Kefirin faydaları nelerdir? Yararları saymakla bitmeyen kefir nedir?
Kefir son dönemde sağlıklı içecekler tüketen kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandı. Kefirin faydaları ile ilgili açıklamalar yapan uzmanlar süt ürününün vücuda etkilerini paylaşmayı sürdürüyor. Peki, tam olarak kefir nedir, yararları nelerdir ve tadı nasıldır?
Kefir birçok farklı ülkede süt asidi ve fermantasyon ile üretilen köpüklü, koyu kıvamlı ve ekşi tadı olan bir fermente süt ürünü olarak biliniyor. Mayalanarak yapılan kefir taneleri genellikle bezelye büyüklüğünde olurlar ve rengi beyaza oldukça yakındır.
Mayalama işlemi sonrasında oluşan süt asidi sütü pıhtılaştırırken koyu bir kıvam almasını sağlar. Kefir yapımında inek, koyun, keçi ve manda sütü farketmeksizin bütün sütler kullanılabilir.
KEFİRİN FAYDALARI
Son dönemin en çok tüketilen içecekleri arasında yer alan kefirin bazı faydaları şöyle;
- Mide gazını azaltır ve kan şekerini dengeler
- İçeriğindeki bileşenlerle sinirleri yatıştırıcı bir etki yaratır
- Hücreleri yeniler ve aynı zamanda sindirime yardımcı olur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Süt ürünü olması nedeniyle kemik sağlığına iyi gelir
- Ülseri önlemeye yardımcı olur
KEFİR NASIL MAYALANIR?
Kefir süte kefir tanecikleri katarak mayalanır. Bu tanecikler 8-10 mm çapında karnıbahara benzeyen ufak partiküllerdir. İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin ya da günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz. Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.
Önceden temin ettiğiniz sütün veya suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün. Taneleri su ile yıkamadan tahta kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık bir oda dolabına koyun.
Normalde 1 litre süte 15-20 gram ceviz kadar kefir tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de mayalar ama aynı miktar sütü mayalaması sadece daha uzun sürer.
Kefirin mayalanması 8-24 saat sürer. Daha yoğun bir ekşimsi tat için 2 gün de bekletebilirsiniz. 12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir sindirim sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise sindirim sistemini hızlandırdığını söylüyorlar.
Kefir hazır olunca yine plastik tel süzgeçten geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte atın, hemen tekrar mayalayabilirsiniz.
Kefir mayanızı bir süre kullanmayacaksınız üstünü kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam kapta 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Eğer uykuya geçmişlerse ılık sütle tekrar canlandırabilirsiniz, ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.
Süzülmüş kefiri cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayıp birkaç günde tüketebilirsiniz. Tatlımsı tadı sevenler tüketirken biraz sütle karıştırabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
-
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor