Japon bilim insanları uyardı! Ne kadar çok yersek o kadar iyi sanıyorduk ama yanılmışız

Japon bilim insanları, vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok faydayı bize sağlayan proteinin fazlasının zarar olduğunu duyurdu. Uzmanlar, protein alımının orta düzeyde olmasının insan sağlığı için daha faydalı olduğunu ortaya koydu.
Onlarca diyet arasında, protein oranı fazla besinlerle oluşturulmuş listeler dikkat çekiyor. Vücudun ihtiyacı olan ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı arasında olan protein, Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük beslenmenin yüzde 17’sini oluşturuyor.
Yapılan araştırmalar proteinin insan sağlığı üzerindeki önemini sık sık ortaya koyuyor. Protein, et, peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde ve fasulye, fındık ve tohum gibi bitki bazlı gıdalarda bulunan bir makro besin.
Kas ve organ dokuları oluşturmak ve hemen hemen her vücut sisteminin sağlıklı işleyişini sürdürmek için proteine ihtiyaç duyar.
Yapılan araştırmalar proteinin, kas kütlesini koruyarak, açlığı azaltarak ve metabolizmayı hızlandırarak bir kişinin kilo vermesine yardımcı olabileceğini de gösterdi.
Japonya, Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir fare çalışmasında, orta düzeyde protein düzeylerinin yaşlanma sırasında sağlıklı metabolik sağlığın korunmasına ve daha uzun bir yaşam ve sağlık süresinin desteklenmesine de yardımcı olabileceğini keşfettiler.
Araştırmayı yürütmek için, bilim adamları genç ve orta yaşlı fareleri, protein seviyeleri %5 ila %45 arasında değişen aynı sayıda kalori içeren bir diyetle beslediler.
Diyetten iki ay sonra, bilim adamları kemirgenlerin metabolik sağlığını doku ve plazma örnekleri ve diğer sağlık önlemleri aracılığıyla değerlendirdiler.
Sonuçlar, düşük proteinli bir diyet olarak tanımlanan yüzde 5 ila 20 proteinli bir diyetle beslenen farelerin hafif yağlı karaciğer geliştirdiğini ve orta yaşlı kemirgenlerin genç farelere göre karaciğerde daha fazla yağ gösterdiğini gösterdi.
Buna karşılık, bir yüzde 25 ila 35 proteinli veya orta düzeyde proteinli diyetin, kemirgenlerin karaciğer dokusundaki ve kanındaki lipit düzeylerini azalttığı ve ayrıca kan şekeri düzeylerini düşürdüğü ortaya çıktı.
Bu da proteinin ne az ne de fazla tüketilmesi gerektiğini, orta düzeyde protein alımının en doğru yol olduğunu gözler önüne serdi.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş de fazla protein tüketiminin, idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabildiği belirtmişti.
Eriş, ''Aşırı protein, böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir'' dedi.
Genç ve orta yaşlı farelerde metabolik sağlığın korunmasına yardımcı olmak için yüzde 25 ila 35 protein diyeti ideal. Waseda Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan baş araştırmacı Yoshitaka Kondo, şunları söyledi, "Protein gereksinimleri yaşam boyunca değişir, genç üreme farelerinde daha yüksek olur, orta yaşlara doğru azalır ve yaşlı farelerde protein verimliliği nedeniyle tekrar yükselir.
Aynı modelin insanlarda da gözlemlenmesi muhtemeldir. Dolayısıyla, yemeklerde günlük protein alımının arttırılmasının insanların metabolik sağlığını geliştirebileceği varsayılabilir.
Ayrıca, yaşamın her aşamasında ideal beslenme makro besin dengesi de sağlık süresini uzatabilir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÇ KALMADAN ZAYIFLAMANIN SIRRI! Tam 34 kilo verdi; bel, basen ve göbek bölgesindeki yağlardan kurtuldu! Meğer bu 3 yiyecek...
YAPAY ZEKADAN ‘KANSER’ UYARISI! El falı baktırmak isterken hayatının şokunu yaşadı! 'Lenf nodlarına metastaz yapma riski yüksek!'
Türkiye'de kimse yüzüne bakmıyor! Kalsiyum, fosfor, potasyum, B ve C vitamini içeriyor! 'Yaşlanmayı yavaşlatıyor, bağışıklığı güçlendiriyor!'
Yeni kan testi, Alzheimer riskini önceden tespit edebiliyor
Sadece kalbi değil, beyni de koruyor! Demans riskini azalttığı ortaya çıktı