En sık rastlanan saç derisi sorunlarına uzmanından yanıtlar
Türkiye’nin sayılı kadın 'erkek berberlerinden' Serap Aykut, kadın ve erkeklerde sık rastlanan saç ve saç derisi sorunları ile Dermatolog Dr. Şerafettin Saraçoğlu ile konuştu.
Sevgili saçsever okur,
Bu köşede saça yansıyan duygu durumlarımızdan, yıllardır dinlediğim, uzmanına yönlendirdiğim, sonuçlarını gözlemlediğim saç ve saç derisi şikayetlerinden, müşteri berber ilişkisinden, kıldan tüyden havadan sudan ortak paydada da buluştuğumuz her şeyden biraz bahsediyor ve konunun uzmanlarından önerileri paylaşıyor olacağım.
Konu sohbet ve yazı olunca KISA KES’emiyor oluşuma da tanık olacağınızdan şüpheniz olmasın.
Doğasever bir insan olduğum için biz insanları ağaca yapraklarını da saça benzettiğim çok olur. Ağaçların yaprak dökme mevsiminde saç dökülmeleri daha yoğun hissediliyor diye gözlemliyor ve çevremle paylaşıyordum hatta. Bu benim uydurduğum romantik bir söylem mi yoksa gerçekten mevsim geçişleri saç üzerinde etkili mi diye Dermatolog Dr. Şerafettin Saraçoğlu’na sordum.
Dr. Saraçoğlu, bunun kesinlikle romantik bir söylem olduğunu dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat depresyon sonbahar aylarında daha sık görülür. Bu dönemde insanlar ruhsal durumları nedeniyle saç dökülmesini daha yoğun yaşayabiliyor. Aslında saç dökülme ve yeniden üreme döngüsü sinirsel uyarılarla oluyor. Bu bağlamda bir ilişki düşünülebilirse de çok net değil. Bu nedenle bu durumu biz çok dikkate almıyoruz.”
Hazır kendisini yakalamışken sormadan olmazdı, saç derisinde en sık karşılaştığınız problemler neler? Dr. Şerafettin Saraçoğlu’na göre sıralama şöyle; saç dökülmesi, ekzamalar (seboreik dermatit en sık görüleni), kıl kökü iltihaplanmaları ve sedef hastalığı.
Benim de meslek hayatımda en sık rastladığım saç derisi problemi seboreik dermatit. Dr. Saraçoğlu, bu hastalığa neden olan etkenleri ve tedavi yöntemlerini ise şöyle anlattı:
“Saçlı deride yaşayan ‘pityriosporum ovale’ olarak isimlendirdiğimiz, saç çıkış noktalarında kolonize olan bir mikrooragnizmanın kendisi ve/veya atıklarına karşı gelişen bir alerjik yanıttır seboreik dermatit. Bu sorun sık tekrarlar ve şiddetli olursa seboreik ekzema adı ile anılır. Bazen klinik olarak kıl köklerinde iltihaplı sivilceler şeklinde de görebiliyoruz sorunu. Bu durumda ekzema iltihaplı görüntüyle birlikte görülebiliyor. Bu rahatsızlık doktor kontrolünde tedavi edilmeli.”
Erkekler bu gibi sorunlarda ne kadar kısa kullanırlarsa o bölgeyi o kadar rahatlatacaklarını düşünüyorlar. Kadınlarsa saçlarını uzatıp o bölgeyi kapatmakla çözüm buluyorlar… Peki, biz berber ve kuaförler olarak müşterimize saçlarını kısa ya da uzun kullanılmasıyla ilgili bir öneride bulunabilir miyiz? Bakalım, Dr. Şerafettin Saraçoğlu bu konuda neler düşünüyor?
“Saçın kısa ya da uzun olmasının çok anlamı yok. Sadece saçı uygun şampuanlarla sık yıkamak gerekiyor. Bazen saçı sıfıra vursanız dahi seboreik dermatit görülebiliyor.”
Son dönemde karşılaştığım bir diğer konu da saçı herhangi bir temizleme malzemesi (şampuan, sabun) kullanmadan sadece durulamak suretiyle temizlemek. Özellikle yurt dışında bunun çoktan trend olduğunu bile duydum. Dermatologların bu konudaki görüşünün ne olduğunu da Dr. Şerafettin Saraçoğlu’na sordum: “Bu durum hakkında bilimsel bir durum yok. Sadece ayda bir kez veya yılda bir kez yıkama gibi durumları destekleyenler var. Bu tür bir yaklaşımı benimseyip ekzemalarını tedavi etmemi istiyorlar. Modern tıpta böyle bir yaklaşım yok. Ben hijyen açısından düzenli aralıklarla yıkamanın mantıklı olduğunu düşünenlerdenim.”
Bir berber olarak benim bu konuda yaklaşımım ise herkesin fikrine saygı duymakla birlikte, büyükşehirlerde yaşayanlar olarak doğadan epey uzak, içinde bulunduğumuz, soluduğumuz bu çevre kirliliğini saçımızdan da sadece suyla temizleyemeyeceğimiz yönünde…
Saçlarınızı sevin çünkü sizi duyuyor...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme