hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İp Atlama Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? İp Atlama Az Bilinen Faydaları

    İp Atlama Faydaları Nelerdir Neye İyi Gelir İp Atlama Az Bilinen Faydaları
    expand

    Egzersiz yapmak sağlık için oldukça önemlidir. Yürüyüş yapmak, koşu yapmak, bisiklet sürmek, ip atlamak, ağırlık kaldırmak gibi birçok fiziksel aktivite kişinin sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Bu sebeple fiziksel aktivitelerin sıkça yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde vücut gelişimi olumsuz yönde etkilenecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücut gelişemezken sağlık sorunları meydana gelecektir. Günlük hayatta birçok kişinin yaptığı fiziksel aktiviteler bulunmaktadır. Özellikle çocukluk zamanlarımızda oldukça fazla kullandığımız ip atlama egzersizi kişiler yaş aldıkça bu aktivitenin unutulmasına sebep olmaktadır. İp atlamanın sayılamayacak kadar fazla yararı bulunmaktadır. İp atlamanın kişiye sağladığı yarar vücudun birçok sıkıntıya karşı kendini koruması anlamına gelmektedir.

    İp Atlamanın Faydaları

    Her gün 10 dakika ip atlamak kişilere yarım saat egzersiz yapmış kadar fayda sağlayacaktır. Bu sebeple kondisyonu sağlamak ve vücudun gelişmesine ne katkıda bulunmak isteyen kişiler ip atlayarak vücutlarını daha sağlıklı hale getirebilir.

    - İp atlamak vücudun tüm kaslarını çalıştıran bir etkiye sahiptir. İp patlama sırasında meydana gelen seratonin stresi yok ederek mutluluğu artırır.
    - Kişinler için oldukça faydalı olan ip atlamak 30 dakika boyunca yapıldığında 400 kalori yaktırır.
    - Kalp atışını hızlandırır. Kalbe kan pompalanmasını sağlar ip atlamak vücudun oksijeni verimli bir şekilde kullanmasını sağlayarak birçok sistemin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Özellikle kalp, akciğer ve dolaşım sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.
    - İp atlarken bacaklarda meydana gelen koordine hareket bacak kaslarını oldukça geliştirme özelliğine sahiptir. Baldır kalça alt bacak kaslarını kuvvetlendirir.
    - İp atlayarak meydana gelen terleme kişilerin vücutlarında bulunan toksinleri atmasına yardımcı olur. Böylece vücutta hücreler yeniden oluşup tam kapasite ile çalışabilir.
    - İp atlamak vücudun endorfin salgısını artırmaktadır. Endorfin hormonu sayesinde kişi stres atarak daha az endişelenir.
    - İp atlamak koordinasyonu artıran bir özelliğe sahiptir. Çünkü kollar ve bacakların koordineli bir şekilde çalışması ip atlamanın en önemli etkenlerinden biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İp Atlamanın Az Bilinen Faydaları

    İp atlamak birçok kişi tarafından günümüzde unutulan egzersizlerden biridir. Spor salonlarına gitmeyen kişiler için özellikle ip atlamak oldukça geri planda kalmaktadır. Ancak çocukluk zamanlarımızı hatırladığımız da okul bahçelerinde, sokaklarda en çok yaptığımız aktivitelerden bir tanesi ip atlamak olmaktaydı. Bu unutulan aktiviteye rağmen ip atlamanın oldukça fazla faydası bulunmaktadır. İp atlayan kişiler birçok faydadan yararlanır. Ancak ip atlamanın bilinen faydalarının yanında bilinmeyende birçok faydası bulunmaktadır.

    İp atlamanın bilinmeyen faydaları;

    Selülitler için etkili bir egzersizdir. İp atlama özellikle selülit sorunu yaşayan kişiler için oldukça faydalı bir aktivitedir. İp atlama sayesinde bacak kasları sürekli çalışacağı için bacaklarda meydana gelecek selülitlerin de ortadan kalkmasına yardımcı olur.
    Kandaki kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır ve ip atlama sayesinde kötü besinlerden oluşan vücut kolesterolün kolesterole neden olur.
    Kemik erimesi hastalığından korur, kemik yoğunluğunu artırır ve kişilerin iskelet sistemini korur. İp atlamak kemiklere de faydalı olan bir egzersizdir. Böylece kişiler çok daha etkili ve sağlıklı yaşayabilir.
    İp atlamak bilekleri kuvvetlendirici etkisi ayak ve el bileklerini sürekli çalıştırıldığı için ip atlama egzersizi bilekleri kuvvetlendirme özelliğine sahiptir. Böylece meydana gelecek bilek sakatlıklarının da ihtimali azalır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İp Atlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    İp atlamak oldukça etkili bir egzersizdir. Ancak her sporda olduğu gibi ip atlama egzersizinde de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Aksi takdirde kişiler kendine zarar yaralayarak vücutlarının yarardan çok zarara neden olacaklardır. İp atlamaya başlamadan önce dikkat etmesi gereken en önemli noktalar;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Doğru ip tercihinde bulunmaktır. Kişinin atlayıcı ipin boyutu çok önemlidir. İpin boyu koltuk altlarına gelmelidir. Bu en uygun ip uzunluğudur.
    - İpin tutma yerlerinin işlevsel ve rahat olması önemlidir. Aksi takdirde atlarken kişinin ellerine ağırlık bilecek ya da tutma yerlerinden dolayı ip kişinin ellerinden kayacaktır.
    - İp atlarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da ayakkabı seçimidir. Ayakkabı seçiminde yerden kalmayacak bir ayakkabı seçmek çok önemlidir. Özel silikon tabanlı spor ayakkabılar ip atlarken kullanılması önerilen ayakkabılardır.
    - İp atlarken kullanılacak alanda ipe takılacak aksesuar ve eşya bulunmamalıdır. Aksi takdirde yaralanmaya sebep olabilir.
    - İp atlarken küçük sıçramalar gerçekleştirmek gerekir. Büyük sıçramalar önerilmez ip atlarken önce parmak uçlarından sonra tabana ağırlık vermek gerekmektedir. Böylece koordineli bir şekilde yapılan ip atlama faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow