hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda egzamaya dikkat

    Çocuklarda egzamaya dikkat
    expand

    Nedeni kesin olarak belirlenemeyen cilt hastalıklarından biri olan ve tüm deri hastalıklarının yüzde 15-25'ini oluşturan egzama, çocukların yüzde 10-20'sinde görülüyor ve sıklıkla beş yaşından önce başlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Havva Kaya Akış, soğuk ve rüzgarlı havanın etkisiyle cildin nem dengesinin bozulduğunu ve başta egzama olmak üzere bazı cilt sorunlarının ortaya çıktığını söyledi.
     
    Egzamayı, birdenbire ortaya çıkan ve kızartı, kaşınma, sulanma, kabuk bağlama gibi doku bozukluklarıyla belirginleşen cilt hastalığı olarak tanımlayan Akış, soğuk havanın egzamaya direk etkisi olmadığını, ancak şiddetini artırdığını belirtti.
     
    Etkenleri
     
    Akış, "tetikleyici bir yiyecek, kimyasal maddeler, deterjanlar, kremler, yünlü kumaşlar, deterjan, sabun, stres, yumurta, inek sütü, ev hayvanı tüyleri ve ev tozu gibi bazı alerjenler de egzama riskini ve şiddetini artırabilir" diye konuştu.
     
    Akış, çeşitli tipleri olan egzamanın tüm deri hastalıklarının yüzde 15-25'ini oluşturduğunu belirterek, "çocukların yüzde 10-20'sinde egzamaya rastlanıyor. Deri hastalığı olan tüm çocukların en az yüzde 5'inde atopik egzama görülüyor" dedi.
     
    Sarışın ve açık renk gözlü kişilerde daha sık görülen atopik egzamanın, kalıtsal özellikler taşıdığını söyleyen Akış, "hastaların yüzde 90'ında beş yaşından önce başlıyor. Zamanla düzelse de yüzde 25'inde yetişkinlikte de görülüyor" dedi.
     
    Korunma yolları
     
    Akış, egzamanın bebeklerde yüz, diz ve dirseklerin dış kısımlarında, çocuklarda ve yetişkinlerde ise boyun, diz ve dirseklerin iç kısımlarında görüldüğünü söyledi.
     
    Egzamanın, bebeklerde üç aylıktan itibaren ortaya çıktığını belirten Akış, hastalığın şiddetlenmemesi için yünlü giyecekler yerine pamuklu giyeceklerin tercih edilmesi, ovma, kaşıma ve su ile temastan kaçınılması, aşırı sıcak ya da soğuktan uzak durulması, terlemeye neden olacağı için yünlü yorgan kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
     
    Cildin nem dengesinin korunması için mutlaka banyodan sonra nemlendirici kullanılmasını öneren Akış, şunları kaydetti: "Banyodan sonra bebek, cildi tahriş olabileceği için havlu ile bastırılmadan dokundurularak kurulanmalı...
     
    "Kışın sıcak odada üstündeki kalın giyecekler çıkartılmalı, yazın ise yatak odasının serin olması sağlanmalı. Giysilerdeki etiketler kesilmeli. Emici özelliği fazla olan bezler kullanılmalı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow