Semt Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Semt Nereye Denir?
Semt kelimesini günlük yaşamımızda sıklıkla kullanmaktayız. Çünkü her bireyin ya da ailenin ikametgah ettiği yani oturduğu bölgeler bir semte bağlıdır. Bir kent düşünelim. Bu kentin içerisinde birden fazla bölge vardır.
Semt kavramı bu aşamada mahalle kavramından ayrışmaktadır. Çünkü semt resmi idari sınırlardan bağımsız olarak varlığını sürdürmektedir. Örneğin İzmir bir ildir. Fakat Alsancak ise İzmir ilinin sevilen semtlerinden bir tanesidir.
Semt Ne Demektir?
Semt tanımı farklı şekillerde yapılabilir. Genel olarak bir kentteki herhangi bir yerleşim bölgesine semt denmektedir. Semt kelimesi taraf ve yan anlamlarında da kullanılmaktadır. Bu duruma örnek vermek gerekirse '' Hangi semte gidiyorsun? '' soru cümlesinde aslında hangi tarafa gidiyorsun denmek istenmiştir.
Semt TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Semt kelimesi dilimizde oldukça fazla kullanılsa da Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş bir sözcüktür. Yaka, şehirdeki yerleşim bölgesi, yan, taraf, yön ve cihet anlamları semt kavramının TDK sözlük anlamlarıdır.
Semt Nereye Denir?
Belirli bir bölge içerisinde bulunan her alana semt denebilir. Bölge içerisinde yer alan bu alanlar yani semtler resmi idari sınırlardan bağımsızdır. Semt kimi zaman birkaç mahalleyi içine alabildiği gibi sadece bir caddeyi de içine alabilir. Semt ilçeye bağlıdır ve kendi içerisinde müstakil bir alandır. Halk arasında semt ve ilçenin aynı anlama geldiği düşünür. Fakat semt ve ilçe aynı anlamda değildir.
Semt Kelimesinin Kullanıldığı Örnek Cümleler
Semt kelimesinin geçtiği örnek cümleler şöyle sıralanmaktadır;
- Bu semtin çocukları isimli dizi yarın akşam başlıyor.
- Kendi semtimden ayrıldım.
- Bu semtte hırsızlık olayları hiç olmaz.
- Ali bey semtinde yıllardır kuaförlük yapıyorum.
- Gerçek anlamda esnaflık yapabilmek için belirli bir semtinizin olması şarttır.
Semt ve Mahalle Aynı mıdır?
Semt ve mahalle kavramları aynı değildir. Semt yaka, taraf ve bölge manasına gelmektedir. Mahalle ise resmi işleri bir muhtar tarafından görülen parçaların her birine verilen isimdir. Buradan da anlayacağımız gibi semt resmi bir tanıma sahip değilken mahalle resmi bir tanıma sahiptir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!