Botoks hakkında her şey
Yaşın ilerlemesiyle birlikte insan yaşamında kaybedilen sadece "zaman" değil, aynı zaman da "güzellik" de oluyor. Yerçekimine ve mimiklerin yıllar içinde kullanımına bağlı özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan derin çizgiler, yaşam tecrübesinin yanı sıra artık yaşlanmanın başladığını da gösteriyor.
Son yıllarda tıbbın birçok alanında kullanılan "botoks" zaman içinde özellikle yüz bölgesinde oluşan derin çizgilerin geçici süre ortadan kalkmasının yanı sıra uygulama süresince de mevcut çizgilerin daha da derinleşmesini engelliyor.
Mayasente Klinikleri hekimlerinden Dr. Metin Uluşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda diş gıcırdatması gibi çeşitli sorunlarının tedavisi dışında yaşlanmanın ciltte yarattığı izleri ve gülümseme ya da kaş çatma gibi ifadeler sonrasında oluşan çizgileri ortadan kaldırmada en sık kullanılan yöntemin "botoks" olduğunu söyledi.
Botoks ile ilgili bilgilerin şehir efsanesine dönüştüğünü ve yanlış bilgilerin ortaya çıktığını ifade eden Uluşan, botoksun yılan zehiri olduğu, alışkanlık yaptığı, yaşlanmadan botoks uygulamasının fayda sağlamadığı, uygulama etkisini yitirdikten sonra görüntünün eskisinden kötü sonuç verdiği, yan etkilerinin çok olduğu, 50 yaşından önce başlanılmaması ve tıpta kullanımının çok kısıtlı bulunduğu şeklindeki görüşlerin doğru olmadığını ifade etti.
Uluşan, Botoks'un bir konserve toksini, hatta yılan zehirinden daha güçlü olduğunu vurgulayarak, "Enjekte edildiği bölgede kas kasılmasını kısıtlar. Etkisi bu kısıtlanmaya bağlı kasların gevşemesi sonucunda ortaya çıkan, kişinin özelliklerine uygun değişikliklerdir. Özellikle yüzün üst yarımında oluşmuş, yerçekiminin etkisine paralel olarak ortaya çıkan mimik kullanımıyla ortaya çıkan kırışıklıkların giderilmesini sağlar" diye konuştu.
Botoksun etkisinin yaklaşık altı ayla sınırlı olduğunu anlatan Uluşan, bu süre zarfında kişinin ifadesinin yumuşadığını, dinlendiğini ve canlı bir ifadeye kavuştuğunu söyledi. Uluşan, uygulama yapılan bölgedeki kırışıklıkların derinleşmesinin botoks ile engellendiğini dile getirerek, "Botoks, yaşın ilerlemesiyle birlikte yüzdeki kas atrofisine bağlı kaybolmakta olan yüz ovalitesinin alt yüze doğru değiştirdiği yüz odağını 0,5-1 santimetre kadar yukarı çeker. Böylelikle daha genç bir görüntü elde edilir" dedi.
Kırışıklıkların derinleşmesi engellenir
Altı ayın sonunda botoksun etkisinin herhangi bir yan etki göstermeden ortadan kalktığını belirten Uluşan, "Kısıtlanmış kas hareketlerinin eski haline dönmesi kişiyi en fazla botoks uygulamadan önceki haline geri döndürebilir. Hatta botoks etki süresince var olanları ortadan kaldırır ya da belirgin oranda azaltırken, kırışıklıkların geçen süre zarfından daha da derinleşmesini engeller. Etki kaybolduktan sonraki yüzün kötü gözüktüğü algısı, kişinin botokslu görüntüsünü benimseyip bunu normal haliymiş gibi değerlendirmesinden kaynaklanmaktadır" açıklamasında bulundu.
Uluşan, kişilerin alışkanlık oluşturduğundan değil botokslu görüntülerini sevdikleri için uygulamayı tekrar ettirdiklerine dikkati çekerek, botoksun kişilerin ifadesinde hafif düzeyde rahatlama meydana getirdiğini dile getirdi.
İdeal botoksun, kişinin ifadesini rahatlatan, dinlenmiş ve aydınlık bir yüze kavuşmasını sağlayan ancak dışarıdan bakıldığında sebebi anlaşılamayan bir
uygulama olması gerektiğinin altını çizen Uluşan, "Diğer bir deyişle iş arkadaşınızda, kardeşinizde, komşunuzda botoks olabilir ve siz bunu fark etmeyebilirsiniz. Değişikliği değişen saç modeline, kullanılan kozmetik bir ürüne bağlarsınız. Uygulamanın başarısı da tam bu noktadadır" diye konuştu.
Uygulanabileceği alanlar
Botoksun, yüz ve boyunda her alana uygulanabildiğini, ancak en ideal ve yoğun uygulama alanının üst yüz yarımı olduğunu belirten Uluşan, özellikle kaş arası, alın ve kaz ayaklarının botoksun kozmetik amaçlı en sık uygulandığı bölgeleri kapsadığını ifade etti.
Uluşan, botoksun kozmetik dışında da her gün sınırlarını genişleten bir kullanım alanına sahip olduğunu bildirerek, migren ve gerilim tipi baş ağrıları, aşırı terleme tedavileri, şaşılık, benign prostat hipertrofisi, diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlarda da başarılı olarak uygulandığını anlattı.
Botoksun, geniş alanda kullanılabilmesinin uygulamanın etkisinin çok net bir şekilde biliniyor olmasından kaynaklandığını ifade eden Uluşan, "Çünkü, hangi bölgeye enjekte edilirse edilsin o bölgedeki kas gruplarının kasılma kapasitelerini azaltıyor ve bu gevşemeye bağlı değişiklikler gözleniyor" dedi.
Kozmetik amaçla botoksa başlama yaşının da düşünülenin aksine ileri yaşlar olmadığının altını çizen Uluşan, şunları kaydetti:
"Mimik kullanmaya bağlı ortaya çıkan dinamik kırışıklıklar mimik kullanmadan da görülmeye başlamışsa botoksun faydalı olabileceği zaman dilimi başlamış demektir. Çünkü, mimik yapmıyorken yani kas hareketinden bağımsız da gözlenebilen kırışıklıklar botoksla tümüyle giderilemeyebilir. Bu nedenle gerekli olduğu durumlarda 25 yaş üstü her birey botoks uygulama adayıdır.
Bu kadar karşı propagandaya maruz kalmasına rağmen botoks hekimler tarafından gerçekleştirilen kozmetik uygulamalar arasında dünyada en çok tercih edilen uygulamadır ve kişilere zahmetsiz, kolay, faydalı, genç ve iyi görünüm kazandırma konusunda son derece iyi bir kozmetik silahtır. Mutlaka, bu alanın uzmanı tarafından yapılmalıdır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Metabolizma hızını yüzde 100'e çıkarıyor! 'Göbek yağlarını eritiyor, karnı dümdüz yapıyor'
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı