hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erken yaşta saç dökülmesinde saç ekimi

    Erken yaşta saç dökülmesinde saç ekimi
    expand

    Genç olmanıza rağmen saçlarınız mı dökülüyor? Op. Dr. Güncel Öztürk denetimindeki Saç Ekim Merkezi Uzmanları, erken yaşta saç dökülme sebepleri ve tedavilerini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Az miktarda saç dökülmesi, 2 ile 7 yıl arasında süren saç ömrü döngüsünün normal bir parçasıdır. Yıkanırken ya da fırçalarken çok daha fazla saçın döküldüğünü fark ediyorsanız, saç dökülmesi ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Saçın dökülme oranı yaşla birlikte artarken, gençlerin saç dökülmesine karşı korunaklı olduğu anlamına gelmez. Aslında, Uluslararası Saç Restorasyon Cerrahisi Derneği, saç dökülmesinin gençler arasında 15 ile 20 yaş arasında yaygın olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Aşırı saç dökülmesi nedeni ile kel kalma riskini azaltmak için dökülme nedenlerinin tespit edilerek tedavi edilmesi gerekiyor.

    Normal saç dökülme oranı nedir?
    Doğal olarak saçlarınız her gün dökülür. Normal olarak sağlıklı bir insanda ortalama 100.000 saç teli bulunur. Bu kadar saç teli ile günde ortalama 100 ila 200 tel kaybı göze hiçbir şekilde risk oluşturmaz. Daha fazla saç kaybettiğiniz fark ederseniz, küçük kel alanlar oluşmasını engellemek için mutlaka bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

    Kalıtsal saç dökülmesi nedir?
    Ne yazık ki, kalıtsallık erken yaşta saç dökülmesinin en büyük sebebidir. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, yaklaşık 80 milyon erkek ve kadın kalıtımla ilgili saç dökülmesine sahip. Ebeveynlerinizden biri erken yaşta saç dökülmesi sorunu yaşadıysa, sizde de olma ihtimali yüksek olur. Ön saç çizginizin gerilemeye başladığını ya da saçınızın genel olarak seyrekleşmeye başladığını fark ederseniz, önlem almak için doktor desteği almalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hormonal saç dökülmesi nedir?
    Saç dökülmesinin ortak bir nedeni de hormonal değişikliklerdir. Bu, özellikle uzmanlar tarafından tanımlanan kadın tipi saç dökülmesinde, 50 yaşına geldiğinde kadınların yüzde 50'sini etkiliyor. Ergenlik ve gençlik yıllarında geçici olarak daha fazla oranda saç dökülmesine neden olabilir. Hamilelik dönemindeki hormonlar saç büyümesini uyarabilir, ancak doğumdan sonra geçici saç kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, östrojenin ani bir şekilde azalmasıdır; birkaç ay içinde saç büyüme döngüsü normalle döner.

    Kötü saç kullanımı saç dökülmesi nedir?
    Saçınıza önem verme biçiminiz ve saç stiliniz, saçlarınızın büyümesi ile canlılığını etkileyebilir. Isıtmalı aletler, sık perma ve fön gibi saç şekillendirme işlemleri saçınızın sağlığını kaybetmesine yol açabilir. Sık şampuanlama, saç köklerinde stres yaratır ve bu da yeni tüylerin üretilmesine son verebilir. Elastik bantlar ve klipsler gerektiren sıkı saç şekilleri de saçlarınız benzer şekilde stres altına sokabilir. Saçınızı aşırı fırçalamakta da kaçının.

    Daha ciddi saç dökülmesi nedenleri nelerdir?
    Kişisel bakım ya da geçici hormon dalgalanmalarındaki değişiklikler göz ardı edildiğinde, daha ciddi nedenlerle de saç dökülmesi yaşanabilir. Olasılıklar arasında anemi, tiroid hastalığı ve lupus bulunmaktadır. Saç dökülmesi ayrıca, gençler ve genç erişkinlerde nadir bulunan beslenme yetersizliklerini de gösterebilir. Yemek yeme bozuklukları ve yetersiz protein ya da demir eksikliği nedeniyle de saç dökülmesi olabilir. Bunun için önce mutlaka doktora başvurmanız gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saç ekimi tedavileri
    Saç dökülmesine neden olan tıbbi sorunlar ortadan kaldırıldıktan sonra, oluşan kalıcı kellik sorunu ise saç ekimi teknikleriyle tedavi edilebilir. Özellikle DHI gibi FUE grubu alt teknikleri ile saçlar teker teker alınıp ekilebiliyor. Bu tekniklerle kafa derisinde hiçbir şekilde yara izi oluşmuyor. Ekilen saçlar birkaç ay içinde görünecek hale geliyor. Ve ekilen bu saçlar ömür boyu kalıcı oluyor ve dökülme sorunu yaşanmıyor. Donör bölge olarak eğer varsa kişinin ense bölgesinden ya da vücudun diğer bölgelerinden alınabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow