hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mcv Nedir, Kaç Olmalıdır? Mcv Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

    Mcv Nedir, Kaç Olmalıdır Mcv Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur
    expand

    MCV, kısaltmasının ne anlama geldiği merak edilmektedir. Bu ifade ortalama hücre hacmi anlamına gelmektedir. Tam kan sayımı yapılırken genellikle bu değere de bakılmaktadır. Oksijen, doku ve hücrelere kan içerisinde bulunan kırmızı kan hücreleri ile iletilmektedir. Oksijen taşıması işleminde MCV değerinin normal değerler içerisinde olması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MCV Nedir?

    MCV değeri ölçümlerde düşük veya yüksek şekilde çıkabilmektedir. Bu şekilde çıkmasının farklı anlamları olabilir. MCV değerlerine bakılarak anemi türlerinin değerlendirilmesi sağlanabilmektedir.

    MCV değerinin düşük olması durumunda eritrositler olması gerektiğinden daha küçüktür anlamına gelir yani mikrositoz şeklindedir. MCV yüksek olduğu zaman ise eritrositlerin normalden daha büyük olduğu yani makrositozu ifade etmektedir. Bu değer MCHC ve RDW değerleri ile beraber değerlendirilmektedir.

    MCV, Ortalam Corpuscular Hacim ismi ile bilinmektedir. Bu test kan ölçümlerine bakılması amacı ile yapılmaktadır. Bu testin yapılış amacı kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının kontrol edilmesidir. MCV kan testlerinden bir tanesidir.

    MCV Kaç Olmalıdır?

    MCV değerlerinin yetişkin bireylerde 80 ile 100 fL arasında olması gerekmektedir. MCV değerlerinin ölçümünde FL kullanılmaktadır. Çocuklarda ise MCV değerleri farklılık göstermektedir.

    1 yaşındaki bir çocukta MCV değeri 70 ile 86 fl arasında olmalıdır. Yeni doğan bir bebekte MCV değeri yaklaşık olarak 106 fl olmalıdır. 10 ile 12 yaşındaki çocuklarda MCV değeri 77 ile 91 fl arasında olmalıdır.

    MCV Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

    MCV kan testinde, MCV değerinin yüksek çıkması kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum Macrocytosis olarak isimlendirilmektedir. Eğer kırmızı kan hücreleri normalden çok büyükse kılcal damarlardan geçerken kırılmaktadırlar. Kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük olması kılcal damarların doğrudan etkilenmesine sebep olmaktadır.

    MCV testi aynı zamanda kan içinde bulunan hemoglobin ve beyaz kan hücrelerinin sayılarının ve trombosit seviyelerinin belirlenmesinde önemlidir. MCV kan testleri, kan değerleri ile ilgili olarak detaylı bilgi edinilmesi amacı ile yapılmaktadır. MCV testinin normalden düşük çıkması kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum microcytosis olarak isimlendirilmektedir. MCV değerlerinin düşük olması hücrelere oksijenlerin daha az taşındığı anlamına gelmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow