kas gevşetici ilaç kremler kullanmak işe yarar. Alkol almak problemi çözer.Kişi sarhoşken ilişkiye girmek vajinismus için çözüm değildir ayrıca her cinsel ilişki öncesi alkol almak başka bir psikolojik problem olan alkol bağımlılığını oluşturabilir.
•Vajinismus zamanla kendiliğinden geçer ( vajinismus kendiliğinden geçmez mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır )
Vajinismus bir vajina hastalığımıdır?
Bir çoğunuzdan ''evet'' cevaplarını duyuyor gibiyim ama ''hayır'' vajinismus bir vajina hastalığı değildir.Vajinismus tamamen bilinçaltıyla ilgili kaygı ve korku problemidir.
Vajinismus tedavisi?
Danışanlarım ilk bu sorunla geldiklerinde oldukça endişeli , kaygılı ve utandıklarını görüyorum oysaki unutanılacak bir durum yoktur gayet normal herkesin başına gelebilecek bir hastalıktır.
Tedavisi sanıldığı gibi zor değildir oldukça basittir , vajinismus tek başına kadının sorunu değildir vajinismus çiftin sorunudur , tedavide eşler - partnerler mutlaka eşlerine destek olmalıdır.
Vajinismus tedavi edilmezse ne olur?
Vajinismus tedavi edilmediği takdirde evliliğinizde / ilişkinizde sorunlar çıkar zamanla eşinin gösterdiği tölerans azalabilir ve erkek cinselliğini yaşayamadığı için dışarıda partner arayışına girebilir ve buda evlilik kurumunu yıpratır ve hatta sonlanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir