Tevkifat nedir, ne demek TDK? Borsada Tevkifat ne anlama geliyor?
Tevkifat kelimesinin anlamı borsada yaşanan gelişmelerle birlikte zaman zaman merak ediliyor. Geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin kâr paylarına tevkifat (kesinti) oranı yüzde 0 olarak uygulanacak. Bu kararın ardından tevkiyat kelimesi araştırma konusu oldu. Peki, Tevkifat nedir, ne demek TDK? Borsada tevkiyat ne anlama geliyor? İşte detaylar.
Tevkifat nedir, ne demek TDK? Borsada Tevkifat ne anlama geliyor? sorgulamaları Borsa İstanbul'da alınan karar sonrasında merak edildi. Alınan karara göre Borsa İstanbul'da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden alınan tevkifat sıfırlandı.
TEVKİFAT NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Tevkifat kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Tevkifat kelimesi Arapça kökenlidir.
TDK'ye göre tevkifat kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Para konusunda kesintiler
- Tutuklamalar
TEVKİFAT NEDİR?
Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır. Bu vergi ile iki taraf arasında bir bölüştürme olmuş olur.
Tevkifat, kelimesi maddi kesinti anlamına gelir. Faturada tevkifat ise vergideki bölüşme ve kesinti yapmayı ifade eder. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yer alan gelir çeşitlerinden, aynı yasada içinde yer alan kesintiler gelir vergisi tevkifatı olarak adlandırılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Guns N' Roses İstanbul Konseri Tarihi ve Bilet Fiyatları: Guns N' Roses İstanbul Konseri Ne Zaman, Biletler Satışa Çıktı mı?
Anita Taylor'ın 'Moonraker' sergisi VISION ART PLATFORM'da!
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları