İstanbul Opera ve Balesi'ne 46 bin euro telif cezası
Alman yayıncı, Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’ne Romeo ve Juliet ile Spartacus eserlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne iki eser için 46 bin 400 Euro tazminat cezası verdi.
Alman yayıncı, Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’ne Romeo ve Juliet ile Spartacus eserlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminat davası açtı. Mahkeme, alman Musikverlag Hans Sikorsski şirketini haklı bularak İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne iki eser için 46 bin 400 Euro tazminat cezası verdi.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre birçok klasik sanat eserinin telif hakkını elinde bulunduran Alman Musikverlag Hans Sikorsski şirketi, bir süre önce İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Şirket, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün Serge Prokofiev’in Romeo ve Juliet ile Aram Khatchatourian’ın Spartacus adlı eserlerini izinsiz kullanılarak eser üzerindeki mali haklarına tecavüz ettiğini iddia etti.
'Hakların bizde olduğunu biliyorlardı'
Romeo ve Juliet adlı eserin İstanbul’daki 3, Aspendos’ta 1 Spartacus’ün ise Aspendos’taki kullanımı için Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nden telif tazminatı ve nota kirası olarak toplam 144 bin Euro faiziyle birlikte istendi. Alman şirket ayrıca eserlerin mali hakkının kendilerine ait olduğunu bilmesine rağmen, müdürlüğün talep edilen ücreti yüksek bulduğu için sözleşme imzalamadan izinsiz icra ettiğini ileri sürdü.
Genel Müdürlük'ten zamanaşımı savunması
Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ise eserlerin 2005 ve 2007’de temsil edildiğini belirterek şirketin alacak hakkının zamanaşımına uğradığını, eser sahibi olmayan şirketin hak sahibi de olduğunu kanıtlayamadığını iddia etti. Genel müdürlük, Haziran 2007’de 14. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde Krasnodar Grigorovich Balesi tarafından sahnelenen Spartacus adlı eserin temsilinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sadece orkestrasının kullanıldığını savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme ise genel müdürlüğün 43 bin 500 Euro telif tazminatı ve 2 bin 900 Euro nota kirası bedelinin 2005 ve 2007 yıllarından itibaren faiziyle şirkete ödemesine karar verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı